Mnogi od nas, kad pomisle na nešto što vole jesti, već po navici to poistovjećuju sa nezdravom hranom. No možda ćete se iznenaditi kad saznate da ono što nam se često zna naći na tanjuru ili u šalici, uopće nije toliko loše za nas
Jaja
Smatraju se lošima jer:
Žumanjci su izvor kolesterola, a s obzirom na to da nam se talog u arterijama najčešće sastoji od kolesterola, te dvije činjenice je prilično lako povezati. No, ne postoji znanstveno istraživanje koje zapravo povezuje veću šansu za srčani napad i jaja.
Dobra su jer:
Veliki broj znanstvenih radova potvrdio je kako kolesterol u prehrani ima vrlo malo utjecaja na razinu kolesterola u krvi. Hrana koja sadrži velike količine zasićenih i onih vrsta nezasićenih masti koje nastaju kod industrijske prerade namirnica je zapravo pravi krivac za povećani kolesterol u krvi.
Prema najnovijim informacijama, možete bez grižnje savjesti pojesti oko sedam jaja tjedno. Jaja su bogata fosforom i vitaminom D.
Kava
Smatra se lošom jer:
Mnogi misle kako kava nije zdravo piće, možda zbog pušača. Kava je slučajno dobila negativnu reputaciju jer se smatra lošom navikom. Naravno, problem nije u kavi, već u šećeru i vrhnju koje u nju stavljamo. Također, ljudi koji imaju probleme s krvnim tlakom trebali bi je izbjegavati zbog toga što pojačava rad srca i diže krvni tlak.
Dobra je jer:
Čak ni šest šalica dnevno ne povećava rizik od uobičajenih uzroka smrti. Znanstvenici preporučuju da se svi oni koji su se odrekli kave u ime zdravog života, radije koncentriraju na to da prestanu pušiti, da povećaju fizičku aktivnost ili da jedu više cjelovitih žitarica.
Vino
Smatra se lošim jer:
Previše crnog vina diže krvni tlak, te povećava šansu određenih vrsta raka, a antioksidant koji je u njemu nema pozitivne učinke na nijedan od smrtonosnih problema kao što su tumori ili srčane bolesti.
Dobro je jer:
Veći broj istraživanja je povezao pozitivan učinak tamne čokolade, bobica i crnog vina sa smanjenjem upala, pa je to ipak neki oblik zaštite srca.
Avokado
Smatra se lošim jer:
Avokado ima 21 grama masnoće, pa ga mnogi stručnjaci za mršavljenje mrze jer ga je lako usporediti s hamburgerom (20 grama masnoće) ili sladoledom (17 grama masnoće). Naravno, postoji jedna ključna razlika – masnoća u avokadu je monozasićena.
Dobar je jer:
Nedavno obavljeno istraživanje ukazuje kako jedan avokado dnevno u sklopu normalne prehrane može smanjiti loš kolesterol (LDL). Štoviše, samo pola avokada za ručak smanjit će vam osjećaj gladi na tri do četiri sata.
Kikiriki
Smatra se lošim jer:
Kikiriki je bogat masnoćom, no još uvijek je bolji od prerađenih grickalica poput pereca. Nije loše zamijeniti prerađene ugljikohidrate (poput šećera i žitarica) s nezasićenim mastima ili proteinima poput kikirikija.
Dobri su jer:
Postoji dobra šansa da je kikiriki dobar za srce. Neka istraživanja ukazuju kako osobe koje jedu kikiriki više od dva puta tjedno imaju manju šansu oboljenja od srčanih bolesti.