Tikvice su najukusnije kad im je sezona, u ljeto. Možemo ih spremati na bezbroj načina, a jedan su od omiljenih polete s parmezanom i ricottom
Tikvice su dobar izvor vitamina A, K, B i C, mangana i kalija, magnezija, fosfora, bakra, folata i riboflavina te cinka, željeza i kalcija. Pokazalo se da povoljno djeluju na probavu, kontroliraju šećer u krvi i smanjuju apetit, a spojevi u njima čuvaju zdravlje krvožilnog sustava i snižavaju kolesterol. Zahvaljujući antioksidansima, djeluju protuupalno, a zbog visokog udjela mangana povoljno djeluje na sve funkcije tijela.
Potrebni sastojci:
½ kg tikvica ili dvije tikvice srednje veličine
sol, papar
nasjeckani svježi peršin
malo svježe majčine dušice
2 velike žlice naribanog parmezana
2 jaja
3 velike žlice sira ricotte
brašno
maslinovo ulje
Priprema
Tikvice operite i naribajte te posolite i ostavite sat vremena da puste vodu.
Nakon što su tikvice pustile vodu, ocijedite ih i u njih umiješajte jaja, parmezan, ricottu, peršin, majčinu dušicu, papar i dosolite po potrebi.
Vadite smjesu žlicom te je uvaljate u brašno i oblikujte u polpete. Pržite ih na tavi na koju ste stavili par kapi maslinova ulja.
Polpete od tikvica možete jesti kao prilog ili glavno jelo uz salatu i bijeli osvježavajući umak koji ćete napraviti od milerama, limunova soka i malo soli.