Prije nego što je otkrivena snaga kvasca, uobičajena receptura uključivala je kruh bez njegova dodatka, no većinom se radilo o kruhu manjeg volumena
Glavna razlika između beskvasnog i klasičnog kruha je što klasični kruh sadrži dodani kvasac što se manifestira na njegov volume koji je kod takve vrste kruha puno veći s karakterističnim rupama koje nastaju tijekom pečenja.
Preostali sastojci su kod obje vrste podjednaki no mogu varirati ovisno o odabranoj recepturi.
Kako bismo dobili kvalitetan beskvasni kruh kao i kruh s kvascem potrebno ga je raditi od cjelovitih vrsta žitarice. Također je važno da beskvasni kruh bude dobro pečen kako ne bi stvarao probavne tegobe. I tu treba biti oprezan.
Moram ovdje spomenuti da na tržištu često vidim beskvasni kruh nedovoljno termički obrađen zbog čega često čujem od svojih klijenata da imaju tegobe kao da i dalje jedu kruh s kvascem ili čak i veće.
Najveća dobrobit beskvasnog kruha je što je lakši za razgradnju u donjem dijelu crijeva, manje stvara plinove i nadima te je pogodniji izvor žitarica kod osoba konstitucije vata (po ajurvedi) ili koje imaju problema s bolovima u donjem djelu trbuha. Ipak, kruh u odnosu na zrno žitarice je uvijek teže probavljiv budući da je brašno pečeno i time dehidrirano. Neke osobe mogu osjećati težinu u želucu, pa se preporučuje konzumirati ga u manjoj količini.
Beskvasni kruh svakako je bolji odabir u tretmanu kod kandide, iako je najbolje neko vrijeme ne upotrebljavati kruh. Kandida je odgovorna za sistemske infekcije u organizmu uzrokujući glavobolje, vrtoglavice i probavne problem te prehrana za borbu protiv kandide uključuje dijetu koja ne sadrži namirnice koje u svom sastavu sadrže kvasac (poput kruha ili piva).
Prema židovskoj tradiciji, za vrijeme njihovih blagdana u ožujku i travnju, uz obroke se servira beskvasni kruh koji mora zadovoljiti stroge standard kako bi dobio oznaku kosher (npr. kruh se mora peći na točno određenoj temperaturi, a tijesto se priprema samo s određenom vrstom vode).
Beskvasni kruh ima mnogo prednosti kojima može pomoći u prehrani, a kako bi njegov doprinos bio još bolji u pripremu kruha uključite žitarice kod kojih vanjski sloj zrna nije u potpunosti uklonjen (cjelovite žitarice).
Sastojci za pripremu beskvasnog kruha s jogurtom
200 g pirovog brašna
200 g raženog brašna
2 žlice mljevenog lana, 2 žlice mljevenih sezamovih i 2 žlice suncokretovih sjemenki
1 žličica soli
1 žličica sode bikarbone
300 g jogurta
3 žlice maslinova ulja
Način pripreme
Pomiješajte suhe sastojke, dodajte jogurt pa sve dobro izmiješajte u jednoličnu smjesu.
Tijesto premažite maslinovim uljem, oblikujte štrucu, pa ih prebacite na lim prekriven papirom za pečenje.
Ostavite da stoji oko sat vremena te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C oko 35 minuta.