JESTIVO CVIJEĆE

Lagani recepti kojima ćete oduševiti goste i ukućane

31.05.2016 u 11:56

  • +7

Cvjetne delicije kao pozivnica na Floraart

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Najljepšu i najmirisniju zagrebačku izložbu Floraart najavili su i domaći gastro blogeri, i to neobičnim ali jako slasnim receptima čije su glavne zvijezde - jestivi cvjetovi

Počelo je 51. izdanje međunarodne vrtne izložbe Floraart koje će se održavati svaki dan, od 30. svibnja do 5. lipnja 2016., od 9 do 21 sat na jednoj od najljepših zagrebačkih lokacija, na jezeru Bundek, a najavi izložbe pridružili su se i domaći gastro blogeri pridružili koji su otkrili nekoliko slasnih recepata čiji je glavni sastojak cvijet.

Cvjetna salata (Cookam i guštam, Tanja Pastuović Klaić)

Sastojci:

1 šaka listova zelene salate
1 šaka listića kiselice
cvjetovi i listići dragoljuba
cvjetovi vlasca
feta sir
poširano jaje

Za preljev:
maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar

Priprema

U zdjeli pomiješajte listove zelene salate i kiselice, dodajte cvijeće (cvjetiće vlasca natrgajte) i usitnjeni sir fetu.

Posebno pomiješajte maslinovo ulje i limunov sok, dodajte sol i papar pa prelijte po pripremljenoj salati.

Poslužite uz poširano jaje i po želji s malo tostiranog kruha.

Jaffa cvjetne žele kapljice (Darkova web-kuharica, Darko Kontin)

Potrebni sastojci

Sok Jaffa (okus po želji) 2 kom
Voda 250 ml
Želatina u listićima 3 listića (5 g)
Prazna ljuska jajeta 4 kom
Jestivi cvijet 8 kom

Postupak

Jaja oprezno razbijte na vrhu (najbolje s oštricom od noža s jedne strane, pa im lagano piljenjem odrežite poklopac), a zatim iz njih uklonite bjelanjke i žutanjke:

Ljuske jajeta dobro isperite pod mlazom vode pazeći da vam pritom ljuska ne pukne u rukama. Kad su ljuske oprane ostavite ih sušiti prije daljnje upotrebe. (Ako vam se ne zeza s ljuskama jaja, možete slobodno koristiti bilo koji silikonski ili sličan kalup za praline).

Listove želatine potopite u malo hladne vode. Koristite preporučenu količinu želatine s pakiranja za onu količinu vodu koju želite pretvoriti u želatinu (što je oko 6 listova ili 10 grama na 500 ml vode).

Vodu stavite kuhati. Kada voda zavrije dodajte u nju nabubrenu želatinu i pustite ju da se rastopi u vrućoj vodi. Odmah nakon toga maknite vodu s plamena.

U vodu zatim dodajte okus Jaffa soka po želji (ja sam ih koristio nekoliko da svaka kapljica ima svoj zasebni okus). Preporuka je da stavite više sirupa Jaffa na količinu tekućine s kojom bi ga inače pomiješali, jer će se dio okusa izgubiti u želatini.

U ljuske jajeta stavite jedan od dva jestiva cvijeta te ih zalijte s tekućom želatinom aromatiziranom u Jaffa sokovima. Želatinu ostavite nekoliko minuta da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u hladnjak na nekoliko sati da učvrsne do kraja.

Žele kapljice najlakše je izvaditi iz ljuske jajeta tako da ljuske kratko uronite u toplu ili vruću vodu (svega par sekundi) kako bi se one odvojile od ljuske jajeta i sam iskliznule iz njih van.

Pohani cvjetovi tikvica na rimski način (O slanom i slatkom, Sandra Rončević)



Pohani punjeni cvjetovi tikvica Promo
Potrebni sastojci:

cvjetovi tikvice 10-12 komada
mozzarella 100 g
inćuni 10-12 manjih fileta

Za tijesto:
rižino brašno ili glatko pšenično brašno 100 g
ledena voda 200 g
Sol
Ulje za prženje (suncokretovo)

Postupak

Iz cvjetova tikvica pažljivo izvadite tučke. Mozzarellu narežite na manje komadiće pa njome napunite cvjetove. U svaki cvijet dodajte filet inćuna.

Od ledene vode i brašna napravite gušću smjesu za pohanje. Uronite napunjeni cvijet tikvica u smjesu pazeći da cvijet bude obuhvaćen sa svih strana smjesom pa stavite na vruće ulje (170 - 175°C). Pohajte svega par minuta, dok se tijesto lijepo ne zarumeni. Izvadite na tanjur koji ste prekrili kuhinjskim papirom kako bi upio višak masnoće. Posolite i odmah poslužite.

Cvjetovi bazge u tempuri (Cookam i guštam, Tanja Pastuović Klaić)


Potrebni sastojci

cvjetovi bazge 10-ak komada
ulje za prženje

Za tempuru:
1 žumanjak
glatko brašno 1 čaša
 ledeno hladna mineralna voda 1 čaša
malo soli

Priprema

Pomiješati žumanjak s mineralnom vodom, dodati brašno i sol pa vrlo kratko promiješati sve sastojke.

Cvijet bazge umočiti u pripremljenu tempuru i kratko pržiti u vrućem ulju. Vaditi na papirnate ručnike kako bi upili višak masnoće i ponoviti s preostalim cvjetovima. Odmah poslužiti.

Hrskave cvjetiće po želji možemo posuti šećerom u prahu ili poslužiti s voćnim preljevom i kuglicom sladoleda.

Šarena salata s maćuhicama (O slanom i slatkom, Sandra Rončević)

Potrebni sastojci:

mješavina zelenih lisnatih salata - mladi špinat, baby blitva, hrastov list, rukola, listovi salate kristalke ili puterice
šaka maćuhica različitih boja
sol
maslinovo ulje
aceto balsamico

Postupak

Operite mješavinu lisnatih zelenih salata, dobro posušite listove pa stavite u zdjelu u kojoj ćete začiniti salatu.

Posolite, pokapajte pažljivo acetom balsamicom i maslinovim uljem pa lagano izmiješajte pazeći da se listovi ne polome.

Po vrhu posložite jestivo cvijeće, u ovom slučaju maćuhice, pa poslužite kao samostalan obrok ili salatu uz vaše glavno jelo.



Šarena salata s maćuhicama