Ovo je stari recept mediteranskih kuhinja (s inačicama u španjolskoj i talijanskoj kuhinji) za pripremu vrlo sočne piletine pune okusa, a k tome lijepo izgleda i može se poslužiti u svakoj prilici
1 pile od 1,5 kg
1 manja glavica luka
400 g pelata
2 – 3 zelene paprike
1 grančica ružmarina
2 češnja češnjaka
½ dl bijelog vina
2 žlice maslinova ulja
sol i papar
Priprema:
Očistite pile od kožice i narežite na uobičajene komade. Posolite, popaprite i bogato pospite ružmarinom.
U širokoj plitkoj posudi ugrijte maslinovo ulje, dodajte na sitno narezan luk i piletinu te je popecite da porumeni, povremeno je okrećući. Kada je meso ostalo bez soka,
dodajte bijelo vino i pustite na trenutak da alkohol ispari. Dodajte nasjeckane pelate i češnjak.
Pokrijte i lagano kuhajte oko 10 minuta uz povremeno okretanje. Zatim dodajte papriku narezanu na tanke prugice, pola čaše vode i kuhajte još desetak minuta dok se sve dobro ne izmiješa pa poslužite.
Savjet:
Naravno da umjesto cijelog pileta možete koristiti samo batke ili prsa. Po želji se može dodati i malo ljute papričice koja će dopuniti okus zelenih paprika. Poslužite s kus-kusom ili bijelom rižom.
Recept je preuzet iz kuharice kuharice Damire Skansi: Kuhajmo brzo i zdravo u izdanju Profila.
195902 ,194977,194556,194551