Volite li isprobavati nove i neobične recepte, svidjet će vam se namaz od rikota sira na prepečenim kriškama kruha s mladicama graška
Grašak spada među mahunarke, a budući da se lako konzervira, omiljena je namirnica u mnogim domovima kroz cijelu godinu. Poznato je da su mahunarke povrće s najbogatijim hranjivim tvarima pa iskoristite sezonu graška koja trenutno traje. U 100 g graška ima 81 kcal, a bogat je izvor ugljikohidrata i vlakana. Također ima i visok sadržaj proteina zahvaljujući kvržicama u korijenu te masti i lecitin.
Ako su vam dosadile klasične pripreme graška u varivima ili juhicama isprobajte neobični recept s Food52 stranica s mladicama graška. Radi se o namazu od mladica graška i rikota sira na prepečenom bagetteu.
Bagett
Maslinovo ulje
Pola čaše rikota sira
Morska sol
Crni papar
Četvrtina čaše sitno nasjeckanog mladog luka
1 jušna žlica nasjeckanih listića mente
Pola čajne žlice limunovog soka
Šaka mladica graška
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzija. Bagett narežite na šnite pa svaku premažite maslinovim uljem. Posložite ih na papir za pečenje u limu i pecite dok ne dobiju zlatnu boju. Jednom ih okrenite, a pecite oko 12 minuta.
Nadjev pripremite od rikota sira, žlice ulja, pola čajne žlice soli i crnog papra. Sve stavite u zdjelu pa dobro promiješajte dok ne dobijete glatku masu, poput namaza. Zatim dodajte listiće mente i limunov sok.
Na kruh stavite namaz, mladice graška i poškropite maslinovim uljem te dodajte malo limunovog soka.