Kuhanje je mnogima omiljeni hobi koji ih opušta, ali rijetko se kome sviđa onaj drugi dio posla – spremanje nakon pripremanja hrane
Mirisi hrane šire se kuhinjom, potrudili ste se pripremiti zdrav obrok, okupili ste obitelj i zajedno uživali u ručku, a sada sve to treba i počistiti. Čak i ako se dogovorite da ovaj uteg svaki put padne na drugog člana obitelji, uz male trikove ljubitelja čišćenja i organizacije (ima i takvih) imat ćete manje posla pa ih svakako vrijedi isprobati.
Začini i sitni sastojci
Uzmite komad papira za pečenje i na njega smjestite sve začine i slične sastojke koje planirate koristiti. Tako ćete poslije jednostavno baciti papir u smeće i spriječiti da se prosipaju po radnoj površini.
Kapanje ulja i masna boca
Bez obzira na to koje ulje volite koristiti prilikom kuhanja, svaka će se boca s vremenom zamastiti zbog kapanja. Da biste to spriječili, omotajte komad papirnatog ručnika i povežite ga gumicom za domaćinstvo. Papir će spriječiti da kapi ulja skliznu niz bocu i zamaste je, a povremeno ga zamijenite.
Nezgoda u kuhinji
Nemoguće je spriječiti neke nezgode u kuhinji i svaki istinski ljubitelj kuhanja priznat će da je barem jednom razbio čašu ili tanjur. Na kraju se ispostavlja da je najveći problem pokupiti sitne krhotine stakla. U tome će vam pomoći obična kriška kruha kojom ćete brzo pokupiti sve komadiće stakla. Samo dobro pritisnite kruh o površinu, piše Reader's Digest
Zaštitite omiljeni recept
Ako kuhate prema nekom receptu koji ste isprintali ili zapisali na papir, stavite na njega prozirni poklopac da ga zaštitite od mrlja i masnoće. Druga opcija je da ga plastificirate, umetnete u registrator s plastičnim omotima ili čak brzinski presvučete običnim selotejpom.
Ostaci hrane na jednom mjestu
Da biste što prije počistili kuhinju, odvojite malo vremena i obavite nešto i tijekom kuhanja. Sve otpatke, poput kore krumpira, mrkve ili ljuske jajeta, stavljajte u jedan lonac ili - još bolje - ambalažu namirnica koje koristite za kuhanje. Poslije sve to samo morate baciti.