Ova fina mliječna pletenica tradicionalno se priprema u vrijeme Uskrsa. Prhka je, slatkasta i mirisna. Možete je jesti samu, s nekim finim slatkim namazom, a možete je i namakati u mlijeko ili još bolje vrući kakao
Potrebni sastojci:
500 g brašna za dizana tijesta
1 vrećica suhog kvasca
2 jaja
50 g maslaca
50 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
2 dl mlijeka
korica od 1 limuna
1 bjelanjak
sol
Priprema:
U zdjelicu ulijemo mlako mlijeko, dodamo žličicu šećera, suhi kvasac, promiješamo da se kvasac rastopi i ostavimo na toplom mjestu dok se ne zapjeni.
U zasebnu zdjelu prosijemo brašno, dodamo pjenicu, dva umućena jaja, rastopljeni maslac, naribanu koricu polovice limuna, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli, pa ručnim mikserom 10-ak minuta miješamo tijesto. Zatim tijesto premjestimo u pobrašnjenu posudu, pokrijemo krpom i ostavimo da se diže šest sati.
Potom tijesto izvadimo na pobrašnjenu dasku, premijesimo, podijelimo na 1/3 i 2/3, pokrijemo i ostavimo da se diže još 2–3 sata.
Zatim svaki komad tijesta oblikujemo u štrucu, zarežemo po duljini gotovo do vrha, tako da dobijemo po tri kraka te ispletemo pletenice. Veću pletenicu stavimo na namašćen i pobrašnjeni lim za pečenje, užu pletenicu položimo na veću i ukrasimo je pisanicama.
Pletenicu ostavimo da se diže još 15-ak minuta, premažemo je žumanjkom umućenim s malo vode, posipamo šećerom, stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 180°C 25–30 minuta i poslužimo.
Recept je preuzet sa stranice www.crochef.com.