Police u trgovinama prepune su šarenih kutija, izazovnih natpisa i slika i doslovno mame da ih stavite u košaricu i kupite. No cijena hrane sve je veća, a zdravu hranu lišenu nepotrebnih umjetnih dodataka sve je teže i skuplje pronaći
Okus rajčice iz bakina vrta i one iz supermarketa doslovce je neusporediv, a priče o načinu prodaje i čuvanja mesa tjeraju strah u kosti. Široka paleta ponude namirnica lako može zbuniti i zavarati te znatno otežati izbor kvalitetne hrane koju ćete staviti na obiteljski stol.
Načinom života, modom, stavovima, ali i hranidbenim navikama želimo se što više približiti naprednijim zemljama. No često se zanemaruje činjenica da u želji da budemo što sličniji po načinu života ljudima u drugim zemljama, preuzimamo i mnoge loše i nezdrave navike. Jedna od njih je i prehrana, a na našim stolovima sve češće se pojavljuje hrana koja zasigurno nije prirodna.
Amerikanci su svakim danom suočeni sa sve većim brojem pretilih ljudi. Adam Drewnovski, epidemiolog sa sveučilišta u Washingtonu razlog tome pronalazi u tome što razne nutricionističke dijete – puno voća i povrća, meso, riba i žitarice
relativno su nedostupne širokoj populaciji s nižim mjesečnim prihodima.
Američke obitelji s nižim primanjima većinom jedu popularni 'junk food' i obroke iz lanaca brze hrane. Prilikom kupnje hrane u supermarketima, nerijetko izabiru onu prepunu masnoće i šećera, jer je znatno jeftinija i ukusna. Ono što si prosječna američka obitelj teško može priuštiti jest hrana 'organskog' podrijetla koja se smatra zdravijom.
Kako tvrdi Drewnovski, u Americi je hrana postala jedna mjera razlikovnih i socijalnih obiteljskih određenja. Prije je statusni simbol predstavljala moda i odjeća, no to nije više tako. Sada je taj 'luksuz' moderne odjeće postao relativno svima dostupan. Zdrava je hrana sada postala rijetko kome dostupna te je zasjela na tron mode.
Moderan i ubrzan način života promijenio je i način života obitelji. Tako se sve rjeđe obitelj okuplja oko stola na zajednički objed. Prije se češće jelo radi druženja i učvršćivanja obiteljskih veza, a danas je proces objeda užurbaniji i isključivo radi hrane.
Međutim, Francuzi su ti koji su uspjeli zadržati objede u društvu obitelji i prijatelja kao nešto neprocjenjivo. Poznati kao veliki gurmani, Francuzi će gotovo svakodnevno uživati u ukusnoj hrani te druženju. Za razliku od njih, Amerikanci često jedu sami ili nešto na brzinu, a njihovi obroci uglavnom se ne mogu ni usporediti s francuskim po pitanju okusa i kvalitete.
Stručnjaci preporučuju da se svakako obrati pažnja na vrstu hrane koju kupujemo i poslužujemo na obiteljskom stolu. Isto tako ne treba zanemariti obiteljsko druženje i povezivanje za vrijeme objeda. Upravo tada možete saznati što se događa u životu vaših klinaca, nasmijati se dobrim šalama ili partneru ispričati kako ste proveli dan.