SPAS U ZADNJI TREN

Kako se riješiti neugodnog zadaha zbog češnjaka?

02.06.2014 u 10:15

Bionic
Reading

Teško je ne prepoznati i ne osjetiti neugodan zadah zbog češnjaka. Istina, neka jela jednostavno nisu tako dobra bez češnjaka, a ne treba zanemariti ni njegove zdravstvene prednosti. Međutim borba s lošim zadahom zbog češnjaka sasvim je druga priča

Teško tko može odoljeti pečenom kruhu s češnjakom, pestu ili krumpiru s blitvom začinjenima češnjakom, no ono što slijedi baš i nije ugodno – loš, jak i neizbježan zadah. Znate li što možete učiniti po tom pitanju? Prema riječima znanstvenika, kada jedemo češnjak, naše tijelo proizvodi plinove koji sadrže sumpor, pa taj neugodan zadah zapravo dolazi iz crijeva, a ne iz usta. Ukoliko muku mučite s lošim zadahom zbog češnjaka, evo što možete učiniti.

Jedite senf. Za ublažavanje neugodnog zadaha nakon konzumacije češnjaka držite žličicu senfa u ustima oko minutu prije gutanja.

Pijete tekućinu. Napici poput limunade, vode i mlijeka mogu pomoći prilikom neugodnog zadaha izazvanog češnjakom. Jedno istraživanje pokazalo je i da pijenje mlijeka prije ili tijekom konzumacije češnjaka doprinosi smanjenju mirisa.

Jedite hranu koja ima osvježavajući miris. Kako biste se riješili zadaha zbog jedenja češnjaka, posegnite za osvježavajućim začinskim biljkama, poput lišća svježeg peršina, metvice ili čaja od mente. Peršin je posebno učinkovit u uklanjaju neugodnog mirisa češnjaka, stoga nakon jedenja češnjaka žvačite svježe lišće peršina. Vrlo sličan učinak imaju i začinsko sjemenje i bilje poput kardamoma, komorača, klinčića i sjemenki anisa.

Pijte čaj. Čaj, osobito zeleni ili onaj od mente, sadrži polifenole koji smanjuju sumporne spojeve koje proizvodi češnjak. Stoga čaj pijte za vrijeme ili nakon konzumacije češnjaka.

Žvačite zrna kave. Žvakanje zrna kave ili grubo mljevene kave pomaže smanjiti neugodan zadah zbog češnjaka.

Limun je vrlo učinkovit u neutraliziranju mirisa češnjaka jer sadrži antibakterijska svojstva koja će ubiti bakterije. Pokušajte nakon češnjaka cuclati limun. Također, pranje ruku sokom od limuna pomaže ukloniti neugodan miris s prstiju.

Operite zube. Zube se ne mora prati samo ujutro i navečer, već ih možete oprati svaki put nakon jela, posebice ako ste jeli češnjak. Pri tome ne zaboravite iščetkati i jezik jer se na njemu taloži najviše neugodnih mirisa.

Žvačite žvakaću gumu. Osim što će aroma žvakaće gume pomoći u osvježavanju daha, također će potaknuti oslobađanje veće količine sline koja je ključ u oslobađanju od lošeg daha. Ako vam je potrebno osvježenje daha, odmah posegnite za žvakaćom gumom s aromom cimeta.

Vodica za ispiranje usta. Ukoliko muku mučite s neugodnim zadahom, uzmite vodicu za ispiranje usta te dobro mućkajte i grgljajte.