Pojeli ste nešto ljuto i sad vas muči žgaravica? Ne očajavajte, već posegnite za hranom ili pićem koje će riješiti problem
Čaj od đumbira
Đumbir je sjajan lijek za probleme s probavom. Možete ga koristiti kao začin ili kao čaj. Dovoljno je naribati ili narezati korijen đumbira i baciti ga u vodu. Za čaj vam ne treba više od dva centimetra đumbira.
Banane
Banane su dobre za žgaravicu jer se prianjaju za upaljeni jednjak i štite ga od kiseline koja se vraća iz želuca. imaju vrlo nisku kiselost.
Mlijeko od badema
Ako si za doručak napravite frape s mlijekom od badema, već ste napravili korak u pravom smjeru izbjegavanja žgaravice. Mlijeko od badema neutralizira želučanu kiselinu.
Napravite si frape s jagodama i bananama, ako volite voće.
Zobena kaša
Zobena kaša zaštitit će želudac i pružit vam osjećaj sitosti. Osim toga, zobena kaša puna je zdravih vlakana.
Izbjegavajte dodavati vrhnje u zobenu kašu jer može uzrokovati žgaravicu.
Zeleno povrće i salate
Salata bez octa može učiniti čuda za žgaravicu. Zeleno povrće sigurno nije uzrok vraćanja kiseline u jednjak, već nešto drugo poput sira.
Kuhano i popareno povrće s malo maslinova ulja dobra je ideja ako vas često muči žgaravica. Začini koje možete koristiti su bosiljak i origano. Izbjegavajte čili i papar.
Komorač
Komorač je još jedan od začina koji možete koristiti za rađenje čaja kad vas muči probava. Dvije žličice sjemenki komorača i malo meda pomiješani s vrućom vodom odličan su lijek protiv žgaravice.
Ako vam se sviđa okus sjemenki komorača, možete ih jednostavno žvakati tijekom dana.
Slatki korijen
Slatki korijen, poznat i kao gospino bilje, također ima ublažavajući utjecaj na jednjak jer se, poput banane, lijepi za njega te ga tako štiti i smiruje upalu.
Bilo koja hrana koja zahtijeva više žvakanja također je dobra jer povećava količinu sline koju gutate što također smanjuje negativan učinak žgaravice.
Kefir i aloja
Pomiješajte čajnu žlicu soka od aloje s nekoliko žličica kefira. Ova mješavina sigurno će vam smanjiti neugodu koju izaziva žgaravica. No ne pretjerujte sa sokom od aloje jer biste mogli dobiti proljev.