SAVEZNICI VITKOSTI

Ovo je najbolja jesenska hrana za mršavljenje

31.10.2016 u 06:52

Bionic
Reading

Hladniji dani vjerojatno nikoga ne inspiriraju na dijetu, već su nam misli uglavnom usmjerene na sarmu i kuhano vino, no to ne znači da se i ujesen ne može smršavjeti

Jesen vam se možda ne čini kao savršeno godišnje doba za dijetu, no morate priznati da ne bi bilo loše da si bar malo pripremite liniju za nadolazeće blagdane, vrijeme u kojem se najviše jede.

Bundeva

Možda ih rezbarite, možda ne, no zašto ne spojiti ugodno s korisnim? Nabavite bundevu, smršavite i probudite umjetnicu u sebi.

Bundeva je odličan izvor betakarotena i ostalih karotenoida, a usto je niskokalorična.

Naravno, šećer kvari sve jednadžbe pa se klonite deserta i alkoholnih pića. Ispecite svoju bundevu i narežite je na kockice za salatu ili napravite pire od nje kao prilog glavnom jelu.

Jabuka

Jabuka ima isti broj kalorija kao kupovna energetska štangica od zobi, oraha i meda (oko 100), no umjesto šećera dobit ćete oko 20 posto svoje dnevne doze vlakana. Dio tih vlakana bit će u obliku pektina koji usporava probavu i tako smanjuje glad.

Jabuke također potiču razvoj dobrih želučanih bakterija. Ako vam nedostaje još vlakana, posegnite za voćnim kolačem (tart), također dobrim za razvoj spomenutih bakterija.

Jedino što moramo naglasiti je – ne gulite koru!

Cimet

Napokon smo u godišnjem dobu u kojem vas nitko neće čudno gledati ako malo divljate s cimetom u hrani. Naravno, ponavljamo – ne na desertima.

Možete dodati žličicu cimeta u svoju zobenu kašu ili frape, možete njime posipati povrće prije nego što ga krenete pržiti. Bez straha – cimet je službeni jesenski začin.

Dobar je za reguliranje šećera u krvi, a potiče i dobru probavu.


Cvjetača

Jesen je doba u kojem je cvjetača najukusnija. Osim što je puna vlakana, a usto niskokalorična, cvjetača sadrži vitamin C.

Možete je pržiti ili pariti, a idealna je kao prilog. Možete je iskoristiti i umjesto riže, kruha ili pire krumpira.

Japanska buča

Japanska buča slična je maloj smaragdnoj bundevi. Baš kao i sama bundeva, niskokalorična je i bogata betakarotenom. S obzirom na to da joj je i kora jestiva, možete dobiti dnevnu dozu vlakana iz nje.

Nemojte pržiti japansku buču, već je narežite na kriške i poparite. Slatka kora pretvorit će se u kremastu smjesu koja vam može biti i desert.

Orasi

Bogati su zdravim masnoćama koje dobro utječu na šećer u krvi, a ostavljaju vas sitima. Svi volimo grickati, pa slobodno navalite na pekane. No, s druge strane, možete pojesti bilo što slično – lješnjake,, bademe, pekane (maeričke orahe).

Crni čaj s indijskim začinima

Čaj je generalno dobar za mršavljenje dok ga pijete bez šećera, a indijski začini dodaju okus i - zdravlje. Crni i zeleni čaj sadrže organske spojeve koji su dobri za održavanje zdrave težine.

Najbolje je to što čaj praktički nema kalorija, a navodno smanjuje i šansu za moždani udar.