FASCINANTAN POTENCIJAL

Marihuana može liječiti autoimune bolesti!

04.06.2014 u 07:50

Bionic
Reading

Jedan od ključnih sastojaka marihuane - THC - djeluje na molekule epigenoma koje su poznate kao histoni te suzbija upalne procese i reakcije imunološkog sustava, pokazalo je novo američko istraživanje

Marihuana je ilegalna droga koja se najčešće koristi u SAD-u. Nakon što su je brojne savezne države legalizirale za medicinske, pa čak i rekreativne svrhe, sve je više znanstvenika koji istražuju njezine moguće primjene u liječenju.

Trenutno se, među ostalim, redovno koristi za ublažavanje mučnina kod pacijenata koji su podvrgnuti kemoterapiji, za otvaranje apetita oboljelih od AIDS-a te za ublažavanje kroničnih bolova bolesnika koji ne reagiraju na jake lijekove - opioide.

Nova studija provedena na University of South Carolina, a objavljena u časopisu Journal of Biological Chemistry, pokazala je da bi se marihuana također mogla upotrebljavati za suzbijanje obrambenog sustava, a time i autoimunih bolesti. Istraživanje se temelji na nedavnim otkrićima da okoliš u kojem živimo može pokrenuti promjene koje se odvijaju izvan DNK, ali ipak mogu uzrokovati modifikacije u funkcijama gena koje kontrolira DNK. Molekule koje mogu djelovati na funkcioniranje DNK dio su tzv. epigenoma. Rezultati nove studije pokazali su da THC može promijeniti ključne molekule epigenoma - histone - i tako suzbiti upalne procese. Zahvaljujući ovom svojstvu marihuana bi se mogla koristiti za liječenje artritisa, lupusa, kolitisa, multiple skleroze i sličnih bolesti u kojima kronični upalni procesi imaju središnju ulogu.

S druge strane otkriće upozorava i na moguće negativne posljedice konzumacije marihuane. Naime THC istim mehanizmom može potisnuti i korisne upalne procese u tijelu.