SPOR ZNANSTVENIKA U SPLITU

'Homeopatiji nema mjesta na fakultetu, to je prijevara!'

28.09.2010 u 12:49

Bionic
Reading

Dok zapadne zemlje homeopatima sve češće ukidaju državna sredstva ili, poput Austrije, traže dokaze učinkovitosti određenih lijekova, u Hrvatskoj neki liječnici zagovaraju da se ona predaje na fakultetima

Tako je primjerice profesor dr. sci. Darko Ropac, profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu i član Medicinske akademije, u srijedu u HTV-ovoj emisiji Hrvatska uživo gorljivo zagovarao i branio tu alternativnu metodu liječenja.

Ropac, naime, smatra da se hrvatski znanstvenici protive homeopatiji jer nisu dovoljno informirani te predlaže da se komplementarna medicina uvede u obrazovni program.

'Možda se tu radi o tome što u okviru edukacije u Hrvatskoj liječnici na predavanjima ne čuju niti jednog sata o komplementarnim metodama liječenja. Dok se to ne izmijeni i dok se ne uvede jedan normalan program edukacije u kojem će se govoriti i o danas zabranjenim temama, mislim da se neće moći valorizirati prava vrijednost homeopatije', rekao je za HTV dr. Ropac.

Na pitanje voditelja da komentira nalaze vodećeg svjetskog medicinskog časopisa The Lancet prema kojima je homeopatija placebo, Ropac je odgovorio da je 'svaki lijek dijelom i placebo'. 'Računa se da dobar liječnik može oko 20 posto uspješnosti svoje terapije pripisati placebo efektu. I u klasičnoj medicini, pa čak i kod antibiotika, postoje placebo efekti', objasnio je za HTV Ropac ističući da se djelovanje homeopatskih pripravaka ipak može objektivizirati.

'Proizvodnja homeopatskih lijekova nije šarlatanska... proizvode ih ozbiljne kompanije u Švicarskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Kanadi po strogim pravilima', rekao je Ropac ističući da je prvo i najvažnije načelo da lijek ne smije škoditi.

Na pitanje što odabrati, klasičnu ili alternativnu medicinu, dr. Ropac je odgovorio: 'Pacijenti mi kažu - joj znate ja bih bioenergiju, ja bih ono... Ja im kažem sve napravite ako mislite da vam pomaže i ako osjećate da vam pomaže'.

Dekan Matko Marušić: Osobno sam ukinuo predavanja o homeopatiji

Zamolili smo dekana Medicinskog fakulteta u Splitu dr. sci. Matka Marušića, utemeljitelja uglednog časopisa Croatian Medical Journal, da komentira ovu inicijativu.

'Prof. Ropac je, nakon što je otišao u mirovinu, Medicinskom fakultetu u Splitu ponudio da kao izborni predmet predaje 'Homeopatijom do zdravlja', rekao je za tportal dr. sci. Marušić.

'Prethodna uprava je napravila propust i to dopustila, tako da je on neko vrijeme postojao. No kada sam ja postao dekan osobno sam, svojom odlukom, to ukinuo. Dr. Ropac je moj veliki prijatelj, pametan čovjek kojeg osobno cijenim. No ipak smatram da čovjek mora biti jako glup ili pokvaren da podržava tu metodu. Fakultet u Splitu je jedan od vodećih fakulteta u medicini utemeljenoj na dokazima. U nekim nas projektima podržava i Svjetska zdravstvena organizacija. Mi ne možemo dopustiti ni svojem ugledu ni zbog svojih studenata da se poučavaju takve stvari kao što je homeopatija. Te metode bi se mogle uvesti na fakultet samo pod psihijatrijskom medicinom', bio je odrješit dr. Marušić.

'Liječenje koje provodi medicina zasniva se na dva stupa – jedan je hipoteza koja se oslanja na postojeće znanje. Mi prema tome ne možemo reći da voda pamti jer tako što ne poznaje ni fizika ni kemija. Što da govorimo o homeopatskim razrjeđenjima aktivne tvari koja su tolika da u količinama lijeka velikim kao cijeli Sunčev sustav ne možete naći jednu jedinu molekulu aktivne tvari. Drugo, medicina se temelji na dokazima. Mi znamo za strukturu dokaza; znamo procijeniti kvalitetu dokaza - za to imamo stručnjake velikog kalibra; znamo gdje se dokazi nalaze - imamo pristup do njih i to je ono čemu učimo studente. Nemamo nikakvih predrasuda prema nijednoj terapiji otkuda god ona dolazila, iz koje god civilizacije, ako imamo dokaze za nju, kao što nemamo ništa protiv istraživanja bilo čega ako hipoteza nije debilna', zaključio je dekan Marušić.

Kraj homeopatije u njezinoj domovini?

Nakon Velike Britanije, i Njemačka je ovih dana pokrenula inicijativu da se homeopatska liječenja prestanu financirati iz državne kase jer istraživanja nisu dokazala da ima efekt različit od placeba.

Iako je ovu alternativnu tehniku liječenja prije 200 godina utemeljio upravo njemački liječnik Christian Friedrich Samuel Hahnemann, a ta je zemlja smatrana kolijevkom homeopatije, njemački je SPD nedavno predložio da se homeopatski lijekovi skinu s popisa onih koji se financiraju iz zdravstvenih osiguranja. Prijedlog je naišao na veliko oduševljenje u redovima demokršćana, što se u Njemačkoj ne događa svaki dan, piše Deutsche Welle.

'Zdravstvenim osiguranjima trebalo bi jednostavno zabraniti pokrivanje troškova liječenja homeopatskim metodama', izjavio je nedavno Karl Lauterbach iz Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD).

Njegov prijedlog začudo je naišao na odobravanje političkih protivnika. Tako je primjerice njegov kolega, stručnjak za pitanja zdravstva iz stranke CDU Jens Spahn rekao za njemačke medije da su 'homeopatska sredstva na popis onih čije troškove pokrivaju zdravstvena osiguranja došla upravo na prijedlog SPD-a i Zelenih' te da je, ukoliko su ove stranke u međuvremenu promijenile svoje mišljenje, 'Unija odmah spremna na razgovore kako bi se ta pravila što prije promijenila'.

U trenucima kada se u Njemačkoj ionako vodi rasprava o štednji u zdravstvu, ovi prijedlozi će, smatraju upućeni, naići i na odobrenje širih političkih ali i znanstvenih, odnosno, medicinskih krugova. Naime, nakon mnogobrojnih istraživanja djelovanje homeopatije do danas nije do kraja potvrđeno, a samim time, kako kaže Jürgen Windeler, budući voditelj Instituta za kvalitetu i gospodarsku isplativost u zdravstvu, nisu dokazani 'ni njezina učinkovitost ni medicinska korist'.

Naime, vodeći medicinski časopis The Lancet u broju od kolovoza 2005. predstavio je opsežno istraživanje u kojem je rezultate 110 ispitivanja homeopatskih preparata usporedio s istim brojem testiranja konvencionalnih lijekova i zaključio da je djelovanje homeopatije u najboljem slučaju ravno djelovanju placeba, lažnog lijeka koji čini da se ljudi koji vjeruju u njegovu učinkovitost osjećaju bolje. Ova studija u časopisu je bila popraćena i člankom koji je kritizirao ranije pozitivno izviješće WHO-a kojim je homeopatiji priznato djelovanje veće od placeba.

Mnogi poznati zagovaraju homeopatiju

No, za razliku od liječnika i političara, skidanje homeopatskih sredstava s liste onih čije troškove terapije pokrivaju njemačka zdravstvena osiguranja kod većine bi Nijemaca moglo naići na daleko manje oduševljenja. Naime, istraživanja pokazuju da je u toj zemlji oko 57 posto stanovništva barem jednom u životu posegnulo za homeopatskim kuglicama, kapljicama ili tabletama dok je njih čak 25 posto uvjereno da su im spomenuta sredstva doista pomogla.

Među zagovaračima ove alternativne vrste liječenja su i brojne njemačke poznate osobe. Tako primjerice modni dizajner Karl Lagerfeld tvrdi da je samo zahvaljujući homeopatiji uspio skinuti 42 kilograma, a filozof Peter Sloterdijk je već nekoliko puta izjavio da je osobno iskusio da je homeopatija 'nevjerojatno djelotvorna, učinkovita i istovremeno tajanstvena'.

Neki uspjehe liječenjem homeopatijom pripisuju i iscrpnim razgovorima između pacijenata i homeopata.

Štetu često snose djeca?

Protivnici homeopatije i glavni zagovornici najnovijeg prijedloga SPD-a priznaju da homeopatija u pravilu ne može nikome nanijeti štetu (budući da je ionako nedjelotvorna, a lijekovi su toliko razrijeđeni da se ne razlikuju od destilirane vode ili šećera), no upozoravaju da može biti opasna za malu djecu. Roditelji naime sve češće djecu radije odvode nekom stručnjaku za homeopatiju, čak i kada su u pitanju ozbiljne bolesti, nego klasičnom liječniku, što prema mišljenju mnogih vrlo može imati ozbiljne posljedice.

'Ukoliko se u zakon unese ovo novo pravilo, toga će naravno biti i ubuduće, no štete se barem više neće događati na trošak zdravstvenih osiguranja', komentirao je SPD-ovac Karl Lauterbach.