SCENARIST OTKRIVA

'Žestoko sam se borio protiv toga da Hugh Grant glumi u 'Četiri vjenčanja i sprovod', a evo koga sam htio'

04.05.2024 u 16:22

Bionic
Reading

Redatelj i scenarist Richard Curtis otkrio je da se žestoko borio protiv toga da glavnu ulogu u kultnom filmu iz 1994. 'Četiri vjenčanja i sprovod' dobije Hugh Grant, kojem je to bila odskočna daska za holivudsku karijeru

Ove godine jedna od najpoznatijih britanskih komedija 'Četiri vjenčanja i sprovod' slavi 30. rođendan, a tim povodom The Times je razgovarao s filmskom ekipom koja je stvorila ovaj veliki hit. U glavnim ulogama našli su se Hugh Grant, Andie McDowell i Kristin Scott Thomas, a film je režirao Mike Newell prema scenariju Richarda Curtisa.

U razgovoru za The Times Curtis je otkrio da se u početku opirao da tada 32-godišnji Grant dobije glavnu ulogu i to zato što je bio zabrinut da je glumac previše glamurozan za lik koji je zamislio.

'Redatelj, Mike Newell, nevjerojatno je ozbiljno shvatio odabir glumaca. Žestoko sam se borio protiv Hugha Granta. Imao sam na umu manje glamuroznu osobu jer sam vrlo neglamurozna osoba. Pa sam mislio na Jima Broadbenta, Robbieja Coltranea, Johna Gordona Sinclaira. Borio sam se za Alana Rickmana', rekao je Curtis.

'Intervjuirali smo oko 70 drugih ljudi i pokazalo se da je kombinaciju šarma i duhovitosti koja vam je potrebna da bi to bilo smiješno vrlo teško pronaći. I Hugh ju je odmah dobio. Odaje dojam bespomoćnosti i da ne zna glumiti, ali toliko je radio na svakoj svojoj replici', kaže Curtis.

'Scenarij se nije nužno trebao svidjeti publici', prisjetio se Newell. 'Tko su ovi šmrkavci koji uskaču u svoja odijela svaka tri tjedna? Bio je to vrlo jeftin film. Mislim da je koštao manje od 3 milijuna funti, a imali smo samo 32 dana da ga snimimo. U filmu postoji pet velikih događanja, plus sve ostalo. Morali smo krenuti vrlo brzo - nije bilo vremena za predomišljanje', kaže Newell.

'Četiri vjenčanja i sprovod' danas se smatraju jednim od najboljih britanskih romantičnih filmova svih vremena i pomogli su učvrstiti Grantov status kao jednog od vodećih glumaca 1990-ih. Andie MacDowell, koja je glumila Carrie, prisjetila se prvog susreta s Grantom, rekavši da je mislila da će biti 'lako' zbog njegovog šarma.

A Anna Chancellor, koja je glumila Henriettu 'Duckface', rekla je da još uvijek voli patke i čak je imala jednu kao ljubimca - Daphne - koju je spasila iz susjedova vrta. Glumica je otkrila kako je suprug i danas zove Duckface, dok ju je kći, koja je prošle godine tragično preminula u 36. godini nakon borbe s leukemijom, zvala Ducky.