Hrvatska nogometna reprezentacija

Vatreni u Njemačkoj: 3 velika stadiona, 1 cilj

20.05.2024 u 15:04

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija odigrat će svoje utakmice na tri velika i slavna stadiona u Njemačkoj

14. LIPNJA: BERLIN: HRVATSKA – ŠPANJOLSKA

Veličanstveni Olimpijski stadion prima 74 tisuće gledatelja, a izgrađen je za Olimpijske igre 1936. godine koje pamtimo po legendarnim trijumfima Jessea Owensa. Bio je središte brojnih velikih događaja, iznad svih finala Svjetskog nogometnog prvenstva 2006. godine, kad je Italija svladala Francusku nakon dramatične bitke i odluke nakon jedanaesteraca. Upravo na tom natjecanju je Hrvatska već zaigrala na Olimpijskom stadionu, u 1. kolu kvalifikacijske skupine, kad smo poraženi s 0:1 pogotkom Kake. Nadamo se da će 14. lipnja donijeti drugačiji, povoljniji omjer za 'Vatrene' koji će, opet kao 2006., imati fantastičnu podršku s tribina i igrati skoro kao domaćin.

Zanimljivo je da ovaj čudesni stadion trenutno nije pozornica mečeva Prve, nego Druge Bundeslige, jer je Hertha sudionik nižeg ranga. Ipak i ove sezone su se na Olimpijskom stadionu vodile velike bitke, naime, posebno za tu prigodu, Union Berlin našeg Nenada Bjelice je upravo tu igrao svoje susrete u Ligi prvaka. Uz sve to, ostaje nam samo jedan san: da se Luka Modrić i društvo – vrate na Olimpijski stadion 14. srpnja, kad će se tu igrati – finale Eura!

19. LIPNJA HAMBURG: HRVATSKA – ALBANIJA

Svoj prvi susret s Albanijom ikada, Hrvatska će igrati u Hamburgu, na također znamenitom Volkspark stadionu s kapacitetom od 51 tisuću mjesta na tribinama. Zaista je impresivan podatak da ni ovaj gigant nije dom prvoligaša, nego drugoligaša, s obzirom na to da Hamburger SV već godinama obitava u nižem rangu. Davno su prošla vremena kad je ovaj klub bio europski div, a njegov su dres nosili hrvatski velikani, Ivan Buljan i Ivica Olić. Inače, Volkspark stadion bio je i scena jedne davne velike utakmice hrvatskog kluba, kad je 1980. godine Hajduk u četvrtfinalu tadašnjeg Kupa prvaka izgubio od HSV-a s 0:1.

Svakako najpoznatija i najveća utakmica ikad odigrana na Volksparku bilo je polufinale upravo europskog prvenstva 1988. godine, kad je Nizozemska golom Van Bastena izbacila domaćina Njemačku s turnira (2:1). Domaćini jednako bolno pamte i još jedan povijesni susret na Volkspark stadionu, na Svjetskom prvenstvu 1974. tadašnja Zapadna Njemačka izgubila je od – Istočne Njemačke, što je u to vrijeme bilo i nogometna, a i politička senzacija.

24. LIPNJA: LEIPZIG: HRVATSKA – ITALIJA

U svom posljednjem, vjerojatno i ključnom nastupu u kvalifikacijskoj skupini Eura, Hrvatska će u Leipzigu odmjeriti snage s Italijom. Mogli bismo reći – Joško Gvardiol se vraća kući, naš reprezentativni as dosegao je vrhunac slave u dresu RB Leipziga i svojim igrama zaslužio prijelaz u redove engleskog i europskog prvaka Manchester Cityja. Dres ovog kluba nosi i danas još jedan bivši as HNL-a, Dinamov Španjolac Dani Olmo.

Ovo je ujedno i najmanji od tri stadiona na kojem će igrati 'Vatreni', prima 41 tisuću gledatelja, a i uvjerljivo je 'mlađi' od onih u Berlinu i Hamburgu. Naime, otvoren je 2004. godine, izgrađen za Svjetsko prvenstvo 2006., uz cijenu od 116 milijuna eura. Prethodno je na tom mjestu postojao Zentral Stadion iz vremena Istočne Njemačke.

Uglavnom, Hrvatska će na Euru nastupiti na tri zaista, po mnogo čemu glamurozne scene i na svakom od tih stadiona imati gromoglasnu potporu s tribina naših vjernih navijača. Ne sumnjamo da će – igrati kao prvaci.

Ako želiš navijati kao prvak, zaigraj sa PSK kladionicom i odvedi ekipu u Njemačku. Tri sretnika, još ovog tjedna, imaju priliku osvojiti navijačko putovanje u Njemačku za sebe i još 3 prijatelja, ali i druge izvrsne nagrade. Više o pravilima igre i samoj prijavi pogledaj ovdje.