JEDNOSTAVAN RAZLOG

Zvezda dotaknula novu razinu licemjerja

07.04.2016 u 10:43

Bionic
Reading

Košarkaši Cedevite u petak u 19 sati igraju posljednje kolo ovogodišnje Eurolige i u Draženovom domu dočekuju Crvenu zvezdu. Prihod od ulaznica ide u korist obnove vukovarskog vodotornja

Ukoliko želite sačuvati mentalno zdravlje izbjegavajte srpske tabloide. Pogotovo u vrijeme predizborne kampanje koja je u Srbiji sada u jeku. Tako su se preko svog šefa N.Č. (57), gradonačelnika Beograda u vrijeme njegovog stranačkog suborca Slobodana Miloševića, obrušili na - Cedevitu.

Hrvatski korporativni klub, koji je ostrašćen otprilike koliko i Sfinga, tako je iz beogradske tvornice licemjerja dobio moralnu prodiku da njihovo skupljanje sredstava smatraju podlom provokacijom. I da je N.Č. u ime svoje Zvezde sve prijavio Euroligi!


OK, hajmo korak po korak. Za što Cedevita skuplja novac samo je njezina stvar. Za Vukovar, Bleiburg, Sredozemne medvjedice, igrački roster ili vilu svom vlasniku. Dok se ne kosi sa zakonom i dobrim ukusom, ne moraju i ne trebaju odgovarati nikome. Dalje, kome se Zvezda žalila? Euroligi? Organizaciji koju otvoreno preziru na svim razinama jer nisu dobili minutu šutnje za svog ubijenog navijača Marka Ivkovića? Znate tko mu je organizirao minutu šutnje? Cedevita. U Zagrebu, uoči dvoboja sa Zvezdom.

Što još kaže N.Č. koji se dobro snalazio i sa Slobinim okupatorima i s Đinđićevim demokratima? Univerzalac... On govori i o hrvatskom mentalitetu. Njemu dobro poznatom. I o poznatom hrvatskom kompleksu od Srba. Pa nije moguće da u to vjerujete N.Č.? Kompleksa od čega? Čemu to trebamo biti zavidni? Znam da ne vjerujete... To je samo vaš skroman huškački doprinos u predizborno vrijeme, treba vratiti usluge garnituri koja je od donedavno prosječnog kluba napravila bogatu i moćnu priču. Opasne tenzije na žalost uvijek se pokažu kao efikasan alat. Ma koliko promašene bile.


Cedevita je organizirala svoje domaće dvoboje u Vukovaru, odvela tamo i završnicu Krešinog kupa. Čak i nakon ovog prizemnog udarca nisu željeli spuštati se na niske grane. Ponovili su da žele uložiti u simbol vukovarske izdržljivosti i tu stavili pametnu - točku.

Ovaj tekst ne smije raspirivati strasti. Hrvati i Srbi moraju živjeti u miru, a to će biti lakše ukoliko bude što manje ovakvih predizbornih kampanja. Svaki put kada neki poludokazani muljatori bogatog (i često raznovrsnog) političkog backgrounda počnu svađati narod zapitajte se jesu li ovdje ili tamo neki izbori iza ugla. I koliko 'tele' moraš biti da padaš na te jeftine izlizane štoseve od strane istih takvih provokatora.

Kada bi Zvezda i njezini navijači dočekivala svoje sutrašnje protivnike s barem deset posto dostojanstva s koje oni dočekuju njih možda bi i imali razloge za bilo kakvu natruhe bune. Ovako... Ma bilo bi smiješno da nije žalosno.