STRADALO KOLJENO

Liječnik reprezentacije o Modrićevoj ozljedi; evo tko je odgovoran!

20.04.2015 u 11:15

Bionic
Reading

Hrvatski reprezentativac i glavni veznjak Reala, Luka Modrić od subotnje utakmice protiv Malage opet je na prisilnom odmoru. Naime, u 58. minuti Modrić je stradao u jednom duelu pa je morao izaći iz igre. Liječnici su kasnije ustanovili ozljedu koljena, odnosno istegnuća kolateralnog unutarnjeg ligamenta s parcijalnom rupturom

Madridski Real ovisan je o Luki Modriću. Ovisna je i hrvatska nogometna reprezentacija. I baš zato teško je za povjerovati da je trener Carlo Ancelotti 'riskirao' s Modrićem. Jer kako je za tportal.hr objasnio liječnik hrvatske nogometne reprezentacije dr. Zoran Bahtijarević, ni jedan trener ne bi radio protiv sebe.

'Nažalost, riječ je o ozljedi koja nije rijetka u životu nogometaša. Riječ je o kontaktnoj ozljedi, koja je posljedica jednog duela, a na koji nije mogu utjecati nitko. Ono što možemo sada samo potvrditi jest da će Modriću trebati šest tjedana da se oporavi od ozljede', pojasnio je dr. Bahtijarević u uvodu razgovora.

Od vašeg kolege iz reprezentacije, dr. Nemeca došla je dosta jasna izjava kako je trener Reala Carlo Ancelotti možda trebao drugačije dozirati minutažu Luki, s obzirom na prethodnu ozljedu i stanku od četiri mjeseca?

'Slažem se s dr. Nemecom. Međutim, isto tako mislim da ne bismo trebali upirati prst samo u trenera Ancelottija, jer on sigurno nije želio da se Modrić ozljedi odnosno da je svjestan koliko mu Modrić znači i da će praktički do kraja sezone biti bez njega. Isključivi krivac je igrač koji je bio u duelu s Modrićem. Ipak, ono što mogu reći jest da Modrićevo stanje mišića nije kao kod onog nogometaša koji je cijelo to vrijeme, dok se Modrić oporavljao, bio u punom trenažnom procesu i kontinuitetu'.

Znači, odgovornost je i na Ancelottiju, ali i ljudima koji brinu o tjelesnoj spremi igrača?

'Njihova uloga je jako velika. postoje razne Uefine studije o ozljedama, prema kojima se prate sve takve ozljede i kroz koje se jasno vidi koliki je utjecaj trenera odnosno ljudi iz stručnog stožera, u njima. No, morate si postaviti i kontrapitanje, biste li vi koristili Modrića? Ponavljam, bilo bi dobro da treneri shvate kako oni imaju najvažniju ulogu u kreiranju igračkih karijera, odnosno da igrača počinju doživljavati i kao ljude, pa da ih ponekad zaštite i na uštrb kluba.'

Kako će teći Modrićev oporavak?

'Morate znati da fizikalna terapija u modernom sportu nije jednaka kao kod vas ili recimo mene. Ona počinje istog trenutka, raznim mjerama i metodama. Bit će agresivna, ali ne u smislu da će ga mučiti, već da će biti svakodnevna, vrlo aktivna'.

Dr. Bahtijarević za kraj je još jednom podvukao.

'Ancelotti je doprinio ozljedi, ali on nije krivac jer udario ga je netko drugi'.