NOVO IZVJEŠĆE

Hakeri su u 2023. ukrali dvije milijarde dolara u kriptovalutama

27.12.2023 u 08:43

Bionic
Reading

I ove godine hakeri su ukrali milijarde dolara u kriptovalutama. No prvi put od 2020., trend je silazni, prema tvrtkama za kriptozaštitu koje podsjećaju na lanjski rekord kad je ukradeno oko 3,8 milijardi dolara. Ove su godine, naime, hakeri ukrali oko dvije milijarde dolara u kriptovaluti kroz desetke kibernetičkih napada i krađa, prema De.FI-u, web3 sigurnosnoj tvrtki koja upravlja REKT bazom podataka

Stranica rangira najgore kripto krađe ikada - od provale u Ronin blockchain 2022. kada su hakeri ukrali više od 600 milijuna dolara u kriptu - što se smatra najvećim takvim incidentom u povijesti - pa sve do hakiranja mreže Mixin iz Hong Konga ove godine, kada je ukradeno 200 milijuna dolara tijekom curenja podataka u rujnu.

'Ovaj iznos, iako raspoređen po raznim incidentima, naglašava stalne ranjivosti i izazove unutar DeFi (decentralizirane financije) ekosustava', napisao je De.Fi u svom izvješću koje je tvrtka podijelila s TechCrunchom. 'Godina 2023. bila je primjer tekućih ranjivosti i koraka učinjenih u rješavanju tih ranjivosti, iako je interes za prostor bio relativno prigušen zbog tekućeg medvjeđeg tržišta u prvoj polovici godine'.

Ranije u prosincu, obavještajna tvrtka za blockchain TRM Labs također je objavila procjenu količine kriptovaluta koje su hakeri ukrali ove godine. Ukupni iznos do sredine prosinca iznosio je oko 1,7 milijardi dolara, navela je tvrtka.

Među ostalim najgorim kripto krađama su i hakiranje Euler Financea gdje su hakeri ukrali gotovo 200 milijuna dolara, kao i milijunske kripto krađe u Multichainu (126 milijuna dolara), BonqDAO (120 milijuna dolara), Poloniexu (114 milijuna dolara) i Atomic Walletu (100 milijuna dolara), među stotinama drugih.

Preko sedam milijardi dolara u kriptovaluti nezakonito je oprano putem kriminalnih radnji u više lanaca. Prošle je godine tvrtka za praćenje blockchaina Chainalysis izvijestila da su kibernetički kriminalci ukrali rekordnih oko 3,8 milijardi dolara u kriptovaluti. Od toga su 1,7 milijardi dolara ukrali hakeri vlade Sjeverne Koreje poznati kao Lazarus Group, jedna od najplodnijih skupina kripto hakera, i to kao dio napora da se financira režimski program nuklearnog oružja.

Prema analitičkoj tvrtki za blockchain Elliptic, cross-chain usluge brzo postaju preferirana metoda pranja novca za niz kibernetičkih zločina, uključujući prijevare i krađe kriptovaluta. Cross-chain kriminal odnosi se na razmjenu kripto imovine između različitih tokena ili blockchaina.

'Nije pretjerano reći da je hakiranje i krađa kriptovaluta značajan dio nacionalne ekonomije', naveli su iz Chainalysisa u svom prošlogodišnjem izvješću. Godinu prije, toga, 2021., hakeri su ukrali oko 3,3 milijarde dolara.

Nemoguće je predvidjeti što će se dogoditi 2024. No s obzirom na lošu sigurnost mnogih kripto i web3 projekata, kao i ogromnu količinu novčane vrijednosti koju posjeduju, možemo očekivati ​​da će hakeri nastaviti ciljati ovu brzorastuću industriju, piše TechCrunch.