darkweb odredište

Lažni dokumenti, droga... Što je uopće Hydra koju su Nijemci nedavno ugasili i zašto to nije njen kraj

07.04.2022 u 10:02

Bionic
Reading

Tržnica se specijalizirala za prodaju droge, no služila je i kao mjesto za nabavku lažnih dokumenata, kupovinu ukradenih kreditnih kartica i drugih digitalnih usluga

Njemačke su vlasti uspješno deaktivirale internetsku tržnicu Hydra, zaplijenivši i ugasivši servere jedne od najvećih platformi za ilegalnu trgovinu na darkwebu. Zahvaljujući zajedničkim nastojanjima Centralnog ureda za borbu protiv kibernetičkog zločina (ZIT) i Federalno ureda krimi policije (BKA) operacija gašenja Hydra Marketa sprovedena je uspješno.

Hydra Market služila je za ispiranje novca i kupovinu droge, a operacija gašenja je uključila nekoliko organa njemačkih i američkih vlasti.

Što je bila Hydra Market?

Hydra Market bila je platforma na ruskom jeziku koja je operirala od 2015. do 5. travnja 2022. Tržnica je, prema izvješću Motherboarda, imala oko 17 milijuna korisnika i više od 19.000 trgovaca. Sveukupni promet stranice je do 2020., prema njemačkim vlastima, dosegao 1.23 milijarde eura. Posjetitelji Hydra Marketplacea u utorak su se susreli sa uređenom slikom koju je objavila njemačka policija.

Prema informacijama iz Elliptica, kompanije specijalizirane za praćenje blockchaina, na Hydra Marketu je od početka rada obavljeno preko 5 milijardi dolara prometa.

'Premda se platforma prije svega specijalizirala za prodaju droge, u ponudi su bile i druge stvari poput falsficiranih dokumenata, podataka (poput informacija kreditnih kartica) te digitalnih usluga. Zemlje u kojima su se proizvodi reklamirali uključuju Rusiju, Ukrajinu, Bjelorusiju i Kazakstan' objašnjava Elliptic. Ako ste htjeli, na Hydri ste mogli raditi stvari poput razmjene kriptodobara i isplate gotovine. Hydrina ugrađena burza tako je poslužila i za pranje novca nakon hakerskog napada na Bitfinex sprovedenog 2016. godine.

Hidra se specijalizirala za dostavu droge u istom danu gdje je prodavač kupcu objavio lokaciju na kojoj je ostavljena roba, takozvani 'dead drop'.

Njemačke vlasti tvrde da su zaplijenile 25.3 milijuna dolara u Bitcoinu, što je potvrdio i Elliptic koji je u utorak zabilježio 88 transakcija u iznosu od 543.3 Bitcoina.

Odsijeci jednu glavu...

Premda njemačke vlasti slave pad velike ilegalne tržinice, uvjereni su da ovo nije kraj skupine Hydra osim ako ih, naravno, ne pronađu i privedu. 'Znamo da će pronaći način za nastavak poslovanja. Pokušat će izgraditi novu platformu, što znači da ćemo mi morati na to jako paziti. Ne znamo tko su počinitelji, što znači da ih moramo identificirati' rekao je Sebastian Zwiebel, voditelj policijskog tima koji je zatvorio zloglasnu tržnicu u izjavi za BBC.

Dobra stvar u cijeloj priči je što vijesti o padu Hydra Marketa dolazi u jeku zatvaranja velikog broja drugih ilegalnih tržnica na darkwebu, što voljom vlasnika, što zbog policijske aktivnosti.