USKORO PREMIJERA

Najnoviji iOS 18 dolazi za nekoliko mjeseci: Evo što o njemu pišu insajderi

02.05.2024 u 13:48

Bionic
Reading

Apple će više konkretnih detalja o nadolazećem iOS-u predstaviti tijekom nadolazeće konferencije WWDC, a ovo su informacije koje su dostupne zahvaljujućim brojnim analitičarima i insajderima

Očekuje se da će Apple najaviti iOS 18 tijekom svoje uvodne riječi na WWDC 10. lipnja, a već se priča o novim značajkama za mnoge aplikacije, uključujući Apple Music, Apple Maps, Calculator, Messages, Notes, Safari i druge.

U nastavku sažimamo glasine o iOS-u 18 za svaku aplikaciju, na temelju izvješća MacRumorsa, Bloombergovog Marka Gurmana i drugih.

Appleov fokus kod najnovijeg operativnog sustava za mobilne uređaje nalazi se u području umjetne inteligencije. Googleov Android se već neko vrijeme poigrava s raznim beneficijama generativnog AI-ja, a svi čekaju vidjeti kako će ovaj koncept Apple prenamijeniti za svoje uređaje.

Apple Maps

Očekuju se barem dvije nove značajke Apple Maps na iOS-u 18, uključujući prilagođene rute i topografske karte. Prilagođene rute omogućile bi korisnicima da odaberu određene ceste kojima će putovati tijekom navigacije, dok topografske karte uključuju detalje kao što su staze, konturne linije, nadmorska visina i točke od interesa za planinarenje. Topografske karte dodane su Apple Watchu s watchOS-om 10.

Apple Music

Uz iOS 18, Apple Music će navodno moći automatski generirati popise za reprodukciju.

Kalkulator

Priča se da će iOS 18, iPadOS 18 i macOS 15 sadržavati obnovljenu aplikaciju Kalkulator s nekoliko novih značajki, uključujući bočnu traku koja prikazuje nedavne izračune, poboljšano sučelje za pretvaranje jedinica, integraciju s aplikacijom Notes i više. Aplikacija će također navodno biti dostupna na iPad uređajima.

Freeform

Priča se da će iOS 18 dodati novu opciju 'Scene' Appleovoj aplikaciji za crtanje Freeform. Ova bi značajka omogućila korisnicima da odaberu određene dijelove ('scene') na platnu radi lakše navigacije.

Zdravlje

Apple navodno planira nove značajke pokretane umjetnom inteligencijom za svoju aplikaciju Health, ali još nisu poznati nikakvi konkretni detalji.

Keynote, Numbers i Pages

Uz iOS 18, Apple navodno planira ažurirati svoj iWork paket aplikacija za produktivnost s novim generativnim AI značajkama za automatsko generiranje slajdova u Keynoteu, brže pisanje u Pagesima i više.

Mail, Photos i Fitness

Ove će aplikacije navodno biti 'prerađene' s iOS-om 18, ali još nisu poznati nikakvi konkretni detalji.

Poruke

Očekuje se da će iOS 18 dodati RCS podršku aplikaciji Poruke, što će poboljšati iskustvo razmjene poruka između iPhonea i Android uređaja dopuštajući fotografije i videozapise više rezolucije, audio poruke, indikatore tipkanja, potvrde čitanja, Wi-Fi poruke, i više. Također se pričalo da će aplikacija Messages koristiti generativnu umjetnu inteligenciju za učinkovitije automatsko dovršavanje rečenica.

Bilješke

S iOS-om 18 očekuje se da će aplikacija Notes moći prikazati matematičku notaciju, omogućujući korisnicima da uključe više vrsta algebarskih jednadžbi i formula u bilješke. Priča se da će aplikacija također dobiti ugrađeni alat za snimanje zvuka, eliminirajući potrebu za prebacivanjem na aplikaciju Glasovni zapisi.

Safari: iOS 18 će vjerojatno dodati pomoćnika za pregledavanje u Safari, koji bi mogao sažeti web stranice i više. Šuškalo se i o novoj značajci "Web Eraser" koja bi korisnicima omogućila uklanjanje određenih elemenata s web stranica.

Prečaci

S iOS-om 18 korisnici će navodno moći lakše automatizirati složene zadatke s aplikacijom Prečaci.