CES 2024.

Napokon stiže budućnost koja se predviđala u 20. stoljeću – leteći automobili!

Bionic
Reading

Najveći sajam potrošačke elektronike - CES 2024. - otvara se u svome najvećem i najobimnijem izdanju, uz tehnološke novotarije koje će obilježiti ovu godinu

Danas se službeno otvaraju vrata CES-a 2024, najvećeg sajma potrošačke elektronike na svijetu, ujedno i najutjecajnijeg tehnološkog događaja u godini. CES organizira udruga Consumer Technology Association koja ove godine obilježava100. godišnjucu djelovanja. Ove godine na sajmu sudjeluje nikad brojnija delegacija hrvatskih posjetitelja, ali i izlagača na sajmu.

Svoje štandove na Eureka Parku, najzanimljivijem dijelu CES-a posvećenome statupovima, na kojem će nastupiti rekordnih 1.400 tvrtki ove gdine imaju predstavnici Ani Bioma, pobjednika Idea Knockouta 2023, zatim predstavnici DotYourSpot X YellowDota, trećeplasiranog tima s Idea Knockouta 2023, kao i Albert Gajšak sa svojim timom iz CircuitMessa, kojem je ovo drugi nastup na CES-u, nakon što je prije pet godina nastupio kao tadašnji pobjednik Idea Knockouta.

CES je ove godine oborio sve rekorde – održava se na šest lokacija, a izlagački prostor ove je godine velik poput 43 nogometna stadiona, kako su rekli predstavnici CTA-ja, mislići, dakako, na američki nogomet.

Kako je rečeno u najavama, sajmom će dominirati AI tehnologija, implementirana u gotovo sve tehnološke, ali i netehnološke infustrije... 'Ne pada mi na um niti jedna grana industrije koju neće drastično izmijeniti generativni AI', rekao je Gary Shapiro, direktor konferencije.

  • +9
CES 2024. Izvor: Profimedia / Autor: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Osim umjetne inteligencije, apsolutni hit tech industrije - pokazat će to ovogodišnji show u Las Vegasu - bit će longevity, odnosno osiguravanje dugovječnosti iskorištavanjem novih tehnologija, što je trend u kojeg se savršeno uklapa naš startup Ani Biome, kao i foodtech, to jest digitalna transforamcija prehrambene industrije.

I u tom trendu imamo svoga predstavnika, splitski startup DotYourSpot X YellowDot. Događaju se i veliki pomaci prema naprijed u 'home security' industriji, kao i u AR/VR svijetu, očito potaknuto dolaskom Appleovog Vision Pro uređaja.

Vidjeli smo i mnoštvo kojekakvih robota na uvodnome eventu CES Unveiledu, čija upotreba je primjenjiva u bezbroj očekivanih i neočekivanih industrija, a ono što će svakako privlačiti pažnju i biti prenošeno u medijima diljem svijeta su prve demonstracije letećih automobila koji će 'voziti zrakom' iznad Las Vegasa.