OBRANA U SVEMIRU

NATO želi razvijati svemirsku obranu sa startupima. No postoji velik problem

20.05.2024 u 09:21

Bionic
Reading

Komercijalni sektor bori se s problemom teške dostupnosti informacija vezanih uz tehnologije koje će NATO-u trebati u budućnosti, rekao je dužnosnik te organizacije

NATO dosad nije skrivao planove za povećanje suradnje s komercijalnim sektorom u području svemirske obrane, ali tajnovitost određenih tema može otežati tu suradnju, rekao je dužnosnik NATO-a za Euronews Next. Na prvom svemirskom simpoziju tog saveza u francuskom gradu Toulouseu prošlog tjedna startupi i velike tvrtke susreli su se s visokim dužnosnicima NATO-a.

Francuska tvrtka Preligens pokazala je kako njihov sustav umjetne inteligencije (AI) obrađuje podatke primljene iz satelita da bi otkrio što se događa bilo gdje u svijetu, primjerice u Sjevernoj Koreji, Kini ili Rusiji. Lokacija zračne baze Engels u Rusiji, 750 kilometara od ukrajinske granice, prvo se upisuje u računalo, a ministarstva obrane potom mogu u stvarnom vremenu provjeriti prisutnost vojnih zrakoplova ili promjene u aktivnostima.

Analiza ove vrste podataka za jednu lokaciju obično bi trajala dva do četiri sata, no uz ovu tehnologiju za nju je potrebno samo nekoliko minuta, uz stopu točnosti od 95 posto i mogućnost otkrivanja koliko oružja letjelica može nositi.

Tvrtka od 2019. surađuje s NATO-om, kao i s francuskim Ministarstvom obrane (MOD), no njezini predstavnici tvrde da ostvarenje partnerstva sa savezom nije bilo jednostavno. 'Kad smo počeli raditi s NATO-om, nije bilo lako - ništa nije lako u poslu, ništa nije lako u obrani, a činjenica da imamo neke dokaze o prijašnjoj suradnji s francuskim MOD-om puno nam je pomogla', rekao je Thomas Reignard, Preligensov menadžer za područje marketinga proizvoda. Također je naglasio da je, zbog veličine NATO-a, vrlo teško pridobiti pažnju i razgovarati s pravim ljudima.

'Ponekad je teško uspjeti identificirati ključne ljude', rekao je.

Klasificirani podaci

NATO je proglasio svemir prioritetom za organizaciju 2019., kada su saveznici usvojili svemirsku politiku i priznali ga kao novu operativnu domenu, uz zrak, kopno, more i kibernetički prostor. Suradnja s komercijalnim sektorom ključna je za NATO i ministarstva obrane jer je to skupo područje, a tehnologija se jako brzo razvija. Međutim NATO se za svemirsku obranu neće oslanjati samo na komercijalni sektor.

Dužnosnik NATO-a na tiskovnoj je konferenciji rekao da se komercijalni sektor suočava s nizom izazova kada je riječ o suradnji s vladama i NATO-om.

Tvrtke specijalizirane za svemirsku tehnologiju susreću se sa složenošću vladinih organizacija, ali i s NATO-om kao organizacijom koja ima vrlo različite metode pristupa te različite kontakte za zapošljavanje, rekao je dužnosnik.

Komercijalni sektor bori se sa sporim protokom informacija, poput onih koje će tehnologije NATO-u biti potrebne u budućnosti, dodao je dužnosnik. Tome je uvelike pridonijela visoka klasifikacija tema na kojima radi ta organizacija. Drugi problem, rekao je dužnosnik, dugi su i složeni procesi nabave.

Komercijalni interesi

Iako se NATO otvara prema komercijalnom sektoru, još uvijek ima uspostavljene sustave za sprječavanje utjecaja komercijalnih interesa ili geopolitičkih sukoba.

'Jedno od prvih pitanja koje postavljamo je postoje li treće strane koje su dio ovoga? Je li to zapravo shell kompanija tvrtke usko vezane uz Komunističku partiju Kine ili nekog drugog? Stoga radimo te vrste dubinskih provjera', rekao je Darren Whiteley, zamjenik direktora za politiku i planiranje Američkog svemirskog zapovjedništva, tijekom konferencije za novinare.

Međutim rekao je da 'ne bi željeli stati na put komercijalnim tvrtkama koje obavljaju komercijalne poslove' ako se dijele informacije koje pružaju, a pritom ne postoji rizik za NATO. 'Mislim da će možda biti razgovora kada neke aktivnosti počnu ugrožavati nacionalnu ili neku vrstu kolektivne sigurnosti', rekao je Whiteley.