RASTUR NA KICKSTARTERU

Open source konzola prikupila dva milijuna dolara

11.07.2012 u 09:40

Bionic
Reading

Nakon tableta i prijenosnih računala, stiže, čini se, nova prijetnja ušančenim konzolama. Projekt Ouya, konzolu pogonjenu Androidom, podržalo je na tisuće donatora

Konzola na platformi otvorenog koda udvostručila je svoj cilj i prikupila više od dva milijuna dolara (oko 11,4 milijuna kuna) u samo 24 sata, što je ekipu u start-upu koji stoji iza nje potaklo da od donatora zatraži prijedloge kako bi trebali potrošiti sav taj novac.

Zamisao da bi konzola temeljena na otvorenom kodu mogla prikupiti milijun dolara (oko 5,7 milijuna kuna) na Kickstarteru činila se, blago rečeno, ambicioznom, piše CNET. No prvih 950 tisuća dolara (oko 5,4 milijuna kuna) prikupljeno je za samo osam sati, da bi u prvom danu iznos bio više nego dvostruko veći od zadanog cilja.

Ouya je konzola pogonjena Googleovim operativnim sustavom Android i Nvidijinim procesorom Tegra3. Vrti igre u visokoj razlučivosti, koristeći televizor kao zaslon. I trebala bi koštati samo 99 dolara (oko 565 kuna). Po planu, na tržište bi trebala izaći u ožujku 2013. godine.

Ne može se reći da je bez podrške - iza nje stoje, između ostalih, dizajner Jawbonea Yves Behar i veteranka industrije igara Julie Uhrman, kao i više istaknutih anđela ulagača. Takva pratnja, u kombinaciji s cijenom i otvorenim kodom, dosad je privukla više od 17 tisuća donatora (u trenutku pisanja ovog članka), među kojima je bar 230 njih zatražilo pristup alatima za razvojne programere.

Kampanja na Kickstarteru će završiti za 29 dana. Očito je da će skupiti puno više novca no što su se prvotno nadali. Što će s viškom gotovine? Pa i to će - barem dijelom - prepustiti donatorima. Pozvali su ih da do kraja kampanje šalju svoje ideje i prijedloge na e-mail ideas@ouya.tv