SVE IH JE VIŠE

Rojevi novih ukrajinskih dronova stižu na front: 'Ovo je stvarni Terminator'

20.05.2024 u 21:08

Bionic
Reading

Nekoliko automobila pojavilo se krajem travnja ispred vojnog poligona u blizini Kijeva. Njihovi putnici nestrpljivo su čekali priliku da zavire u budućnost ratovanja. Dok su vozači čekali na ulazak na poligon, iznad njih su letjele horde svibanjskih 'buba', a iznad njih njihovi robotski konkurenti - vojni dronovi

Poligon je tog sunčanog utorka bio prepun tehničara i vojnika koji su se okupili da bi isprobali inovacije. Među njima je bio ukrajinski startup pod nazivom Swarmer. Registriran u Delawareu i s uredima u Rumunjskoj i Poljskoj, imao je nešto posebno pokazati: dronove koji koriste umjetnu inteligenciju za zajedničko djelovanje, piše Politico.

Swarmerovom timu od pet inženjera trebalo je oko 20 minuta da pripreme dronove za njihovu misiju: pronaći i uništiti dvije mete skrivene negdje na polju. Obično njima upravljaju piloti opremljeni kontrolerima i FPV naočalama za pilote. Za ovaj test Jaroslav Šerstjuk, bivši ukrajinski vojni časnik, planirao je upravljati s tri izviđačka drona i dva veća bombardera.

Pokazao je mete na karti, pritisnuo start i zavalio se u svoju stolicu. Dva izviđačka drona brzo su odletjela. 'Svaki od njih odlučio je o najboljoj putanji na temelju mogućeg reljefa terena ili drugih mogućih prepreka koje smo označili na karti', rekao je Šerstjuk, prateći njihov napredak na svom ekranu. Dva bombardera slijedila su ih. Samo je zadnji, mali dron, ostao iza.

Bombarderi su pronašli mete. Šerstjuk je odobrio napad, a zatim se javio na telefonski poziv sina dok su dronovi izvršavali udar. Zadnji dron je zatim krenuo naprijed. 'Provjerava je li cilj uništen', rekao je. 'Zapovjedništvo obično zahtijeva potvrdu uništenja ili oštećenja, pa to sada radi.'

Misija je bila uspješna, dronovi su se vratili Šerstjuku. Swarmerov tim nazdravio je uspjehu demonstracije bezalkoholnim pivom.

Kako traje rat protiv Rusije, Ukrajina se pojavljuje kao poligon za ispitivanje vrhunskih tehnologija ratovanja, uključujući dronove i druga vozila sposobna za samostalno izvršavanje dijelova misija. Serhij Kuprienko, 39-godišnji osnivač i glavni izvršni direktor Swarmera, vjeruje da bi njihovi 'rojevi' dronova mogli biti raspoređeni ove godine. 'Već smo prošli prve borbene testove', rekao je.

Omogućujući jednom pilotu da kontrolira više dronova, Swarmer nastoji ublažiti nedostatak ljudstva, što je ukrajinsku vojsku stavilo u nepovoljan položaj posljednjih tjedana. Korištenjem umjetne inteligencije dronovi će autonomno reagirati na promjenjive okolnosti i međusobno komunicirati da bi koordinirali napad.

'Dronovi s umjetnom inteligencijom mogu učiniti za nekoliko sekundi ono za što bi čovjeku trebalo nekoliko sati jednostavno zato što smo spori u obradi velike količine informacija', rekao je Kuprienko. 'Roj je učinkovit jer jedan iskusni pilot može učinkovito raditi s desecima dronova istovremeno.'

Naglasio je da odluku o napadu na cilj uvijek donosi čovjek. Ipak, nije mogao odoljeti da ne napravi referencu na znanstvenofantastični film Arnolda Schwarzeneggera, a koja se neizbježno pojavljuje u svakom razgovoru o borbenim robotima s umjetnom inteligencijom. 'Moj cilj je napraviti pravu verziju Terminatora koji će nas štititi i pomagati našoj vojsci', ustvrdio je.

Ukrajina se okreće umjetnoj inteligenciji da bi održala svoju prednost u borbi dronovima

Tehnologija je od samog početka ruske invazije u veljači 2022. godine bila ključna za ukrajinsku borbu. Demografija - ruska populacija od 144 milijuna ljudi prema ukrajinskih 38 milijuna - činila je moskovsku premoć u ljudstvu i materijalu nenadmašnom. A rješenje su bile tehnološke inovacije.

Dronovi - vojni ili jeftini 'hobi' modeli - predstavljaju tu strategiju. Na bojištu su posvuda prisutni, skenirajući teren da bi precizno identificirali mete, štedjeli streljivo, bacali granate ili se u stilu kamikaza zabijali u ruska vozila, opremu i trupe. Telegram, društvena mreža popularna u Rusiji i Ukrajini, preplavljena je videima ukrajinskih dronova opremljenih eksplozivima koji lete oko ruskih vojnika i tenkova. Rusija se također oslanja na dronove, kako uvezene od saveznika, tako i domaće.

Dronovi su proširili tampon zonu između ukrajinskih i ruskih boraca s nekoliko na čak 20 kilometara, rekao je za Politico zamjenik ukrajinskog ministra digitalne transformacije Oleksandr Borniakov. 'Sve što stavite u ovu 'sivu zonu' može biti uništeno dronovima', rekao je.

Njihova ključna uloga službeno je priznata u veljači 2024., kada je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pokrenuo novu granu vojske: Snage za bespilotne sustave, potpuno posvećene radu sa zračnim, kopnenim i morskim dronovima. Nekoliko dana kasnije njegova vlada najavila je da je Ukrajina na putu da proizvede više od milijun dronova do kraja 2024.

Čak i ako nedavno najavljen priljev američke municije pomogne Ukrajini da diversificira svoj pristup, dronovi neće nestati. 'Kada dodatna artiljerija ponovno bude dostupna, Ukrajinci će manje koristiti komercijalne dronove', rekao je Torsten Reil, suosnivač paneuropske AI obrambene tvrtke Helsing, koja surađuje s ukrajinskom vladom. 'Ali srednjoročno ćemo vidjeti razvoj mnogo sposobnijih dronova, udarnih dronova koji će dopunjavati i odražavati artiljeriju u smislu njihovog učinka.'

Izazov za Ukrajinu je to što je Rusija prepoznala disruptivnu moć tehnologije i okrenula se elektroničkom ratovanju - raspoređujući vozila prekrivena antenama kako bi ometala radiofrekvencije koje koriste ukrajinski piloti dronova. 'Rusija ima stanice za ometanje svakih 10 kilometara na prvoj crti bojišnice, tako da dosadašnji ukrajinski pristup baziran na dronovima više ne funkcionira tako dobro kao prije', rekao je Reil.

Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: KATERYNA KLOCHKO

Osim što prekidaju vezu između dronova i njihovih pilota, ometanje može poremetiti navigacijske sustave poput GPS-a. Još gore, ruska tehnologija može otkriti lokaciju pilota dronova - koji u mnogim slučajevima moraju ostati u vidokrugu svojih vozila - i označiti ih za artiljerijske udare. Zabrinutost zbog ometanja i drugih vrsta elektroničkog ratovanja doprinijela je nevoljkosti Washingtona da Kijevu isporuči američke špijunske dronove Reaper.

Kako bi pokušala zadržati svoju prednost, Ukrajina je pokrenula inicijativu da se pozicionira kao tehnološki akcelerator u području ratovanja dronovima, surađujući s lokalnim i zapadnim tvrtkama na razvoju protumjera, njihovom testiranju i implementaciji na bojištu.

Na čelu je vladin program pod nazivom Brave1, pothvat šest ministarstava, ukrajinskih oružanih snaga i privatnih tvrtki. Brave1 održava redovite demonstracije za zapadne investitore, kao što je testiranje Swarmera u blizini Kijeva. Ukrajinske oružane snage financirale su Šerstjukovu tvrtku sa 700.000 dolara u proteklih šest mjeseci. Cilj je razviti alatne okvire i druge vrste tehnologije kako bi se ukrajinskim vojnicima omogućilo brže testiranje inovacija i brz povratak na bojište.

Iako startup tvrtke mogu biti među najbržima u usvajanju naprednih tehnologija, Borniakov je rekao da tvrtke koje već surađuju s ukrajinskom vladom na ratnim naporima također pokazuju znakove napretka.

Primjerice, SoftServe, globalna IT tvrtka sa sjedištem u Lavovu, koja surađuje s ukrajinskom vojskom od 2014., razvila je simulacijske sustave za dronove koji pomažu vojnicima da testiraju softverske i hardverske nadogradnje prije nego što ih pošalju na bojište.

Andrij Tutak, direktor AI laboratorija u SoftServeu, rekao je da su on i njegov tim u rujnu sudjelovali na simulaciji u Varšavi sa zapadnim partnerima. Ukratko su pokazali da mogu usmjeriti roj od nekoliko desetaka dronova koristeći samo laptop, prema zapisniku događaja u koji je Politico imao uvid.