TEHNO VODIČ

Tražite stolac za gejming i kućni ured? Izabrali smo pet najboljih

27.04.2024 u 14:29

Bionic
Reading

Od skromnijih, ali funkcionalnih, do luksuznih i modularnih, ovo su najbolji stolci za gejmanje i uredski rad po izboru tportala

Daleko smo od dana u kojima su svi stolci za urede i gejming bili slični. Zahvaljujući sve konkurentnijem tržištu i rapidnom napretku tehnologije, danas imamo u ponudi zbilja sve i svašta. Dio tržišta drže premijski brendovi, a neprestani dolazak novih igrača kupcima daje zbilja velik izbor i konkurentne cijene. Tako danas možete izabrati stolac obložen memorijskom pjenom ili s prozračnijim mrežastim naslonom.

Popularni su i proizvodi specijalizirani za pravilno sjedenje, kao i modularna rješenja koja se mogu prilagoditi raznim oblicima tijela. Ova lavina opcija u samom startu može zbuniti i odbiti potencijalnog kupca u strahu da će, frustriran nejasnim objašnjenjima, možda napraviti pogrešan izbor i potrošiti puno novca na nešto što mu zapravo ne treba.

Upravo zato smo složili kratki vodič kroz vodeće stolce koji će korisnicima omogućiti ugodne uredske i gejming seanse. Također smo vodili računa o tome da mnogi ne raspolažu velikim iznosima - na koncu, malo tko slučajno kupuje (vrlo dobre) Herman Millerove stolce jer nerijetko premašuju cijene od 1000 eura.

Najbolji stolac: Secretlab Titan Evo 2022

Secretlab, kompanija poznata po gejming stolovima i stolcima, modelom Titan Evo postigla je veliku stvar. Radi se o modelu koji koristi isprobanu formulu s hrpom podstave od pjene. Estetski, radi se o vrlo lijepom proizvodu koji, ovisno o kupčevim prohtjevima, gabaritima (dostupan je u tri veličine) i budžetu, može koštati preko 1000 eura.

Osnovna verzija s eko kožom u službenom dućanu košta 569 eura, a u paketu dolazi s magnetiziranom potporom za glavu, dok se podstavljeni i magnetizirani nasloni za ruke dodatno plaćaju.

Verzija Evo 2022 (koja je, unatoč blesavom imenu, najnovija varijanta stolca) dolazi s blago zakrivljenim lumbalnim dijelom i dobrodošlom visokom razinom podesivosti. Jedini pravi minusi ovog modela njegova su cijena u odnosu na druge proizvode Secretlaba te relativno kratka trogodišnja garancija. Unatoč tome, ovaj amalgam Secretlabovih prethodnih modela Titana i Omege bez dvojbe je jedan od najboljih stolaca za gejming i posao dostupnih na hrvatskom tržištu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Secretlab

Najbolji visokobudžetni stolac: Herman Miller x Logitech G Embody

Herman Miller Embody poznat je kao jako dobar, ako ne i jedan od najboljih uredskih stolaca, a Herman Miller x Logitech G blaga je evolucija proizvoda prilagođena gejmerima.

Model za igrače, tim rečeno, nije potpuni odmak od starog Embodyja, dolazi u crnoj i plavoj boji, a tu je i mali prekidač marke Logitech G na stražnjoj strani te logo Logitech G preko gornje trake naslona. Suradnja s Logitechom ne donosi puno, no čini da proizvod izgleda otmjeno.

Nisu toliko promjene ono što Embody ističe kao jedan od najboljih gejming stolaca, već ono što je ostalo isto, a to je isprobani dizajn. Nevjerojatno je udoban tijekom dugotrajnog korištenja, a podržava aktivno i zdravo držanje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Herman Miller

Dodamo li tome dvanaestogodišnju garanciju, sve zvuči više nego dobro sve dok ne pogledamo cijenu koja je, blago rečeno, paprena: 1600 eura nije nešto što si većina kupaca može priuštiti, no kako se radi o skupom stolcu koji je jako dobar, naša odluka o njegovom uvrštavanju na listu najboljih i dalje stoji.

Najbolji stolac pristupačne cijene: Ikea Markus

Ako vam svi gore navedeni stolci zbog visokih cijena uzrokuju opasnu glavobolju, ne brinite se - postoje i (puno) jeftinije opcije. Jednu od njih proizvodi Ikea i da - riječ je o višestruko opjevanom modelu Markus, stolcu s mrežastim naslonom koji košta 199 eura te dolazi s deset godina jamstva.

Riječ je o nepretencioznom proizvodu za igranje i posao, s naglaskom na funkcionalnost i minimalizam. Drugim riječima, ovaj će stolac lijepo izgledati u sobi, no ne očekujte razinu podesivosti i udobnosti kakvu dosežu neki skuplji modeli. Stolac, konkretno, u usporedbi s ostalim kandidatima nije baš najveća sreća po pitanju lumbalne potpore, tako da ćete za zdravlje leđa morati kupiti jastuke.

No i dalje se radi o jednom od najudobnijih uredskih/gejmerskih modela koje smo imali priliku isprobati. Ako niste baš na 'ti' s novcem ili niste spremni dati velik iznos za stolac, svesrdno preporučujemo da bacite pogled na ovaj proizvod Ikee.

Najbolji stolac za kombinaciju uredskog posla i igranja: Herman Miller Aeron

Vjerojatno najpoznatiji uredski stolac Herman Millera prije svega je konstruiran za posao, no iz prve ruke možemo potvrditi da je itekako dobar i za gejming. Riječ je o vrhunski dizajniranom modelu koji zahvaljujući trima dostupnim veličinama, modularnim naslonjačima i lumbalnoj podršci ide sve do samog vrha udobnosti i luksuza. Da, i dalje valja naglasiti da je riječ o apsurdno skupom komadu uredskog namještaja (2236 eura), no kao što smo i sami sebi govorili kad smo ga kupovali prije nekoliko godina (i kad mu je cijena, na veliku žalost, bila puno niža), na zdravlju se ne štedi.

Poanta je u tome što se, unatoč popularnosti, radi o vrlo specifičnom stolcu koji se isplati isprobati prije kupnje. Unatoč tri različita modusa sjedenja, on podesivom lumbalnom potporom diktira način na koji se sjedi na njemu. S druge strane, zbog prozračne sjedalice i naslona pruža vrlo ugodno iskustvo uz tri mogućnosti naslanjanja (dvije prema nazad, jedna prema naprijed).

Izvor: Društvene mreže / Autor: Herman Miller

Sve ovo upareno je s desetogodišnjom garancijom i nekoliko opcija za nadogradnju te rezultira iznadprosječnim uredskim modelom koji bez problema može poslužiti i za gejming. Također se, valja naglasiti, radi o stolcu koji možete i kupiti rabljen (i restauriran). Cijena mu se u tom slučaju spušta na nešto manje od 900 do 1200 eura, a garancija pada na jednu do tri godine, no i dalje se radi o pristupačnijem rješenju od kupovine potpuno novog proizvoda.

Najbolji gejmerski stolac s mrežom: Asus ROG Destrier

Asus ROG Destrier ne izgleda kao tipičan gejmerski stolac, ali ni kao uredski model. Ovo je agresivno oblikovan crni stolac s mrežastim sjedalom, mrežastim naslonom za leđa i podesivom lumbalnom potporom. Također ima naslon za glavu i dodatnu 'akustičnu ploču', dizajniranu tako da blokira ometajuću buku.

Naslon Destriera ne leži ravno, ali se naginje do 135 stupnjeva, s četiri stepenice koje se mogu zaključati (na 90, 105, 120 i 135). Ima 3D naslone za ruke koji se mogu okretati za 360 stupnjeva i podesivi su po visini, ali se ne zaključavaju na mjestu te ih je možda previše lako micati naokolo. Također ima mogućnost podešavanja nagiba, napetosti i dubine.

Izvor: Društvene mreže / Autor: ASUS

Destrier definitivno ima jedinstven izgled i nije za svakoga. Akustična ploča je pomalo blesava solucija, no mrežasta potpora, kao i lumbalna podrška savršene su za duge gejming seanse.