kupola i teleskop

U Vukovarsko-srijemskoj županiji izgrađena prva zvjezdarnica

24.04.2024 u 09:23

Bionic
Reading

U Osnovnoj školi Franje Hanamana u Drenovcima, na krajnjem jugoistoku Vukovarsko-srijemske županije, izgrađena je zvjezdarnica, prva u toj županiji, a koja će, osim učenicima, biti dostupna i građanima zainteresiranim za astronomiju i promatranje zvijezda

U kupolu zvjezdarnice smješten je i teleskop te su učenici već imali priliku pogledati zvjezdano nebo, kazala je ravnateljica škole Marijana Raguž te dodala da je cijela priča oko projekta gradnje zvjezdarnice počela još prije pandemije koronavirusa.

'Budući da smo u školi imali učenike koje je astronomija jako zanimala, odlučili smo ući u projekt gradnje zvjezdarnice, svjesni da ga neće biti lako progurati. Uspjeli smo, iako nam se dosta toga našlo na tom putu, od pandemije koronavirusa do naglog rasta cijena', rekla je ravnateljica Raguž.

Zajedno s osnovnim školama iz Vrbanje, Račinovaca i Županje, drenovačka osnovna škola uključila se u projekt 'Od ideje do STEM vještina u školama' kako bi u konačnici realizirala projekt gradnje zvjezdarnice pri čemu je, kako navodi Raguž, veliku pomoć imala od norveških partnera, organizacije FIRST Scandinavia, specijalizirane za učenje djece i mladih u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. Ukupna vrijednost projekta je 931.957,36 eura, od čega su 85 posto nepovratna donatorska novčana sredstva, a preostalih 15 posto nacionalna.

Za potrebe gradnje zvjezdarnice rekonstruiran je tavanski prostor škole te izgrađeni laboratoriji iz kemije, prirode i biologije i robotike, a ugrađeno je i dizalo kako bi se pristup zvjezdarnici omogućio i osobama s poteškoćama u kretanju.

'U konačnici smo uspjeli i jako smo sretni. Veliku pomoć pružili su nam Josip Krpan, profesor fizike na vinkovačkoj Gimnaziji i astrofizičar Andrej Dundović iz Zvjezdarnice Križevci. Imamo sreću i što nebo nad našim krajem nije svjetlosno onečišćeno te se zvijezde mogu vidjeti jako lijepo', naglasila je.

Namjera im je, kaže, pristup zvjezdarnici omogućiti i građanima, ne samo učenicima jer je riječ javnom dobru koje bi u konačnici moglo imati i pozitivnih efekata, primjerice u razvoju turizma u drenovačkom kraju.