RAIĆ IZGUBILA U 2. KRUGU

Saša Leković je novi predsjednik Hrvatskog novinarskog društva

25.04.2015 u 20:37

Bionic
Reading

Novi predsjednik Hrvatskog novinarskog društva je slobodni novinar Saša Leković. U drugom izbornom krugu pobijedio je kolegicu Anu Raić - Knežević iz Novog lista

Saša Leković profesionalni je novinar više od 30 godina, a radio je i kao trener istraživačkog novinarstva s međunarodnom licencom i medijski konzultant.

U toku novinarske karijere bio je, između ostalog, istraživački novinar u news magazinu Globus, izvršni urednik u tjedniku Arena, pomoćnik glavnog urednika u dnevnim novinama Jutarnji list (čiji je jedan od pokretača) te osnivač i voditelj Odjela za istraživačko novinarstvo Europapress Holdinga, najveće novinsko-izdavačke kompanije u jugoistočnoj Europi.

Osnivač je i direktor Centra za istraživačko novinarstvo, zagrebačke nevladine organizacije za razvoj istraživačkog novinarstva koja djeluje u cijeloj jugoistočnoj Europi.

Surađivao je i surađuje s više desetaka organizacija za razvoj medija, pogotovo istraživačkog novinarstva, iz Europe i SAD-a.

Jedan je od urednika i izdavača knjige 'Istina – savjest iznad bankarske tajne' o najpoznatijem slučaju 'zviždača' u jugoistočnoj Europi, bankarske službenice koja je javnosti razotkrila tajne račune porodice prvog hrvatskog predsednika dr. Franje Tuđmana.

Surađivao je na izradi novinarskog priručnika za izvještavanje o trgovini ljudima. Surađivao je u radu na trilogiji 'U ime države' o preprodaji oružja na području jugoistočne Europe u devedesetim godinama 20. stoljeća. Treća knjiga 'Prikrivanje' izdana je početkom 2012. Izdavač je ljubljanska izdavačka kuća Sanje.

U prvom krugu izbora bili su i novinar Večernjeg lista Anton Filić, urednik HTV-a Nikola Kristić, slobodni novinar Gojko Marinković i urednik portala dalje.com Tomislav Galović, dok je slobodna novinarka Nataša Škarićić povukla svoju kandidaturu.

Saša Leković kao novoizabrani predsjednik HND-a u četverogodišnjem mandatu u svom je programu istaknuo da je novinarska profesija u Hrvatskoj devastirana, novinari velikim dijelom marginalizirani i manipulirani, a medijska scena kaotična. Predložio je pokretanje inicijativa za predlaganje zakona i zakonskih izmjena za transparentnije medijsko vlasništvo, jasniju i efikasniju zaštitu novinarske struke i bolji položaj novinara.

Leković je naglasio i važnost da HND razvija projekte koji će se prijavljivati na međunarodne natječaje, a iznio je i prijedlog pokretanja Centra za slobodu istraživanja u sklopu HND-a i Muzeja novinarstva.

Osim novog predsjednika, delegati koji predstavljaju sve HND-ove ogranke izabrali su i nove članove Izvršnog odbora, Nadzornog odbora, Novinarskog vijeća časti, Odbora za statut, Upravnog odbora Novinarskog doma i Upravnog odbora fonda solidarnosti.

Hrvatsko novinarsko društvo utemeljeno je 18. prosinca 1910. a među tridesetak osnivača bili su velikani poput Antuna Gustava Matoša, prvog predsjednika udruge Milana Grlovića te Marije Jurić Zagorke kao prve hrvatske profesionalne novinarke.

HND okuplja oko tri tisuće članova i član je Međunarodne federacije novinara.

Kao glavni ciljevi HND-a istaknuti su ostvarivanje profesionalnih interesa, etičnosti i slobode javnog izražavanja, promicanje Ustavom zajamčenih prava javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu te prava svake osobe na slobodu izražavanja, mišljenja i dostupnost svim javnim glasilima. Zadužen je i za čuvanje ugleda i dostojanstva novinarske profesije, ali i za zaštitu novinara od samovolje izdavača i sprječavanje monopola.