PREDSJEDNICA O PROSVJEDIMA

Grabar Kitarović: Branitelji ne mogu biti iznad zakona

29.05.2015 u 19:50

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u povodu sto dana na Pantovčaku otkrila je za dnevnik Nove TV da je konačno imenovala savjetnika za gospodarstvo. Bit će to Nikica Valentić koji je, kako je rekla, jedan od najuspješnijih hrvatskih premijera, u čije vrijeme je stabilizirana država u gospodarskom smislu

'U uredu će pak svakodnevno sjediti i raditi jedan mladi gospodarski stručnjak, Marko Jurčić, koji ima iskustvo i u državnoj upravi i u privatnom sektoru. A gospodarsko vijeće bit će sastavljeno ne kao do sada od pojedinaca, nego od predstavnika udruga, komora, izvoznika, poslodavaca. Naravno, u svemu tome bitni su mi i sindikati', kazala je predsjednica za Dnevnik Nove TV

Rekla je da se povremeno čuje s Tomislavom Karamarkom, no i kako misli da češće nego s njim razgovara s Mirelom Holy. Odbacila je kritike da njome upravlja HDZ. Komentirajući aktualnu situaciju s nezakonitim prosvjedom branitelja, rekla je kako nitko, pa ni branitelji, ne može biti iznad zakona, no i da treba uzeti u obzir činjenicu da oni imaju svoje zahtjeve. Na pitanje imaju li branitelji njezinu podršku, predsjednica je odgovorila da njezinu podršku imaju svi građani u Hrvatskoj.

'Sinoć sam otišla iz ureda negdje oko dva sata u noći jer jednostavno slike koje sam vidjela, koje dolaze s Markova trga nisu dobre za Hrvatsku. Nisu dobre ni za unutarnje stanje ni za naše zajedništvo niti za naš međunarodni ugled i upravo zbog toga sam sinoć pozvala sve odgovorne na dostojanstveno ponašanje, na mir, na dijalog i na rješavanje otvorenih pitanja kroz dijalog', kazala je predsjednica.
Nije željela komentirati tko je odgovoran za nastalu situaciju. Kaže da je ona odgovorna za stabilnost državnih institucija i da je njezina zadaća posredovati između svih strana da se nađe zajedničko rješenje.

Na pitanje je li u redu da branitelji krše zakon zahtijevajući svoja prava odgovara: 'Pozivam sve na poštovanje zakona, ustavnopravnog poretka. Dakle, i branitelje i državu. Ali da bi se to moglo riješiti, poanta je razgovor i dijalog.'

Kaže da je njezin savjetnik za branitelje Ante Deur izvješćuje o tome što se događa i on je taj kojeg je poslala da na licu mjesta vidi što se događa i da pokuša posredovati, da se prije svega smiri stanje. Predsjednica je rekla da je na prosvjednicima odluka kako će prosvjedovati odgovarajući na pitanje je li predložila savjetniku Deuru da predloži braniteljima da okončaju nezakoniti prosvjed. 'Oni imaju svoje stavove. Ja mislim da bi te sve prosvjede trebalo u konačnici ukinuti, ali da bi se to učinilo, treba prvo poslušati, razgovarati. Ali ja ne vjerujem da bi stopostotni invalidi sjedili mjesecima na ulicama da za to nemaju razloga. Ili da barem oni ne vjeruju da imaju za to razloga. Saslušajmo ih, idemo to probati riješiti na civiliziran, miran i dostojanstven način', kazala je predsjednica.

Svojim najvećim uspjehom u prvih stotinu dana mandata predsjednica smatra činjenicu da je uspjela uspostaviti dijalog s čelnicima parlamentarnih stranaka, ali i mnogim drugim dionicima gospodarskog, političkog i društvenog života u Hrvatskoj.

Ipak nije uspjela uspostaviti dijalog s premijerom Milanovićem, ali kaže da nastoji i dalje to pokušava. 'Pružala sam i pružam ruku suradnje. Nažalost, premijer tu ruku nije prihvatio. Nažalost, ova je Vlada pokazala da u njezin program ne ulazi uključivanje onih drugih koji isto tako žele dobro Hrvatskoj', smatra predsjednica. Inzistirala je, kaže, na zajedničkoj sjednici Vlade, ali neće dalje na tome inzistirati jer vidi da je to jednostavno neplodno.