PROPAO VOJNI UDAR

Odakle sumnje da je Erdogan sam režirao vojni udar?

16.07.2016 u 23:51

  • +43

Državni udar u Turskoj

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Ukupno je 265 ljudi ubijeno u pokušaju vojnog udara u noći na subotu u Turskoj, a vlasti su dosad uhitile više od 2.800 urotnika, objavio je premijer Binali Yildirim. Udar je definitivno propao, rekao je šef nacionalne obavještajne službe Hakan Fidan. Mnogi su se pobunjenici predali, a civili slave pobjedu demokracije na ulicama. U Istanbulu su civili napali vojnike koje je policija uzela u zaštitu, a na društvenim mrežama objavljuju se brojni selfiji s tenkovima u pozadini

22:40 Egipat je blokirao izjavu Vijeća sigurnosti UN-a koja je trebala upozoriti na pokušaj državnog udara u Turskoj. Nakon konzultacija s Ankarom, SAD je predložio izjavu kojom se inzistira na poštivanju demokratski izabrane vlade u Turskoj, na što je Egipat prigovorio da nije u nadležnosti Vijeća da odredi je li turska vlada demokratski izabrana.

Egipat je jedna od nestalnih članica Vijeća i njegovi odnosi s Turskom su napeti. Predsjednik Erdogan podržava Muslimansko bratstvo bivšeg egipatskog predsjednika Mohameda Mursija kojeg je vojska svrgnula pod vodstvom generala Abdela Fattaha al-Sissija 2013. Od tada Erdogan je često upozoravao na državni udar u Egiptu čime je izazivao bijes Kaira.

22:12
Muslimanski klerik koji živi u SAD-u Fethullah Gulen, čije sljedbenike predsjednik Erdogan krivi za propali državni udar, rekao je kako je pokušaj vojnog udara možda bio insceniran te pozvao turski narod da ne gleda vojnu intervenciju kao nešto pozitivno. 'Postoje mali izgledi, postoji mogućnost da je to mogao biti insceniran puč', rekao je Gulen novinarima preko prevoditelja u Pennsylvaniji gdje živi. 'Mogao bi biti namijenjen za sudske optužnice i udruge'.

Gulen je rekao da se demokracija ne može postići vojnom akcijom. Kritizirao je i tursku vladu u državi pod Erdoganovom vlašću. 'Izgleda da ne trpe bilo kakav pokret, bilo koju skupinu, bilo koju organizaciju koji nisu pod njihovom potpunom kontrolom', rekao je.

21:45
Turski predsjednik Erdogan pozvao je SAD da izruči klerika u egzilu Gulena, za kojeg drži da je odgovoran za neuspjeli puč izveden u noći na subotu. 'SAD, vi morate izručiti tu osobu', rekao je Erdogan pred više tisuća pristaša o svom zakletom neprijatelju muslimanskom kleriku Fethullahu Gulenu koji živi u Pennsylvaniji i koji je opovrgnuo upletenost u pokušaj državnog udara.




21:17
Američki predsjednik Barack Obama pozvao je sve strane u Turskoj da djeluju uz poštivanje pravne države nakon neuspjelog pokušaja puča, priopćila je u subotu Bijela kuća. 'Predsjednik i njegova ekipa su naglasili da je nužno potrebno da sve strane u Turskoj poštuju pravnu državu i izbjegavaju bilo koju akciju koja bi mogla izazvati nova nasilja i nestabilnosti', naglašava se u priopćenju.

20:42
U Ankari se sastao turski parlament, u zgradi koju su oštetili pučisti, pokazujući rijetku sliku jedinstva u Turskoj koje je nadišlo stranačke podjele. Premijer Binali Yildirim zahvalio je oporbenim strankama i pristašama na ulici koji su se suprotstavili pokušaju državnog udara i rekao da je poraz puča bio 'praznik za našu demokraciju'.

'Zahvaljujem svakom turskom građaninu koji je izašao na ulicu kako bi zaštitio demokraciju. Silno sam ponosan što sam dio ove nacije', rekao je prema vladinom transkriptu njegova obraćanja. Sve četiri stranke predstavljene u parlamentu su se usprotivile pokušaju puča.

20:38
RTL-ov reporter Hrvoje Krešić iz Istanbula, preciznije pred zračnom lukom Sabiha Gokcem u Aziji, javlja da dramatičnim fotografijama unatoč, atmosfera nije napeta, slavljenička je. Nema nikakvog traga vojsci, tenkovi vjerojatno čekaju uklanjanje.

20:03 Američki zračni napadi na skupinu Islamska država iz turske baze Incirlik su obustavljeni zbog zatvaranja zračnog prostora, rekao je jedan američki dužnosnik za France presse. Amerikanci su u bazi Incirlik, na jugu zemlje, rasporedili bespilotne letjelice, elektroničke ratne zrakolove Prowler i borbene zrakoplove na tlu A-10. SAD ima 2.200 vojnika i civilnog osoblja obrane u Turskoj, a oko 1.500 ih je smješteno u Incirliku.

19:42
Turske vlasti uhitile su suca Ustavnog suda Alparslana Altana kao i zapovjednika druge armije Adema Hudutija, što su najviši pravosudni i vojni dužnosnik uhićeni nakon neuspjelog puča, objavile su agencije. Nešto ranije su sudske vlasti najavile da će 2.745 sudaca u cijeloj zemlji biti maknuto s funkcija, a vlada je najavila uhićenje blizu 3.000 vojnika, što će izazvati veliku čistku u turskoj vojsci.

19:13
Stručnjak za geopolitiku Vlatko Cvrtila ocijenio je za RTL Danas da je pokušaj puča u Turskoj bio pravo iznenađenje jer se činilo da je Erdogan još 2002. godine uspio sanirati poziciju vojske.

Upitan zvuči li mu kao teorija zavjere ono o čemu se sve glasnije spekulira, da je Erdogan sam režirao taj udar kako bi uveo diktaturu, Cvrtila odgovara sljedeće: 'Kad pogledamo kako je izveden vojni udar, neke su stvari izvedene prilično loše i naivno, propustili su napraviti više od pola toga, pa se sada javljaju sumnje - ili je vladajuća struktura znala, pa je dopustila, ili su bili određeni drugi elementi koji su njima išli u korist i oni to sada mogu iskoristiti. A iskoristit će sigurno: vidimo da je došlo do smjene u vojnim krugovima, ali i u pravosuđu koje je trn u oku predsjednika Erdogana, koji ga prije nije uspio reformirati.'

18:53
Na sarajevskoj Baščaršiji tijekom dana okupilo se nekoliko stotina osoba koje su noseći zastave Turske i BiH iskazivali potporu Erdoganovoj vlasti. 'Narod je pobijedio', jedan je od napisa na transparentima koje su nosili a među njima su bili i oni kojima se osuđivalo Erdoganovog političkog protivnika Fethullaha Gulena.

18:02
Njemačka kancelarka Angela Merkel oštro je osudila neuspjeli pokušaj vojnog udara u Turskoj te pozvala predsjednika Erdogana da se prema pučistima odnosi tako da poštuje pravila pravne države.  'U ime cijele njemačke vlade oštro osuđujem pokušaj vojnog udara protiv demokratski izabrane turske vlade', stoji u priopćenju službenog Berlina.  No prema 'osobama odgovornim za tragične događaje u Turskoj treba se odnositi u skladu s pravilima pravne države', istaknula je njemačka kancelarka.




17:18
Počeo je veliki obračun turske vlade sa sucima, a tijekom subote njih čak 2,745 udaljeno je s dužnosti. Takva odluka donesena je nakon izvanrednog sastanka Vijeća turskih sudaca i tužitelja, na kojemu se raspravljalo o vezama pojedinih članova sa klerikom Fethullah Gülen, vođom reformističkog Muslimanskog pokreta, koji živi u SAD-u. Turski mediji javljaju da je uhićeno 10 članova Vijeća, te da su nalozi za uhićenje izdani za još gotovo 200 sudaca.

16:52
Američki državni tajnik John Kerry izjavio je da SAD nije dobio nikakav zahtjev za izručenjem islamskog klerika Fethullaha Gulena, ali da su voljne pomoći u istrazi pokušaja vojnog udara u Turskoj. Turski predsjednik Tayyip Erdogan i vlada priopćili su da su Gulenovi pristaše u vojsci odgovorni za pokušaj vojnog udara u noći na subotu. Vlada je optužila Gulena da je pokušao izgraditi 'paralelnu strukturu' u policiji, sudstvu, medijima i oružanim snagama u svrhu preuzimanja države.

John Kerry kazao je da će SAD pomoći Turskoj u istrazi pokušaja vojnog udara i pozvao je turske vlasti da podnesu dokaze protiv Gulena. 'Mi pozivamo tursku vladu da nam podnese sve legitimne i čvrste dokaze' o Gulenovoj umiješanosti, kazao je Kerry.

15:23
Tehnički ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač izvijestio je da u MVEP-u nastavljaju voditi brigu o hrvatskim državljanima u Turskoj. 'To činimo sa svojim predstavništvima u Turskoj i mogu vam reći da prema sadašnjim informacijama, naši građani su na sigurnom i nisu ugroženi. Uspostavili smo Krizni stožer u MVEP-u, koji skrbi o našim državljanima i informira nas o tome što se događa u Turskoj. Turska je za nas u Hrvatskoj važan strateški partner u NATO-u i partner na području jugoistočne Europe, gdje se Turska angažira kako bi došlo do stabilizacije prilika', rekao je Kovač. 'Našim državljanima preporučujem da sada ne putuju u Tursku i da malo sačekuju. Od ministra vanjskih poslova Turske i od naših predstavnika u Turskoj dobivam informacije da se situacija smiruje i da očekuju da će vrlo brzo biti u potpunosti uspostavljen javni red', rekao je Kovač.
Službeni Zagreb, inače, podržava izabranu vlast u Ankari i ističe važnost poštivanja ustavno-pravnog poretka i vladavine prava.

15:11
U Zaboku, gdje je danas potpisan sporazum Narodne koalicije, predsjednik SDP-a Zoran Milanović dotaknuo se i Turske. Navodeći da je HSS nešto tradicionalniji od ostalih članova koalicije, rekao je da je ta stranka poput 'omekšivača u nastupu, sadržaju, jer stvari ne idu preko koljena, ni u ekonomiji ni u društvu, ni u obitelji'. Kad se lomi preko koljena, ustvrdio je, dogodi se 'ono što se jučer dogodilo u Turskoj'.

'Tako nećemo. Mi smo moderna zemlja, imamo progresivne ideje, ali smo isto tako svjesni da stvari ne idu preko noći. Ne iz ekonomskih, već iz emotivnih, nekih dubljih razloga. Ljudima treba vremena da neke stvari prihvate i da idemo naprijed, tamo gdje nam je mjesto – a to je zapadna Europa', rekao je čelnik SDP-a.

14:27
Protivnici turske vlade preuzeli su jednu mornaričku fregatu u bazi Golčuk i zarobili zapovjednika flote, prenose strani mediji pozivajući se na grčke vojne izvore.

14:10 Šef turske nacionalne obavještajne službe Hakan Fidan izjavio je da su 'sustavne operacije gotovo završene. Ima još izoliranih slučajeva otpora, ali '95 posto' urotnika osujećeno je, rekao je Fidan.

13:59
Čelnici policijskih i obavještajnih agencija u BiH održali su izvanredni sastanak. Nakon sastanka tijela pod nazivom Udarna skupina za borbu potiv terorizma njegov čelnik i ujedno predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je da je razmatrana i mogućnost evakuacije državljana BiH koji se nalaze u Turskoj, no ocijenjeno je kako za tim za sada nema potrebe jer nitko od njih za sada nije tražio tu vrstu pomoći.

13:33
Srbija ne može jamčiti za sigurnost svojih građana u Turskoj, priopćio je srbijanski premijer u tehničkom mandatu Aleksandar Vučić i pozvao sve srbijanske državljane da do daljnjeg ne putuju u Tursku. Vučić je na presici, nakon noćašnjeg sastanka Ureda za koordiniranje službi sigurnosti, ocijenio da 'situacija u Turskoj nije jasna' te najavio da će vlada u nedjelju u Istanbul poslati zrakoplov za građane koji su na ljetovanju u toj zemlji.




13:06
Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson razgovarao je s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom te izrazio potporu demokratski izabranim vlastima nakon pokušaja državnog udara u toj zemlji, a francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault pozvao je na smirivanje stanja izrazivši nadu da će ovaj test samo ojačati tursku demokraciju.

12:39
Pokušaj udara koji se dogodio u noći s petka na subotu 'crna je mrlja' na turskoj demokraciji, no nacija je dala 'najbolji odgovor' teroristima, kazao je u subotu turski premijer Binali Yildrim. Rekao je da se pripadnici 'paralelnih struktura', što je vladin naziv za pristaše klerika Fethullaha Gulena, koji se nalazi u SAD-u, u rukama pravde.

12:03 Najviši bošnjački dužnosnici u tijelima vlasti BiH izrazili su punu potporu turskom predsjedniku Erdoganu osudivši pokušaj državnog udara u njegovoj zemlji, a predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je autoritarnog šefa turske države, s kojim održava iznimno prisne odnose, pritom nazvao 'bratom'.

'Moja poruka bratu Erdoganu je da ima snažnu potporu ovdje među nama u BiH', kazao je Izetbegović lokalnim medijima pozvavši Turke da 'brane svoju slobodu, demokraciju i svoje pravo na izbor i svoj uspješan put, da bude uz svog predsjednika i uz njegovu uspješnu garnituru koja podiže Tursku na mjesto koje joj u svijetu i pripada'.

11:47
Rusija je ponovila svoju spremnost da se pridruži konstruktivnoj suradnji s legitimnim turskim vodstvom, rečeno je u ruskom ministarstvu vanjskih poslova u subotu. 'Pogoršavanje političke situacije (u Turskoj) u trenutku aktualnih terorističkih prijetnji u zemlji i oružani sukob u regiji nametnuli su povećanu opasnost međunarodnoj i regionalnoj stabilnosti', stoji u izjavi ministarstva.

11:35
Tursko veleposlanstvo u Hrvatskoj priopćilo je da događanja u Turskoj predstavljaju pokušaj udara na demokratski izabranu vladu, ali da ga je narod spriječio te da su predsjednik i vlada i dalje na vlasti.





11:13
Novi pokušaj udara u Turskoj mogao bi uslijediti u bilo kojem trenutku, objavljeno je u subotu ujutro na Twitter računu turskog predsjedništva, u poruci u kojoj se ističe kako je potrebno da ljudi i dalje ostanu na ulici.  Još uvijek traju operacije kojima se nastoji u potpunosti vratiti nadzor nad glavnim stožerom vojske u Ankari, kazao je neimenovani turski dužnosnik. Specijalne policijske snage i vojska osiguravaju područje sjedišta glavnog stožera.

Privremeni zapovjednik turske vojske Umit Dundar, imenovan u vrijeme dok je glavni zapovjednik vojske general Hulusi Akar bio uzet za taoca, kazao je da je vojni udar u Turskoj propao, dodavši da su ubijena 104 pučista.

10:31
Reuters je objavio video današnjeg uhićenja pučističkih vođa u Izmiru i Mersinu. Prema ranijim informacijama, uhićeno je najmanje pet generala.


10:20
Oko događaja u Turskoj oglasilo se i hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova koje je apeliralo na hrvatske državljane koji se nalaze u Ankari i Istanbulu da ostanu u svojim domovima i hotelima.

9:44
Na društvenim mrežama pojavila se i snimka napada na turski parlament.  U jeku pokušaja vojnog udara, podsjetimo, na parlament je bačena i bomba, a u tom napadu ranjeni su pripadnici policije.



9:32
Pokušaj državnog udara propao je uglavnom nakon što su se na ulice Istanbula slili građani, odnosno Erdoganovi pristaše koje je u prvom javljanju putem mobitela na jednu tursku privatnu televiziju turski predsjednik pozvao da izađu na ulice. To je za BBC potvrdio i fotoreporter Piero Castellano, kazavši kako su se nakon Erdoganovog poziva ljudi slili na ulice.

'Ljudi su pojurili na glavni gradski trg, pojurili na tenkove i oklopna vozila - bilo je to krvoproliće', kazao je taj fotoreporter.

'To je bilo iznenađenje. Uvijek je postojala, ili je barem postojala do sinoć, snažna povezanost turskih građana i vojske. Neki ljudi su bili šokirani kada su vidjeli da vojska puca na ljude', kazao je Castellano.

Iako se situacija smiruje, pitanje je hoće li Erdogan posve uspjeti ugušiti pobunu. Naime, u ranim jutarnjim satima oglasio se dio vojske koji je započeo vojni udar, poručivši da se on nastavlja.


9:22
Još uvijek nije poznato tko stoji iza pokušaja vojnog udara, osim da se pobunio mali dio vojske. Radi se, kako javljaju turski mediji, uglavnom o mladim vojnicima.

Erdogan je prstom odmah uperio u islamističkog propovjednika Fethullaha Gulena, koji već neko vrijeme živi van Turske, međutim Gulen je demantirao da je povezan s pokušajem vojnog udara.

'Žestoko osuđujem pokušaj vojnog udara u Turskoj', poručio je Gulan u priopćenju poslanom listu The New York Times.

'Vlast treba osvojiti kroz slobodne i poštene izbore, a ne putem nasilja', rekao je Gulen.
Molim se Bogu za Tursku, turske građane i sve one koji se trenutno nalaze u Turskoj, nadajući se da će se sve završiti brzo i mirno. Kao netko tko je nastradao u nekoliko vojnih udara u posljednih nekoliko desetljeća, vrijeđa me što me se uopće povezuje s ovim pokušajem. Kategorički odbacujem takve optužbe', rekao je Gulen.

9:10 Prema najnovijim podacima koje javljaju turski i svjetski mediji, u pokušaju državnog udara poginulo je 90 osoba, više o 1.000 ih je ranjeno. Pretpostavlja se da je najviše poginulih i ranjenih na mostu preko Bospora gdje se u ranim jutarnjim satima odigravala žestoka borba između civila i vojske.

Do sada je uhićeno više od 1.500 vojnika koji su sudjelovali u pokušaju državnog udara.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je da ima još malih poremećaja u Ankari, ali da pokušaj udara nije uspio. Erdogan je ranije, nakon što je stigao u Istanbul, poručio da udar neće uspjeti i najavio da će 'očistiti' vojsku. Istaknuo je i da su milijuni ljudi izašli na ulice, prosvjedujući protiv pokušaja udara.

'Pokušaj udara dijela turske vojske čin je izdaje i razlog za 'čišćenje' oružanih snaga', izjavio je Erdogan.

Rekao je i da je u tijeku hapšenje mnogih časnika, a da će biti uhićeno i mnogo visokih vojnih dužnosnika.


Nešto ranije turski premijer Binali Yildirim izjavio je, pak, da pobunjeni vojnici i dalje pucaju iz zraka, pa je naredio vojsci da sruši sve letjelice koje su oteli urotnici.

U međuvremenu, mediji javljaju da je srušen još jedan helikopter urotnika, a da su borbeni zrakoplovi F-16 pucali i na tenkove nedaleko predsjedničke palače u Ankari.

Vojno sjedište vraćeno je pod kontrolu državnih snaga, iako se malobrojne skupine pobunjenika i dalje opiru. U posjedu su nekoliko vojnih holikoptera, kazao je visoki turski vojni dužnosnik u subotu, dodajući da pobunjenici ne kontroliraju vojne zrakoplove. Napadi na parlament i predsjedničku palaču uglavnom su u cijelosti zaustavljeni. S dužnosti je zasad uklonjeno pet generala.

Erdogan je ranije kazao da je pokušaj vojnog udara djelo sljedbenika islamističkog propovjednika Fethullaha Gulena, kojeg već dugo optužuje da preko svojih sljedbenika u sudstvu i vojsci pokušava svrgnuti vladu.

Američka organizacija bliska Gulenu zanijekala je svoju umiješanost u pokušaj vojnog udara.

Glasnogovornik turske nacionalne obavještajne agencije MIT kazao da je pokušaj vojnog udara suzbijen, ali da postoje još neka mjesta otpora.

'Ljudi marširaju na te grupe. Svim ljudima koji su sudjelovali u ovom pokušaju bit će suđeno za izdaju', kazao je glasnogovornik Nuh Yilmaz


U kaotičnoj noći s petka na subotu u najvećim turskim gradovima Istanbulu i Ankari odjekivale su eksplozije i pucnji, a na ulice su izašli i tenkovi urotnika, koji su opkolili i parlament te ispalili u zgradu nekoliko granata.