PROTIV IZRUČENJA SRBIJI

Albanska dijaspora sprema prosvjede zbog uhićenja Haradinaja

11.01.2017 u 15:15

Bionic
Reading

Albanska dijaspora diljem svijeta priprema niz prosvjeda protiv odluke francuske vlade o izručenju bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, što je izazvalo bijes službenog Beograda koji je i zatražio njegovo izručenje zbog optužbi da je naređivao ratne zločine tijekom rata na Kosovu 1999. godine

Albanski prosvjednici, naime, smatraju kako je Haradinajevo uhićenje nelegalno budući da ga je Haaški sud u dva navrata oslobodio optužbi za ratne zločine, prenose svjetske novinske agencije.

Prosvjedi za Haradinaja već su održani u Bruxellesu, Washingtonu, New Yorku i Dallasu ispred zgrada u kojima su smještena srbijanska diplomatska predstavništva te su uvod u veliki prosvjed koji bi se trebao održati u subotu u Tirani, Tetovu i Prištini, gradovima u kojima i statistički živi najviše Albanaca.

Prosvjede za Haradinaja osudio je šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić koji je kazao kako ima informacije o tome da su prosvjednici planirali zauzeti jedno od diplomatskih predstavništva Srbije, no pritom nije precizirao o kojem se točno predstavništvu radi. Srbijanski ministar vanjskih poslova naglasio je kako prosvjedi neće pokolebati srbijanske napore za izručenjem bivšeg kosovskog premijera.

Haradinajevo uhićenje osudili su pak albanski premijer Edi Rama te ministar vanjskih poslova Ditmir Bušati, a bivši šef OSCE-a na Kosovu William Walker izjavio je kako je srbijanski nalog za izručenjem politički motiviran.

Odluka kada će Haradinaj biti pušten iz pritvora do izručenja francuski sud trebao bi donijeti sutra.