ZVIJEZDE MEĐU 1000 NAJVEĆIH

Naftaš, kockar i hotelijeri grabe prema vrhu

22.05.2014 u 11:16

Bionic
Reading

Od 1000 najvećih domaćih tvrtki izdvojili smo njih deset koje su napravile najveći uspon na ljestvici koju već tradicionalno svake godine objavljuju poslovni tjednik Lider i Fina

Sa skokom s gotovo samog začelja ljestvice na 230. poziciju (+732) najimpresivniji uspon ostvarila je tvrtka Saipem iz Rijeke. Riječ o podružnici istoimene talijanske firme koja je dio energetskog diva Enija.

Saipem je jedna od vodećih svjetskih inženjerskih tvrtki koja se bavi izvođenjem složenih radova u naftnoj i plinskoj industriji. U Rijeci je zaposleno oko 200 hrvatskih inženjera i podružnica je u 2013. imala 349,5 milijuna kuna prihoda, što je za čak 266,6 milijuna kuna više nego u godini prije. Uz to je poslovala s dobiti od 17,3 milijuna kuna.


Nakon 'naftaša' drugi najveći skok na ljestvici 1000 najvećih izveo je 'kockar', odnosno zagrebačka tvrtka Captura koja se bavi automatima za igre na sreću. Njezin vlasnik je hrvatska grupacija Novo Gaming, dio multinacionalnog koncerna Novomatic, jednog od najsnažnijih igrača na svjetskom tržištu igara na sreću.

Capturi su prihodi u prošloj godini porasli za 147,7 milijuna kuna i iznosili su 231,3 milijuna kuna, zbog čega se uspela za 602 mjesta na 350. poziciju na listi najvećih.

Prvenstveno je to posljedica pripajanja triju bratskih tvrtki iz grupacije Novo Gaming, društava ACI, Admiral Gaming i Žeton.

Hotelijerske kuće, dubrovačka Jadranski luksuzni hoteli (JLH) i zadarski Borik, također su u 2013. imale dojmljiv rast prihoda, što ih je snažno poguralo na Liderovoj i Fininoj ljestvici. JLH se popeo za 591 mjesto, a Borik za 533 mjesta.

Grupacija JLH u vlasništvu obitelju Lukšić ostvarila je lani 247,5 milijuna kuna prihoda, što je za 155 milijuna kuna više nego u 2012. Ali i tu se ne radi o realnom rastu od poslovanja, već je to rezultat preslagivanja organizacijske strukture društva.

Prihodi zadarskog Borika kojim upravlja austrijski Falkensteiner prošle godine bili su veći za 207,5 milijuna kuna nego godinu prije. Većina tog novca najvjerojatnije je zarađena prodajom neke nekretnine jer se oko 200 milijuna kuna navodi pod izvanrednim prihodima.

Zanimljivo je da se među preostalih šest tvrtki s najsnažnijim usponom na ljestvici najvećih nalaze Auto Gašparić iz Velike Gorice i Škojo iz Osijeka, jedina dva ovlaštena prodavača i servisera Mercedes-Benza u Hrvatskoj. Izgleda kako im je 'trokraka zvijezda' donijela sreću jer su zajednički lani uprihodili oko 216 milijuna kuna više nego u 2012, s tim da je Škojo tome doprinio sa 117 milijuna kuna.

Uz njih, tu su još bjelovarski Euroduhan, član koncerna Agram, koji se bavi prodajom automobila, servisom i tehničkim pregledom vozila sa 268 milijuna kuna prihoda (+143 posto); tvrtka Orao iz Osijeka u vlasništvu Mate Pipunića sa 159 milijuna kuna prihoda (+81 posto), farmaceutska tvrtka Hospira Zagreb s 273 milijuna kuna prihoda (+112 posto) i Mobis-Electronic, također tvrtka iz Zagreba koja prodaje i popravlja mobitele, što joj je lani donijelo 186 milijuna kuna prihoda (+81 posto).