Markus Söder

Bavarski premijer pobunio se protiv zabrane motora s unutrašnjim izgaranjem

20.04.2024 u 16:21

Bionic
Reading

Bavarski premijer Markus Söder pozvao je, uoči izbora za Europski parlament u lipnju, da se povuče odluka o zabrani motora s unutarnjim izgaranjem u cijelome EU-u nakon 2035.

"Uvođenje zabrane prodaje novih vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem nakon 2035. pogrešna je i stoga se mora opozvati", rekao je Söder za nedjeljno izdanje lista Bild.

"Naši proizvođači vozila globalni su lideri u proizvodnji motora s unutarnjim izgaranjem. Upravo zbog toga apsurdno je ugasiti radnu tehnologiju i prepustiti je drugim zemljama u budućnosti", smatra Söder.

Kritizirao je i odluku o prestanku isplate subvencija kupcima električnih vozila.

"Umjesto zabrane i rezanja izdataka trebali bismo ih promovirati. Savezna vlada trebala bi ponovno uvesti kupovne subvencije za električne automobile", rekao je Söder.

Söder je napravio zaokret u politici po tom pitanju. Godine 2007. pozvao je na zabranu motora s unutarnjim izgaranjem od 2020.

Tada je kazao da "ekološki motori stvaraju nova radna mjesta."

Nedavna anketa pokazala je da se 61 posto Nijemaca protivi zabrani takvih motora nakon 2035., a za je bilo samo njih 24 posto.

Zemlje članice EU-a i Europski parlament prije godinu dana donijeli su mjeru o zabrani emisije CO2 iz novih automobila od 2035. godine.