još jedna

Članica NATO-a potvrdila: Spremni smo poslati našu vojsku u Ukrajinu!

08.05.2024 u 15:37

Bionic
Reading

Litva je spremna poslati vojnike u misiju obuke u Ukrajinu unatoč ruskim nuklearnim prijetnjama, izjavila je litavska premijerka Ingrida Šimonytė u intervjuu za Financial Times objavljenom u srijedu. Litva je druga članica NATO-a nakon Francuske koja je izrazila spremnost poslati vojsku u Ukrajinu

Čvrsta poruka litavske premijerke dolazi nakon objave ruskog ministarstva obrane da se pripremaju izvesti taktičke vježbe nuklearnog oružja kao odgovor na zapadne 'prijetnje i provokacije'. Rusija, koja je izvršila invaziju na susjednu zemlju u veljači 2022. godine i od tada je razara, snažno se ljuti na ideje da bi Ukrajina mogla dobiti pomoć u ljudstvu kako bi se zaustavila ruska mašinerija. Najave se za sada odnose na vojne instruktore, ali svima je jasno da bi nakon njih uslijedili vojnici.

'Da smo razmišljali samo o odgovoru Rusije, onda ne bismo mogli ništa poslati. Svaki drugi tjedan čujete da će netko biti napadnut nuklearkom', kazala je Šimonytė za FT. Litavska premijerka je izrazila sumnju da Rusija iskoristiti nuklearno oružje u Ukrajini jer bi tako ugrozila i sebe s obzirom na to da radioaktivne čestice ne staju na granicama.

'A vjetrovi uglavnom pušu od zapada prema istoku', mirno je primijetila Šimonytė.

Litavska čelnica je u razgovoru za američki medij kazala da Rusija intenzivira napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu poput elektrana, škola i bolnica. 'Rusija pokušava izazvati novi val ljudi koji bježe iz Ukrajine jer nema komunalnih i drugih osnovnih usluga'.

Litva, članica EU-a i NATO-a, ranije je predložila slanje svojih vojnika u Ukrajinu zbog obuke, no kako napominje FT, Kijev još nije podnio takav zahtjev.

Rusija je u ponedjeljak pozvala francuskog veleposlanika da bi osudila 'provokativnu' politiku zemlje nakon prošlotjednog komentara predsjednika Emmanuela Macrona za The Economist da bi zapadne trupe mogle biti poslane u Ukrajinu ako Rusija probije ukrajinske linije fronta.

  • +8
Vojnici sudjeluju u vježbama bojnog gađanja litavske vojske i francusko-njemačke brigade na poligonu u Litvi Izvor: Profimedia / Autor: PETRAS MALUKAS / AFP / Profimedia

'Govore o spremnosti, pa čak i namjeri slanja naoružanih kontingenata u Ukrajinu - to jest, zapravo, staviti vojnike NATO-a ispred ruske vojske. Ovo je potpuno nova runda eskalacije napetosti. To je bez presedana i zahtijeva posebne mjere', rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Osim Macrona, Rusija je također kritizirala britanskog ministra vanjskih poslova Davida Camerona jer je rekao da Kijev ima pravo raditi s oružjem koje su im poslali što hoće, pa i gađati ciljeve unutar Rusije.

Unatoč primjedbama litavske premijerke Šimonytė iznesene FT-u, talijanski dnevnik Corriere Della Sera, pozivajući se na nacrt dokumenta NATO-a, izvijestio je u nedjelju da zapadni vojni savez ovog ljeta planira usvojiti rezoluciju o Ukrajini 'bez čizama NATO-vih vojnika na terenu'.