cvjetko

Tvrtka Vice Mihanovića brinut će o zelenilu u Splitu, evo što nam je rekao

03.05.2024 u 14:34

Bionic
Reading

Tvrtka 'Cvjetko' u vlasništvu Vice Mihanovića, bivšeg predsjednika splitskog HDZ-a koji je na izborima 2021. godine bio protukandidat gradonačelniku Ivici Puljku, dobila je nekoliko manjih poslova povezanih sa splitskom gradskom upravom

'Cvjetko', inače specijaliziran za proizvodnju i prodaju povrća i cvijeća te hortikulturu, za oko 1000 eura mjesečno do kraja godine održavat će zelene površine na Zapadnoj obali koje su pod ingerencijom gradske tvrtke Splitska obala, a od iste tvrtke za održavanje jednog parka na Bačvicama dobio je posao od 300 eura mjesečno.

Pored toga, tvrtka u Mihanovićevom vlasništvu kao podizvođač je angažirana u velikom projektu revitalizacije Botaničkog vrta na Marjanu, koji je ukupno stajao oko 1,8 milijuna eura i nakon višegodišnjih problema u proceduri svoja će vrata, očekuje se, napokon otvoriti tijekom lipnja.

Vice Mihanović inače je dugogodišnji ravnatelj Lučke uprave Split, gdje ga je imenovala Vlada, a nakon gubitka lokalnih izbora povukao se iz aktivne politike.

'Sada će možda ispasti da mi je Ivica Puljak jedan od najboljih klijenata', nasmijao se Mihanović kada su ga nazvali novinari tportala.

On napominje da je upravljačka prava nad 'Cvjetkom' još davno prenio na Ivonu Maračić, koja je i danas direktorica. Do najnovijih aranžmana, nikad nije poslovala s Gradom Splitom.

U predizbornoj kampanju 2020. i 2021. godine Mihanović je prozivan da HDZ-ovac koristi svoj položaj za dobivanje poslova, no ispostavilo se da 97 posto prihoda tvrtke dolazi od radova za privatne tvrtke, posebno za velike hotelske lance.

'Vodstvu tvrtke godinama sam sugerirao da se uopće ne javljaju na javne natječaje, kako bi se izbjegla svaka sumnja u pogodovanje. No otkako sam se povukao iz aktivne politike više nema prepreka za to, niti me itko može prozvati za zloupotrebe', rekao nam je Mihanović.

Kako smo pisali još 2020. godine, tvrtka je u doba Mihanovićevog angažmana brojala 25 zaposlenih i u rekordnoj 2019. godini ostvarila respektabilne prihode od 12,2 milijuna kuna. 'Cvjetko' je izrastao iz dugogodišnjeg obiteljskog obrta, a sam vlasnik hvalio se da je svojevremeno prodavao cvijeće na splitskom Pazaru.

Treba reći da je Mihanovićev otac Tomislav bio dugogodišnji direktor splitske komunalne tvrtke Parkovi i nasadi.

Pokazat će se da je 2019. godina ujedno bila i rekordna za ovu tvrtku, da bi u iduće dvije godine uslijedio pad zbog pandemije koronavirusa i smanjene gospodarske aktivnosti. U 2022. i 2023. godini njeni prihodi ponovno rastu na oko 1,5 milijun eura godišnje, a zaposlenih je petnaestak.