UTRKA S VREMENOM

Da bi se izbori održali 4. lipnja, morat će se dogoditi - ovo

  • Marko Špoljar
  • Zadnja izmjena 03.05.2017 14:42
  • Objavljeno 03.05.2017 u 14:41
Bionic
Reading

Postoji samo jedna mogućnost da se istog dana, 4. lipnja, skupa s drugim krugom lokalnih izbora održe i izvanredni parlamentarni izbori - Sabor bi se trebao raspustiti najkasnije u četvrtak te bi predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odmah potom trebala donijeti odluku o raspisivanju izvanrednih parlamentarnih izbora

Samo tako stigli bi se poštovati zakonom propisani rokovi. Naime od raspisivanja pa do održavanja parlamentarnih izbora mora proći najmanje 30, a najviše 60 dana.

Odluku o samoraspuštanju Sabora donose saborski zastupnici većinom glasova. Ako žele spojiti izvanredne parlamentarne izbore s drugim krugom lokalnih, koji će se održati 4. lipnja, zastupnici bi tu odluku morali donijeti danas (u srijedu) ili najkasnije u četvrtak (4. svibnja).

Potom bi predsjednica Kolinda Grabar Kitarović trebala odmah donijeti odluku o raspisivanju izbora kako bi se poštovao najkraći zakonom propisani rok od 30 dana koji mora proteći od dana raspisivanja do dana održavanja izbora.

A to je moguće samo ako rok počne teći od petka 5. svibnja. U tom slučaju do 4. lipnja prošlo bi točno 30 dana, što je minimalni zakonski rok.

Za drugu opciju - da premijer Andrej Plenković i njegova vlada sami podnesu ostavku i tako izazovu nove izbore koji bi se održali skupa s lokalnima – više nema vremena. U tom bi slučaju naime prvo počeo teći rok od najviše 30 dana u kojemu bi se tražio novi mandatar za sastavljanje nove vlade.

Čak i da predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ekspresno održi konzultacije sa svim klubovima zastupnika i da netko od njih donese potrebnih 76 potpisa zastupnika koji ga podržavaju za novog mandatara, rokovi se po svemu sudeći ne bi mogli stići.

Teško je zamisliti da bi predsjednica mogla odraditi taj posao u samo jedan dan. Dakle za tu kombinaciju više nema vremena.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal