nuklearni program

Europske sile kritiziraju Iran zbog novih centrifuga za obogaćivanje uranija

07.12.2020 u 12:16

Bionic
Reading

Francuska, Njemačka i Velika Britanija u ponedjeljak su izrazile zabrinutost zbog najave Irana da instalira nove, napredne centrifuge za obogaćivanje uranija te novog zakona koji dopušta proširenje nuklearnog programa

"Ako Iran misli ozbiljno prednost dati diplomaciji, tada ne smije poduzimati te korake", stoji u zajedničkoj izjavi triju sila koje su uz Kinu i Rusiju s Iranom 2015. potpisale nuklearni sporazum (JCPoA).

Izvješće Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koje je Reuters dobio na uvid, otkriva da Iran planira instalirati još tri kaskade ili klastere naprednih centrifuga IR-2M u Natanzu.

Ta tvornica za obogaćivanje uranija podzemno je nadograđena vjerojatno da bi izdržala bilo kakvo bombardiranje iz zraka.

Prema nuklearnom sporazumu Irana i šest svjetskih sila, od kojih se jedna - Sjedinjene Države povukla, Iranu je dopušteno korištenje centrifuga prve generacije IR-1, koje mogu obogaćivati uranij vrlo sporo u Natanzu.

"Nedavna najava Irana Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju da planira instalirati tri dodatne kaskade naprednih centrifuga u Natanzu protivna je slovu JCPoA-i i duboko zabrinjavajuća", kažu tri sile prema izvješću IAEA-e.

Tri sile ističu da je novi zakon kojim se Iran obvezuje prekinuti UN-ove inspekcije svojih nuklearnih postrojenja i aktivnost obogaćivanja uranija povećati iznad dnevnih limita, protivan sporazumu.

"Ugrozio bi zajedničke napore za očuvanje JCPOA-e i mogućnost povratka diplomaciji s budućom američkom vladom", navode misleći na izabranog predsjednika Joea Bidena koji je u studenome porazio na izborima Donalda Trumpa.

"Povratak (poštivanju) JCPOA-e bio bi koristan i za Iran", kažu tri sile pošto je Iran nakon američkog izlaska iz sporazuma i sam prestao poštivati neke odredbe sporazuma.

Novi iranski zakon predviđa proizvodnju i skladištenje "na godinu najmanje 120 kilograma uranija obogaćenog do 20 posto", prema iranskim medijima.

Međutim, da bi zakon stupio na snagu mora ga potpisati iranski predsjednik Hasan Rohani koji je rekao da mu se protivi.

Joe Biden je izrazio spremnost vratiti SAD sporazum, ali Iran odbacuje način koji je predložila iranska vlada, podsjeća agencija France presse.