opsežna odluka

Imaju više od 1300 potpisa, Udruga Sidro traži povlačenje kurikula predškole

15.05.2024 u 15:26

Bionic
Reading

Udruga Sidro i više od 1300 potpisnika peticije iz redova struke pozvali su u srijedu Ministarstvo znanosti i obrazovanja da se zaustavi i povuče prijedlog odluke Nacionalnog kurikula predškole jer drže da je neprihvatljiv i neprovediv, manjkav i neprimjeren

Iz udruge pozivaju ministra obrazovanja Radovana Fuchsa za stol kako bi se stvorio kvalitetan dokument Nacionalnog kurikuluma, na mogućem tragu prijedloga Nacionalnog kurikuluma predškole iz 2017, a temeljeno na znanstvenim činjenicama i istraživanjima, uz uključivanje visokokvalitetnih stručnjaka iz ovog područja.

Riječ je o opsežnoj odluci koju je ministar obrazovanja uputio u javnu raspravu, a kojom se u Hrvatsku od 2025. uvodi devetogodišnja osnovna škola. No, obrazovne vlasti to ne planiraju učiniti uvođenjem novog, 9. razreda, već utrostručenjem broja sati predškole koja će biti obavezna za svu djecu u godini prije polaska u osnovnu školu.

"Unatoč postojanju kvalitetnog temeljnog dokumenta Nacionalnog kurikuluma za rani i predškolski odgoj i obrazovanje (2015.), ministar obrazovanja donosi Odluku o izradi Nacionalnog kurikuluma predškole, koji u svojoj srži ima fokus na odgojno obrazovna očekivanja, što je nježniji izraz za obrazovne ishode, fokus na sadržaj, vrednovanje, umjesto na dijete kao subjekt u procesu svoga razvoja, odgoja i obrazovanja", stoji u priopćenju udruge.

Iz udruge Sidra – odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću koja je okupila u neformalnu radnu skupinu veliki broj stručnjaka koju čine znanstvenici, profesori i praktičari, a ujedno je pokrenuta peticija, dodaju da je dokument manjkav i neprimjeren stoga ga je nemoguće revidirati.

Drže da je novi Nacionalni kurikulum predškole paradigmatski odmaknut od Nacionalnog kurikuluma za rani i predškolski odgoj i obrazovanje u svim temeljnim određenjima - ishodištima, vrijednostima, načelima te predstavlja ne samo terminološki, već i idejni obrat koji je u neskladu s dosadašnjom filozofijom pristupa razvoju djeteta rane i predškolske dobi.

Posebno ih zabrinjava poglavlje vrednovanja jer je, kažu, gotovo u potpunosti usmjereno na motivaciju djece putem vanjskih podražaja i jasno ukazuje na nerazumijevanje cjelovitosti bića i svu vrijednost koju to sa sobom nosi.

"Ovakav prijedlog je sadržajno neprihvatljiv, a iz pozicije provedivosti - neprovediv. Neprovedivost se očituje u prisutnim materijalnim, prostornim, smještajnim i kadrovskim nedostacima, koja unatoč planiranim ulaganjima određenih sredstava, ne mogu biti pravovremeno riješena", poručuju.