ugovor iz 2015.

Iran spreman pregovorati o izmjenama nuklearnog sporazuma ako SAD ukine sankcije

24.09.2019 u 19:04

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao je u utorak da je spreman razgovarati o malim promjenama, dodatcima ili dopunama nuklearnog sporazuma iz 2015. potpisanog između Irana i šest svjetskih sila ako SAD ukine sankcije Islamskoj republici

Iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao je u utorak da je spreman razgovarati o malim promjenama, dodatcima ili dopunama nuklearnog sporazuma iz 2015. potpisanog između Irana i šest svjetskih sila ako SAD ukine sankcije Islamskoj republici.

Američki predsjednik Donald Trump koji provodi politiku "gospodarskog pritiska" na Iran kako bi ga natjerao na pregovore o uvjetima sporazuma, u utorak je rekao da nema namjeru odustati od sankcija.

"Odgovornost svih nacija je djelovati. Nijedna odgovorna vlada ne bi trebala subvencionirati iransku krvničku pohlepu", rekao je Trump u govoru na Općoj skupštini UN-a, godišnjem okupljanju svjetskih lidera. 

"Sve dok se iransko prijeteće ponašanje bude nastavljalo, sankcije se neće ukinuti, već će se pooštriti", upozorio je Trump. 

Napetosti između dugogodišnjih neprijatelja, Teherana i Washingtona, porasle su prošle godine kada se Trump povukao iz nuklearnog sporazuma i iznova nametnuo sankcije Islamskoj republici. 

Iran se kao znak odmazde američkoj politici "maksimalnog pritiska", postepeno povlačio iz obveza unutar sporazuma i planira ih nastaviti kršiti ako europske potpisnice ne ispune svoja obećanja i ne zaštite iransko gospodarstvo od američkih sankcija. 

Iranski vrhovni vođa Ali Khamenei rekao je prošli tjedan da će se Iran uključiti u multilateralne pregovore ako se SAD ponovno priključi nuklearnom sporazumu i ukine sankcije. 

Napetosti su pojačane nakon što su 14. rujna napadnuta glavna naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji zbog čega su pale cijene nafte i porastao strah o novim sukobima na Bliskom istoku. 

SAD, europske sile i Saudijska Arabija optužile su Teheran za napade, koje tvrde da su izveli jemenski pobunjenici Houthi koje podupire Iran. Iran je odbacio bilo kakvu umiješanost.