kamera s drona

Jemenski hutisti objavili video napada na brod u Crvenom moru

30.04.2024 u 22:41

Bionic
Reading

Napad jemenskih hutista oštetio je brod u Crvenom moru u ponedjeljak. Bio je to najnoviji napad u njihovoj kampanji protiv brodova na ključnoj pomorskoj ruti u znak podrške palestinskom narodu u Gazi koji je suočen s invazijskom izraelske vojske. U međuvremenu su hutisti objavili video s kamere drona koji je, kako tvrde, napao brod.

Napad se dogodio u blizini obale Moke u Jemenu, priopćio je centar za pomorske trgovinske operacije britanske vojske. Brod je oštećen u napadu iako je njegova posada na sigurnom i ide prema sljedećoj luci. Agencija je pozvala brodove da budu oprezni u tom području.

Središnje zapovjedništvo američke vojske identificiralo je oštećeni brod kao Cyclades, brod za rasuti teret u vlasništvu Grčke koji plovi pod zastavom Malte. Vojska je odvojeno oborila dron na putanji leta prema američkim razaračima USS Philippine Sea i USS Laboon, priopćila je vojska u utorak.

Glasnogovornik vojske hutista i general Yahya Saree preuzeo je odgovornost za napad na Cyclades i ciljanje na američke ratne brodove u izjavi rano u utorak.

U međuvremenu u ponedjeljak, talijansko ministarstvo obrane priopćilo je da je njegova fregata Virgino Fasan oborila bespilotnu letjelicu hutista tog jutra u blizini tjesnaca Bab el-Mandeb između Crvenog mora i Adenskog zaljeva.