OPĆA SKUPŠTINA

Kina priprema 'dokument o stajalištu' o ratu u Ukrajini, Rusija osuđuje potez UN-a

22.02.2023 u 07:08

Bionic
Reading

Rusija je pozvala države UN-a da glasaju protiv 'neuravnoteženog i antiruskog' poteza Ukrajine i drugih na Općoj skupštini povodom obilježavanja godinu dana od invazije Moskve

Opća skupština UN-a od 193 članice trebala bi kasnije ovoga tjedna glasovati o nacrtu rezolucije u kojoj se naglašava 'potreba postizanja, što je prije moguće, sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira' u skladu s temeljnom Poveljom Ujedinjenih naroda.

Ukrajina i njezini pristaše nadaju se produbiti diplomatsku izolaciju Rusije tražeći glasove za gotovo tri četvrtine Opće skupštine kako bi se izjednačila s podrškama koju je primila s nekoliko rezolucija prošle godine.

U nacrtu teksta Generalna bi skupština ponovno zahtijevala od Moskve da povuče svoje trupe i pozvala na prekid neprijateljstva. Rezolucije Opće skupštine nisu obvezujuće, ali imaju političku težinu.

'Čak i eventualni prekid neprijateljstava bez jasnog poticaja za značajne pregovore, kao i rješavanje problema koji su doveli do krize, neće donijeti dugotrajno rješenje', napisao je ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia u pismu državama članicama UN-a u ponedjeljak. 'Ne spominju se 'dijalog' ili 'pregovori' ', rekao je o nacrtu. 'Ako tekst ostane neuravnotežen i antiruski kakav je sada, tražimo od država članica da glasuju protiv njega'.

Mirovni plan koji je predložio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prošle godine poziva na obnovu teritorijalne cjelovitosti i da ga Rusija ponovno potvrdi u skladu s Poveljom UN-a. Također zahtijeva povlačenje ruskih trupa i prekid neprijateljstava.

Ruski saveznik Bjelorusija u utorak je predložila amandmane na nacrt rezolucije UN-a koji uključuju 'sprečavanje daljnje eskalacije sukoba hranjenjem strana smrtonosnim oružjem'. Diplomati kažu da je malo vjerojatno da će on proći.

  • +30
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Jamie Wiseman / dmg media / Profimedia

Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost da Kina razmatra pružanje 'smrtonosne pomoći' Rusiji. Kina je u ponedjeljak rekla da Sjedinjene Države nisu u poziciji postavljati zahtjeve Pekingu. Kina i Rusija najavile su partnerstvo 'bez ograničenja' malo prije nego što je Rusija napala Ukrajinu.

Kineski veleposlanik pri UN-u Zhang Jun rekao je novinarima u utorak da će Kina objaviti 'dokument o stajalištu' o Ukrajini vjerojatno za nekoliko dana koji će 'uglavnom odražavati dosljedna stajališta Kine o ovom pitanju'.

'Nastavit ćemo naglašavati poštivanje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti svih zemalja. Naglašavamo da bi se zemlje trebale prilagoditi međusobnim sigurnosnim zabrinutostima. Uglavnom ćemo pozivati na mir, na dijalog, na mirno rješenje', rekao je Zhang.