pobjednika još nema

Komadina: SDP ne smije odustati, mora probati skupiti većinu

30.04.2024 u 10:22

Bionic
Reading

SDP ne smije odustati, mora probati skupiti većinu. Na drugima je da je formiraju, da priđu ili ne. Platforma je jasna, antiHDZ-ovska koalicija. Bit će jako teško jer SDP mora okupiti sve osim Domovinskog pokreta i HDZ-a da bi imao 76 ruku, rekao je Zlatko Komadina gostujući u emisiji "Studio 4" HTV-a

'Malo se bildaju mišići, nitko neće popustiti na prvu, ali vjerujem kad dođe rok za sazivanje Sabora, odnosno za izbor mandatara, da će se priča ubrzati jer sumnjam da ovu koji su ušli u Sabor žele nove izbore', rekao je Komadina za HTV.

HDZ-u i Domovinskom pokretu nedostaju još dvije ruke. 'Čini mi se da ta dva već postoje kad se malo pogleda po izjavama', rekao je.

Plenković posebno zamjera što mu nitko iz oporbe nije čestitao na pobjedi. 'Imamo relativnog pobjednika i objektivno je čestitati na izbornom rezultatu. Nemam problem s tim, ali ne može se čestitati na pobjedi jer pobjede još nema. Dobivena je jedna od bitaka, ali treba složiti većinu', istaknuo je SDP-ovac.

"Milanović postigao efekt, ali nije bilo dovoljno"

Komadina je rekao kako je očekivao da će uključivanje predsjednika Milanovića u kampanju donijeti bolji rezultat koaliciji Rijeke pravde. 'On je sigurno doprinio povećanju izlaska na izbore i digao rejting SDP-a, efekt je postignut, ali nažalost nije bilo dovoljno. Moram priznati da sam očekivao puno više, da će SDP-ova i HDZ-ova koalicija biti bliže', kazao je.

Komadina smatra da je došlo do promjene biračkog tijela. 'Nekada je veća izlaznost išla u lijevo, a sada se distribuira jednako. Milanović je mobilizacijom lijevog biračkog tijela mobilizirao i desne birače', kazao je.

Vjeruje da bi SDP i Možemo ostvarili bolji rezultat da su u nekim izbornim jedinicama, poput Slavonije i Dalmacije, išli zajedno. 'Ovako su izgubili 5 do 7 rubnih mandata. Zalagao sam se da idu zajedno u onim jedinicama gdje netko od njih ne može proći', rekao je.

U pravilu veća riba jede manju ribu, ustvrdio je Komadina rekavši da upravo zbog toga Možemo nije išao u predizbornu koaliciju sa SDP-om. 'Špekulira se da bi IDS-ovi ljudi mogli podržati HDZ, no to bi bila smrt HDZ-a u Istri', rekao je.

  • +5
Peđa Grbin Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Postoji li odgovornost vrha SDP-a za podbačaj?

Komadina je rekao kako je SDP na ovim izborima ostvario isti rezultat kao svojevremeno dok je čelnik bio Davor Bernardić. 

'Onaj rezultat je bez gospodina Milanovića, a ovaj je takoreć isti tek uz angažman Milanovića. Ljevica ima dosta krize, tako je u cijeloj Europi. Red je napraviti analizu zbog članstva i vodstva. Vodostvo po defaultu odgovora. Na unutarstranačkim izborima članstvo će odrediti hoće li zamijeniti vodstvo ili dati podršku postojećima', rekao je Komadina.