'Lipa pamti 2024'

Milanović: Slavne dalmatinske divizije su napravile jednu od najvećih stvari u povijesti....

30.04.2024 u 21:19

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je u utorak na komemoraciji „Lipa pamti 2024.“ gdje je odao počast žrtvama nacističkog zločina iz 1944. godine.

„Ovo što se dogodilo u Lipi prije 80 godina bio je način ponašanje jedne vojske – Wermachta. To su radili kada god su mogli, a mogli su kad su htjeli i radili su to često. Ovaj zločin je počinila vojska koja je takav odnos imala prema svima onima koje su smatrali inferiornima. Ovdje je ubijeno preko stotinu djece“, kazao je predsjednik Milanović.

Govoreći o zločinima počinjenim tijekom 2. Svjetskog rata na teritoriju Hrvatske, Predsjednik Republike naglasio je kako su Nijemci i Talijani ubijali nekažnjeno, “posebno Talijani i talijanski fašisti jer nakon kapitulacije Italije nitko od Talijana, okupatora i zločinaca na ovom prostoru, od Rijeke preko Dalmacije, nije odgovarao i nitko nikada nije izveden pred sud”.

U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović istaknuo je i važnost pijeteta prema stradalima te podsjetio na značaj solidarnosti i zajedništva među ljudima, bez obzira na različitosti.

„Lipa je bila partizansko selo i to je bio izbor, ali i rizik. Kao takvi su predstavljali određenu vrstu vojnog cilja, ali ne cilja koji ćeš doći zapaliti i pobiti civile”, upozorio je Predsjednik i dodao kako su postupci njemačke vojske bili “najgore što čovjek može od sebe dati - kada se imaš potrebu uzdići iznad nekoga zato što je drukčije vjere, govori drukčijim jezikom ili je druge nacionalnosti“.

„Zato, bez obzira što Europa ima svojih nedostataka koliko hoćeš i što nije savršena, ona nam je zajednički dom; nama Hrvatima, Slovencima i Srbima koji su se borili rame uz rame s Hrvatima u onom ratu. Kao i onim Dalmatincima koji su hrlili da dođu u Istru kako bi oslobodili hrvatski narod. Te slavne dalmatinske divizije su napravile jednu od najvećih stvari u povijesti hrvatskog naroda, a to je da su za Hrvatsku oslobodili Istru. Vječna im slava i hvala na tome“, poručio je za kraj. Ove se godine obilježava 80. obljetnica stradavanja sela Lipa, jednog od najvećih stradavanja civila na ovom području, kada je 30. travnja 1944. godine u svega nekoliko sati pobijeno 280 mještana od čega je čak 121 bilo maloljetnika, a selo je spaljeno. Masakr je izvršen od strane 150 vojnika od kojih su 80 bili pripadnici njemačke vojske, 40 fašista i 30 četnika.

  • +17
Milanović na komemoraciji "Lipa pamti 2024." Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Usprkos teškim stradanjima i ranama, selo je nakon Drugoga svjetskog rata obnovljeno i u njemu danas živi 125 stanovnika te se u selu nalazi muzej posvećenog žrtvama tragičnog događaja - „Memorijalni centar Lipa pamti“. Zahvaljujući obnovi Memorijalnog centra, sjećanje o tom nemilom događaju neprekidno se obnavlja te se svake godine na dan stradanja održava manifestacija „Lipa pamti“. Osim predsjednika Milanovića na komemoraciji su govorili predsjednica Mjesnog odbora Lipa Đeni Šamanić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin, načelnik Općine Matulji Vedran Kinkela i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina. Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnica Predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić i posebni savjetnik Predsjednika Republike za kulturu Zdravko Zima.