Narges Mohamadi

Nobelovka optužila službe za seksualno zlostavljanje žena, prijeti joj nova kazna

19.05.2024 u 07:44

Bionic
Reading

Zatvorena iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir Narges Mohamadi kazala je kako se suočava s novim suđenjem nakon što je optužila tamošnje sigurnosne snage za seksualno zlostavljanje žena, izvijestio je u nedjelju BBC.

U poruci iz zatvora Evin u kojem je zatočena, Mohamadi je rekla da se suđenje odnosi na njezinu objavu u kojoj je osudila ''rat širokih razmjera protiv žena'' kojeg provodi iranski režim.

Njezin odvjetnik Mostafa Nili rekao je da će se sud sastati u nedjelju kako bi se pozabavio novim optužbama za ''širenje propagande protiv Islamske Republike''.

Iranski dužnosnici nisu komentirali slučaj.

U svojoj poruci objavljenoj na web stranicama Zaklade Narges, Mohamadi je kazala da je četvrti put unazad nekoliko godina ''odvučena za stol nepravednih i farsičnih sudova'' zbog svojih ''prosvjeda i razotkrivanja vjerskog režima koji napada žene''.

Mohamadi je pozvala na javno suđenje uz prisutnost neovisnih novinara, aktivista za ljudska prava, aktivista za prava žena i njezinih odvjetnika.

Nobelovka se neumorno zalaže za prava žena u Iranu. Nalazi se u zatvoru već 12 godina i tri mjeseca, a kazne uključuju i 15 udarca bičem, dvije godine progonstva te razna društvena i politička ograničenja.

Vlasti u Iranu nastavljaju s represijom nad ženama

Unatoč brojim prijetnjama i uhićenjima, Mohamadi je nastavila s kampanjom protiv obveznog nošenja marama za žene.

Dobitnica je Nobelove nagrade za mir 2023. godine za svoj rad u borbi protiv ugnjetavanja žena u Iranu. Njezina djeca preuzela su nagradu u Oslu prošlog prosinca te su pročitala njezin govor koji je prokrijumčaren iz zatvora.

''Ovu poruku pišem iza visokih, hladnih zidova zatvora. Iranski narod će ustrajnošću nadvladati represiju i autoritarizam'', stajalo je u njezinoj poruci.

Dodala je kako mladi Iranci pretvaraju ulice i javne prostore u mjesto širokog otpora, aludirajući na prosvjede koji su započeli 2022. nakon smrti Mahse Amini u policijskom pritvoru zbog navodnog nepropisnog nošenja hidžaba.

Vlasti u Iranu intenzivirale su posljednjih tjedana akciju slamanja otpora kako bi nametnule strogi islamski kodeks odijevanja za žene i uhitile one koje tu naredbu nisu poslušale.