pojas gaze

Ogorec: Krenula je zadnja faza ofenzive na Rafah, broj žrtava bit će nepodnošljiv

09.05.2024 u 10:49

Bionic
Reading

Vojni analitičar Marinko Ogorec za HRT je komentirao izraelsku ofenzivu na grad Rafah u južnom dijelu Pojasa Gaze, na granici s Egiptom

Unatoč nastavku pregovora o primirju u Gazi između Izraela i Hamasa te unatoč tome što je američki predsjednik Joe Biden upozorio Izrael da od SAD-a neće dobiti oružje ako napadne Rafah, Izrael je pokrenuo najavljivanu ofenzivu. Novinari agencije AFP navode da je Rafah jutros izložen žestokom granatiranju te da je tijekom zračnih napada poginulo najmanje osam osoba, uključujući i troje djece, kad je bomba pogodila kuću.

'Ofenziva najvjerojatnije ulazi u svoju zadnju fazu, a to je kopnena operacija. Zasad se odvija zračno bombardiranje, nakon čega će najvjerojatnije uslijediti kopnena operacija s ciljem likvidacije Hamasa. Hoće li to značiti završetak borbenog djelovanja u pojasu Gaze, to ćemo tek saznati, no činjenica je da će žrtve biti velike i to je ono što bi trebalo izbjeći, ako je moguće', rekao je Ogorec za HRT.

  • +4
Rafah uoči izraelskog napada Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

'Od samog početka borbene operacije u Gazi, Hamas se doslovno skriva iza svojih civila. Zbog toga jesu tako velike žrtve. Imali smo prilike vidjeti da su objekti, koji ne bi trebali biti izloženi, kao što su bolnice i škole, imali podzemna skloništa za hamasovce, čime su pretvorili te objekte u legitimne voljne ciljeve. Ako dođe do kopnene operacije, broj kolateralnih žrtava bit će nepodnošljiv', smatra Ogorec i naglašava da su pregovori s Izraelom najmanje što bi Hamas mogao učiniti za svoje građane.

'Ako pogledamo u prošlost, vidimo da je Hamas dobio povjerenje građana da bi politički predvodio područje. Ovakvo ponašanje Hamasa nije prihvatljivo. Ponašaju se kao teroristička struktura, ne vodeći računa o ljudima koji su im povjerili svoje živote', dodao je. Smatra da Egipat neće prihvatiti izbjeglice s prostora Gaze, što dodatno pogoršava situaciju jer ti ljudi nemaju kamo.

  • +5
Ilustrativna galerija/Izraelski napad na Rafu / Rafah Izvor: EPA / Autor: HAITHAM IMAD

'Bit će izloženi borbenom djelovanju kopnenih snaga s prilično negativnim posljedicama i velikim žrtvama', rekao je Ogorec. Kaže da sukob najviše odgovara izraelskom premijer Benjaminu Netanyahuu.

'Ako ikome odgovara ovaj sukob, to je onda Netanyahu jer kad borbena djelovanja prestanu, netko će ga pitati o njegovoj ulozi i u sukobu i općenitom o političkom djelovanju. Ovaj sukob je na neki način njegovo odgađanje da izađe pred lice pravde', rekao je Ogorec i dodao da bi završetkom sukoba u Gazi sve političke strukture u SAD-u odahnule.

'Iako do sada vanjska politika ne utječe u velikoj mjeri na predsjedničke izbore u SAD-u, svakako može biti jedan od čimbenika. Odahnuo bi gotovo cijeli svijet, i mi Europljani jer bi i cijene nafte došle do ravnoteže', zaključio je Ogorec.