američki regulatori

Osporeni patenti za 20 'brendiranih' lijekova, uključujući megapopularni Ozempic

30.04.2024 u 20:12

Bionic
Reading

Američka savezna regulatorna tijela osporavaju patente za 20 brendiranih lijekova, uključujući popularni lijek Ozempic koji mnogi korste za mršavljenje. Riječ je o posljednjoj akciji Bidenove administracije usmjerene na industrijske prakse koje podižu cijene lijekova.

Savezna komisija za trgovinu (FTC) poslala je u utorak pisma upozorenja desetorici proizvođača lijekova, osporavajući patente popularnih lijekova za mršavljenje, dijabetes, astmu i druga stanja. U pismima se navodi da su određeni patenti koje su prijavili Novo Nordisk, GlaxoSmithKline, AstraZeneca i sedam drugih tvrtki netočni ili obmanjujući, javlja AP.

Proizvođači poznatih lijekova koriste se patentima kako bi zaštitili svoje lijekove i spriječili jeftinije, generičke lijekove. Većina uspješnih lijekova zaštićena je desecima patenata koji pokrivaju različite sastojke, proizvodne procese i intelektualno vlasništvo. Proizvođači generičkih lijekova mogu lansirati vlastite jeftinije verzije samo ako su patenti istekli ili su uspješno osporeni na sudu.

'Podnošenjem lažnih patenata, farmaceutske tvrtke blokiraju konkurenciju i napuhuju cijene lijekova na recept, prisiljavajući Amerikance da plaćaju vrtoglavo visoke cijene za lijekove na koje se oslanjaju', rekla je predsjednica FTC-a Lina Khan u izjavi.

Ozempic je dio klase lijekova koji su izvorno razvijeni za liječenje dijabetesa, ali koji su nedavno odobreni za liječenje pretilosti, što je dovelo do porasta propisivanja. Troškovi Medicarea na lijekove također su porasli posljednjih godina.

Proizvođač lijeka, Novo Nordisk, odbio je komentar za AP

Najnovija objava američke agencije slijedi sličnu akciju u rujnu kada su regulatori osporili više od 100 patenata u vlasništvu proizvođača lijekova, uključujući Abbvie, AstraZeneca i Boehringer Ingelheim.

Tvrtke imaju 30 dana da povuku ili ažuriraju svoje popise patenata, ili "potvrde pod prijetnjom kazne" da su legitimni. Patenti su registrirani pri Upravi za hranu i lijekove, koja pregledava i odobrava nove lijekove.

Osporavanje patenata dio je strategije američkog predsjednika Joea Bidena za snižavanje cijena lijekova, uključujući dopuštanje Medicareu da pregovara s proizvođačima lijekova i dopuštanje državama poput Floride da uvoze jeftinije lijekove iz drugih zemalja.