nova vlada

Penava o ministrima DP-a: 'Dabro? Unatoč silnim podmetanjima...'

20.05.2024 u 19:31

Bionic
Reading

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava za Novu TV je otkrio što očekuje od svojih ministara i kako će funkcionirati na novim dužnostima

'Očekujem da se što prije uspostavi stabilna Vlada, odnosno da se što prije ministri osjete međusobno. Naravno da govorim iz redova prvenstveno ministara Domovinskog pokreta, da vrlo brzo skeniraju situaciju, upoznaju javnost s trenutnom pozicijom i s ciljevima koji se kane ostvariti u budućem vremenu i da svi zajedno pratimo dinamiku ispunjavanja tih ciljeva. Dakle govorimo o vrlo ozbiljnim stvarima, demografija, poljoprivreda u domeni povećanja domaće proizvodnje i jednako tako gospodarstva', rekao je Penava za Dnevnik Nove TV.

Na pitanje hoće li se ministar poljoprivrede iz redova DP-a snaći u ovom vrlo izazovnom sektoru, odgovara: "Pa hoće, unatoč ovim silnim podmetanjima i na kraju krajeva ti koji osporavaju kvalifikacije – nemam ništa protiv, neka se zakonski utvrdi sve, međutim, velika većina njih ne zna da je gospodin Dabro već slijedom svog političkog obitavanja i borbi, već nekoliko puta bio na izvidima.

Tu apsolutno nema ništa sporno, uz, dozvoljavam, nespretnosti prilikom interpretiranja što i kako, ali je definitivno riječ o čovjeku koji dolazi iz Slavonije i Šokadije koji osjeća tu problematiku. On je okružen ljudima u svome mjestu u koje se treba vratiti i nakon što više ne bude ministar i jedino što će ga držati i kakav on i je zapravo je taj rezultat koji će ostvariti", rekao je Penava.

  • +19
Domovinski pokret Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Na pitanje računa li na potporu u postojećim ministarstvima, gdje su već neki uhodani timovi, odgovara:

"Netko smatra da je DP tu autonoman, no, to nije tako. Jednako tako u resorima koji pripadaju HDZ-u postoji nekakav zajednički program Vlade. Tako da apsolutno i u ministarstvima gdje imamo čelnog čovjeka DP-a moramo se konzultirati i sa svim drugima koji čine većinu i onda sukladno svom nekakvom udjelu formirati politike koje će voditi određenim ishodima."

Na pitanje kako će izgledati sastanci s koalicijskim partnerom, i je li točna informacija da neće biti njihovih partnera na tim sastancima, Penava odgovara:

"Vjerojatno postoje različiti modaliteti tih sastanaka. Do sada smo imali uglavnom sastanke HDZ-a i DP-a, ali bilo je sastanaka gdje su primjerice bili i određeni zastupnici manjina. Apsolutno smo otvoreni za suradnju sa svima i za pozitivnu kritiku i za kakav prijedlog, ne robujemo toj situaciji niti sekunde", rekao je.

Govorio je i o Muzeju totalitarnih režima.

"To je jedna tema koju smo načeli tijekom razgovora i gdje također nije bilo nikakvih prijepora, dakle, razgovor je da bi u sklopu Povijesnog muzeja bio jedan postav koji bi se razvio po tom pitanju. Tu nam definitivno treba jedan stručan pristup, znanstveni pristup, gdje je tema osuda svih totalitarnih režima."

Domovinski pokret je tražio poseban muzej, sad se govori o postavu u sklopu Povijesnog muzeja.

"Otvoren sam za i jednu i drugu stvar, djelovala mi je na prvu da bi bolje bilo samostalna ustanova, ali kažem, nisam dovoljno upoznat s tim radom. Idemo dobiti procjene stručnjaka na tu temu i što će oni reći da je bolje. U konačnici bitno je da ne okrećemo glavu, da se ne zaplićemo stalno u četrdesetima, nego da se jasno ogradimo od stvari koje nisu bile dobre i da pokušamo razvijati hrvatsko društvo u što je moguće boljem, povoljnijem smjeru", rekao je Penava.