kronologija pobune

Prigožin obustavio napad na Moskvu: Seli se u Bjelorusiju, pobunjenici amnestirani

24.06.2023 u 07:30

Bionic
Reading

Šef plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin poručio je u subotu da su njegovi borci prešli granicu iz Ukrajine u Rusiju i da će 'ići do kraja' protiv ruskog vojnog vrha. Oko 19.30 objavio je, međutim, da zaustavlja napredovanje jer 'ne želi proliti niti jednu kap ruske krvi'. Prema dogovoru u kojemu je posredovao bjeloruski predsjednik Lukašenko, Prigožin će se preseliti u Bjelorusiju, a njegovi vojnici neće biti kazneno gonjeni

Ruska obavještajna služba FSB započela je kazneni postupak protiv Prigožina zbog poziva na oružanu pobunu nakon što je naveo, bez pružanja dokaza, da je vojni vrh ubio veliki broj njegovih boraca u zračnom napadu.

Najvažnije informacije:

  • Kremlj je objavio da se Prigožin seli u Bjelorusiju, a vagnerovci će biti amnestirani
  • Oko 19:30 Prigožin je objavio da Wagner grupa staje s napredovanjem prema Moskvi
  • Otkazana su javna okupljanja i proslave mature, a ponedjeljak je u Moskvi neradni dan
  • Wagner grupa je oko 14 sati prošla kroz Lipecku oblast, koja je udaljena tek četiri sata od Moskve
  • Vagnerovci su u subotu zauzeli vojne objekte u Rostovu i Voronježu
  • U Moskvi su uvedene protuterorističke mjere
  • Sigurnosna služba FSB pokrenula je kazneni postupak protiv Prigožina i zatražila njegovo uhićenje
  • Ruski predsjednik Putin poručio da će se Rusija braniti, a Prigožinov potez je nazvao izdajom i 'nožem u leđa'
  • Vagnerovci su srušili najmanje tri ruska vojna helikoptera i jedan avion
  • Ruska vojska bombardirala je kolonu vagnerovaca koja ide prema Moskvi
  • Skupina Wagner je na svom službenom kanalu na aplikaciji Telegram ovaj sukob nazvala 'građanskim ratom'

22:20 Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov objavio je kako će se Jevgenij Prigožin preseliti u Bjelorusiju, u skladu s dogovorom postignutim uz posredovanje bjeloruskog predsjednika kako bi se okončala današnja oružana pobuna protiv ruskog vojnog vodstva. Šef Wagnera i njegovi borci neće biti kazneno gonjeni: oni koji žele postati dijelom vojske to mogu, a onima koji to ne žele, bit će suđeno, dodao je. Na pitanje gdje se trenutačno Prigožin nalazi, odgovorio je da ne zna. Upitan hoće li ovaj događaj utjecati na rat u Ukrajini, odrješito je odgovorio: 'Ni govora'. <<<Cijeli članak>>>

20.15 Izvjestitelj ruske državne televizije na engleskom jeziku Russia Today javlja kako se vojnici Wagner grupe stacionirani u Rostovu već pakiraju i povlače. Na snimci se vide vojnici kako spremaju stvari.

19.30 IZVANREDNA VIJEST: Ruska agencija RIA Novosti objavila je da je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u dogovoru s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom razgovarao sa šefom Wagnera Jevgenijem Prigožinom. Lukašenkova press služba objavila je da je 'moguće pronaći prihvatljivu varijantu deeskalacije situacije uz sigurnosna jamstva za borce Wagnera', javio je BBC. Navodno su dogovorili da Prigožin zaustavi invaziju, a zauzvrat će biti amnestirani. Prigožin je na Telegramu objavio audio poruku u kojoj potvrđuje kako njegova vojska prestaje s napredovanjem 'kako bi se izbjeglo krvoproliće'. Dodao je da pristaje na sporazum jer 'ne želi proliti niti jednu kap ruske krvi'. <<<Cijeli članak>>>

18.55 BBC otkriva koji su odnosi snaga - Wagner grupa ima oko 25 tisuća, dok ruska vojska raspolaže s oko 800 tisuća aktivnih vojnika. <<<Opširnije>>>

18.35 Hrvatsko veleposlanstvo u Moskvi preporučuje hrvatskim državljanima koji se nalaze u ruskim gradovima i regijama gdje su povećane mjere sigurnosti da se ponašaju u skladu s tim pravilima i izbjegavaju mjesta većih okupljanja. <<<Više>>>

18.18 Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin u subotu je pozvao ljude da se suzdrže od putovanja po gradu koliko god je to moguće s obzirom da je proglašena protuteroristička operacija i rekao da je situacija "teška". <<<Cijeli članak>>>

Specijalci na ulicama Moskve Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

18.00 Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, novinarima je rekao da će cijeli svijet biti na rubu katastrofe ako rusko nuklearno oružje dospije u ruke "bandita". <<<Cijeli članak>>>

17.42 Njemački list Der Spiegel piše kako su rasprodani svi izravni letovi iz Moskve, nakon što je Wagner grupa navodno preuzela kontrolu nad gradovima uz ukrajinsku granicu te napreduje prema Moskvi.

17:15 U regiji Tambov, susjednoj regiji Lipecku, u koji su Wagnerove snage upravo ušle, u subotu su otkazana masovna okupljanja, javlja Associated Press. Među otkazanim događajima su i maturalne zabave, za koje je rusko Ministarstvo obrazovanja priopćilo da se otkazuju u svim regijama gdje su na snazi protuterorističke mjere.

16:50 Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, objavio je na svom Twitteru analizu u kojoj zaključuje kako bi Wagnerova pobuna mogla biti rezultat zavjere dijela ruskih elita protiv Vladimira Putina. Tko bi sve u nju mogao biti upleten pročitajte ovdje.

16.33 Novi predsjednik Latvije Edgars Rinkevics objavio je da je ta baltička država pooštrila sigurnost granica kao odgovor na pobunu koja je u tijeku u Rusiji i da neće primiti Ruse. "Latvija pomno prati razvoj situacije u Rusiji... Sigurnost granica je pojačana, vize ili ulasci na granicu za Ruse koji napuštaju Rusiju zbog trenutnih događaja neće biti razmatrani", napisao je na Twitteru.

  • +10
Snage skupine Wagner u Rostovu Izvor: EPA / Autor: ARKADY BUDNITSKY

16:13 Kako javlja Reuters, Pavel Krašenikov, predsjednik Odbora za zakonodavstvo ruske Dume, rekao je državnoj novinskoj agenciji Tass da je borcima Wagnera obećana amnestija ako polože oružje u najkraćem mogućem roku. Više...

16:07 Na svom Telegram kanalu vođa pobunjenika Jevgenij Prigožin objavio je kako se njegove snage trenutno nalaze u podmoskovskoj oblasti, dakle, nadomak Moskve.

15:45 Prilikom racije u uredu šefa Wagnera Jevgenija Prigožina u Sankt Peterburgu pronađene su velike količine gotovine. Kako navode ruski mediji, u vozilima u blizini ureda sigurnosna služba FSB-a u kartonskim je kutijama pronašla čak 43 milijuna eura. Prigožin je potvrdio da je riječ o novcu za plaće plaćenika. Cijeli članak...

15:15 Snage Wagnera bile su u Lipeckoj oblasti oko 14h, a od tamo do Moskve se u normalnim uvjetima autom dođe za četiri sata. Iako je vojna kolona sporija od osobnih automobila, ostaje otvorena mogućnost da 'bitka za Moskvu', ako vagnerovci dođu do grada i ne budu zaustavljeni negdje prije, počne već večeras.

15:13 Društvenim mrežama kruže neslužbene informacije da sve više pripadnika skupine Wagner napušta svoje položaje u Africi i Siriji da bi se pridružili pobuni svojih kolega u Rusiji.

15:00 Ruski vojnici u subotu su postavili mitraljeze na jugozapadnom rubu Moskve, prema fotografijama koje su objavile novine Vedomosti. Fotografije također pokazuju kako se naoružana policija okuplja na mjestu gdje autocesta, kojom se kreću pobunjeni Wagnerovi plaćenici, dolazi do glavnog grada Rusije.

14:52 Šef ruske obavještajne službe SVR Sergej Nariškin rekao je u subotu da je jasno da ono što je nazvao pokušajem destabilizacije društva i rasplamsavanja bratoubilačkog građanskog rata, nije uspjelo, izvijestila je novinska agencija TASS.

14:43 Šef pobunjenih ruskih paravojnih plaćenika Jevgenij Prigožin potvrdio je da ruska vojska napada Wagnerove konvoje, objavio je BBC.

"Pucali su na nas, prvo topništvom, a potom iz helikoptera", napisao je Prigožin na Telegramu, ali nije objavio gdje su se napadi dogodili. Strane agencije javile su ranije da su ruski helikopteri napali Wagnerov konvoj kod Voronježa. Prigožin je na Telegramu objavio da su njegove snage zauzele Rostov na Donu "bez ispaljenog metka". Rostov na Donu milijunski je grad stotinjak kilometara od ukrajinske granice i najveće je vojno logističko središte u agresiji na Ukrajinu. Ondje su velika skladišta goriva i streljiva.

14:34 Skupina Wagner izvijestila je kako je većina regularnih ruskih vojnika u Lipeckoj oblasti prešla na njihovu stranu i pridružila se koloni koja ide za Moskvu.

14:26 Više je medija prenijelo informaciju da je predsjednički avion napustio Moskvu, a Nexta donosi kako je avion, čiji je početak leta prema Sankt Peterburgu mogao biti praćen na aplikaciji FlightRadar24, 'nestao' iz aplikacije u blizini grada Tvera. Napominju kako Putin ima jednu od svojih rezidencija u Tverskoj oblasti te kako je avion, posebno modificirani Il-96 300PU, opremljen svime potrebnim za upravljanje vojskom.

14:19 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak tvrdi da će sudbina ruskog predsjednika Vladimira Putina biti poznata uskoro, u kontekstu oružane pobune Jevgenija Prigožina, čelnika Wagnerove plaćeničke vojske.

"U sljedećih 48 sati definirat će se novi status Rusije. Ili potpuni građanski rat ili dogovoreni prijenos vlasti, ili privremeni predah prije sljedeće faze pada Putinovog režima", napisao je subotu na twitteru Podoljak, savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog. >>>Više informacija<<<

14:05 Pojavile su se i nepotvrđene informacije da je čelnik skupine Wagner Jevgenij Prigožin mjesecima lažno predstavljao da su njegovi borci praktički ostali bez naoružanja i streljiva te da je svo to vrijeme stvarao zalihe ručnih bacača i ostalog naoružanja te streljiva pripremajući se za sukob s regularnim postrojbama ruske vojske.

14:02 Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko na twitteru je objavio kako je Putinov predsjednički avion napustio Moskvu i odletio u Sankt Peterburg. Iako glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov tvrdi da je Putin ostao u Moskvi, na svom radnom mjestu, odmah su počele špekulacije da je ruski predsjednik napustio glavni grad i otišao u Sankt Peterburg, iz kojeg je, inače, rodom.

13:42 Veliki požar gori u skladištu nafte u Voronježu, jednom od dva grada za koje se vjeruje da su u njima Wagnerovi borci zauzeli ključne vojne lokacije. Drugi je Rostov. Regionalni guverner Voronješke oblasti Alexander Gusev rekao je da sto vatrogasaca radi na gašenju. Videozapisi koji kruže društvenim mrežama pokazuju ogroman stup crnog dima koji se uzdiže s mjesta, a tvrdi se da je ruska vojska bombardirala skladište kako bi onemogućila vagnerovce da gorivom opskrbe kolonu kojom idu prema Moskvi.

13:39 Nakon oružane pobune ruskih plaćenika Wagnera, ruske lokalne vlasti su sada izvijestile o borbama u regiji Voronjež na jugozapadu zemlje, dok u istoimenom glavnom gradu regije gori skladište nafte, prenose agencije.

"U sklopu protuterorističke operacije, oružane snage Ruske Federacije provode potrebne operativne borbene mjere na području regije Voronjež", napisao je guverner Aleksander Gusev na Telegramu u subotu poslijepodne. "Nastavit ću davati informacije o razvoju situacije." Gusev nije izričito napisao protiv koga se vojska bori u Voronježu. Međutim, ranije je bilo nepotvrđenih izvješća da su pobunjeni Wagnerovi borci zauzeli pojedine vojne objekte u toj regiji, prenosi agencija dpa. Voronjež, istoimeni regionalni centar, udaljen je oko 470 kilometara od ruske prijestolnice Moskve, odnosno otprilike na pola puta do Moskve iz Rostova na Donu, gdje je Wagner već zauzeo vojna postrojenja.

12:50 Vladimir Putin je 'uplašen' i pobuna je izravna posljedica njegove invazije, rekao je Volodimir Zelenski u subotu. Kaže kako je slabost Rusije očita i da se njen predsjednik 'zabarikadirao u moskovskoj regiji od onih koje je sam naoružao'. >>>Više informacija<<<

  • +7
Volodimir Zelenski u nedavnom posjetu Hersonskoj oblasti Izvor: EPA / Autor: MYKOLA TYMCHENKO

11:59 Prigožin je odgovorio Putinu na Wagnerovom kanalu na aplikaciji Telegram: 'Što se tiče izdaje domovine, predsjednik je duboko pogriješio. Mi smo domoljubi svoje domovine, borili smo se i borimo se. I nitko neće – kao što zahtijevaju predsjednik, FSB (ruska sigurnosna služba) ili bilo tko drugi – priznati našu krivnju. Jer ne želimo da naša zemlja više živi u korupciji, lažima i birokraciji'.

U svom obraćanju u subotu ujutro, Putin je optužio vagnerovce za veleizdaju - bez konkretnog imenovanja grupe, prenosi BBC.

>>>Kriminalac, 'Putinov kuhar' i šef plaćenika koji je izazvao građanski rat, tko je Prigožin?

11:55 Čečenski čelnik Ramzan Kadirov izjavio je u subotu da su njegove snage spremne pomoći u gušenju pobune vođe Wagnerovih plaćenika Evgenija Prigožina i da će upotrijebiti oštre metode ako bude potrebno. >>>Više informacija<<<

11:36 Najmanje troje ljudi ubijeno je u Kijevu rano u subotu nakon što je Rusija tijekom noći pokrenula najnovije zračne udare na Ukrajinu, rekli su ukrajinski dužnosnici. >>>Više informacija<<<

11:30 Vagnerovci su iznad Voronješke oblasti srušili ruski vojni transportni avion An-26, a prethodno su srušili tri ruska vojna helikoptera.

11:12 Na službenom kanalu skupine Wagner na aplikaciji Telegram objavljeno je: 'Jedan od Wagnerovih konvoja je napadnut u Voronješkoj oblasti. Avijacija također djeluje. Građanski rat je službeno počeo'.

10:33 Glavni ruski grad Moskva, ali i neki drugi dijelovi Rusije, uveli su protuterorističke mjere nakon što je skupina Wagner zauzela vojne objekte u Rostovu.

Protuterorističke mjere u Moskvi Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

10:30 Vladine snage su napravile raciju u sjedištu skupine Wagner u Sankt Peterburgu u subotu ujutro, nakon što je čelnik skupine Jevgenij Prigožin objavio da su njegove snage zauzele vojne objekte u gradu Rostovu na jugu Rusije.

  • +2
Racija u sjedištu skupine Wagner Izvor: EPA / Autor: ANATOLY MALTSEV

10:16 Obavještajni podaci Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva također govore o tome da se neke jedinice skupine Wagner 'kreću na sjever kroz oblast Voronjež, gotovo sigurno s ciljem da dođu do Moskve', prenosi BBC.

9:43 Objavljena je fotografija koja navodno prikazuje grupu ruskih vojnika koji su se predali pripadnicima skupine Wagner u Voronješkoj oblasti.

9:14 'Mi se borimo protiv anarhije i kapitulacije. Ova unutarnja pobuna smrtni je udarac za nas', rekao je u svom govoru Vladimir Putin, dodajući da će protumjere biti jake. U Moskvi i drugim regijama poduzete su sigurnosne mjere, situacija oko Rostova ostaje 'vrlo komplicirana'.

'Činim sve da odbijem ovaj napad', rekao je Putin, opisujući ga kao ubod nožem u leđa.

'Oni koji su se pobunili izdali su Rusiju i pozivam sve koji su u to uključeni da prestanu s bilo kakvim sudjelovanjem u oružanim sukobima', poručio je ruski predsjednik.

9:08 'Ovo je zločinačka avanturistička kampanja. Jednaka je oružanoj pobuni. Rusija će se braniti', rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u obraćanju naciji govoreći o potezima Jevgenija Prigožina.

'Borimo se za život i sigurnost naših građana i naš teritorijalni integritet. To je pokušaj podmetanja iznutra. To je izdaja', rekao je Putin.

9:00 Na društvenim mrežama se pojavio video za kojeg se tvrdi da prikazuje treći ruski vojni helikopter koji su srušili pripadnici skupine Wagner.

​​​​​​​8:54 Voronjež se nalazi otprilike na pola puta između Rostova, koji su pripadnici skupine Wagner praktički zauzeli, i glavnog ruskog grada Moskve. I drugi izvori na društvenim mrežama tvrde da su vagnerovci zauzeli vojne objekte u Voronježu, kao i da veća kolona vozila napreduje prema Moskvi.

8:47 Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko na twitteru je prenio poruku s Wagnerova kanala na Telegramu: 'Vojni objekti u Voronježu preuzeti su pod kontrolu Wagner PMC-a. Vojska prelazi na stranu naroda.'

8:45 Na društvenim mrežama pojavio se video u kojem navodno pripadnici skupine Wagner napadaju sjedište ruskog Ministarstva obrane u Rostovu.

8:34 Ruska državna novinska agencija RIA prenosi kako je rusko ministarstvo obrane reklo pripadnicima skupine Wagner da ih je njihov vođa Jevgenij Prigožin 'prevario i uvukao u kriminalnu avanturu', prenosi Sky News.

Pozivajući ih da napuste zapovjednika paravojnih postrojbi, ministarstvo je reklo da bi se borci Wagnera trebali obratiti njegovim predstavnicima i predstavnicima službi za provođenje zakona, te obećalo jamčiti njihovu sigurnost.

8:32 Pojavile su se fotografije vozila skupine Wagner u ruskom gradu Rostovu.

  • +5
Vozila skupine Wagner na ulicama Rostova Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

8:10 Ruski predsjednik Vladimir Putin trebao bi se uskoro obratiti javnosti, objavila je novinska agencija TASS

8:02 Gradonačelnik Sergej Sobjanin uveo je "protuterorističke mjere" u glavnom gradu Moskvi, suočen s eskalirajućim sukobom između ruske vojske i plaćenika Wagnera.Sobjanin je u subotu ujutro na svom Telegram kanalu napisao da su na ulicama već uvedene pojačane kontrole prometa. Moguća su i ograničenja masovnih događanja, dodao je.

"Kao rezultat pristiglih informacija, u Moskvi se provode protuterorističke mjere za jačanje sigurnosti", napisao je Sobjanin. Zamolio je više od 13 milijuna stanovnika metropole za razumijevanje. >>>Više informacija<<<

8:00 Rusija je u noći s petka na subotu ispalila novu salvu projektila na ukrajinske gradove, objavile su ukrajinske vlasti. Gradonačelnik Dnjipra Boris Filatov objavio je na Telegramu da je "nekoliko kuća potpuno uništeno". "Nastao je ogroman krater nakon eksplozije. Ima žrtava", rekao je Filatov. >>>Više informacija<<<

7:56 Šef plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin poručio je u subotu da su njegovi borci i on spremni umrijeti za domovinu i oslobađanje ruskog naroda od aktualnog vojnog vodstva.

"Spremni smo umrijeti, svih nas 25.000. Zato što ginemo za domovinu, ginemo za ruski narod kojeg se mora osloboditi od onih koji bombardiraju civilno stanovništvo", rekao je u novoj audio poruci na Telegramu šef Wagnera koji je u osvetničkom pohodu na ruski vojni vrh. >>>Više informacija<<<

  • +19
Jevgenij Prigožin i pripadnici Wagnera u Bahmutu Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP

---------------------------------------

Nepotvrđeni video objavljen na kanalu „Razgruzka Wagner” (Wagnerov borbeni prsluk”) prikazuje šumu, u kojoj se vide mali požari i uništeno drveće. Video je sadržavao natpis: "Raketni napad je izvršen na kampove PMC Wagnera. Brojne žrtve. Prema očevicima, napad je izveden odostraga, to jest, izvršila ga je vojska ruskog ministarstva obrane". FSB je pozvao borce skupine Wagner da "ne izvršavaju zločinačke i izdajničke Prigožinove naredbe" i poduzmu korake za njegovo uhićenje.

Ubrzo je uslijedio Prigožinov odgovor. Borci i ja "uništit ćemo sve koji nam stanu na put", rekao je Prigožin u audio objavi na Telegramu i dodao da su ušli u južni ruski grad Rostov. Šef Wagnera naglasio je da su spremni ići "do kraja" protiv ruske vojske. U Moskvi su pooštrene mjere sigurnosti, rekla je novinska agencija TASS, prije svega oko najvažnijih vladinih lokacija i infrastruktura u glavnom gradu. Prigožin je ustvrdio i da su njegove snage srušile ruski vojni helikopter.

"Kad je helikopter otvorio vatru na kolonu civila, oborile su ga Wagnerove jedinice", rekao je Prigožin u audio poruci, ali nije otkrio gdje se to navodno dogodilo. AFP nije mogao provjeriti Prigožinovu tvrdnju.

"Nas je 25.000 i saznat ćemo zašto se u zemlji događa kaos”, rekao je Prigožin ranije u nizu glasovnih poruka na Telegramu, ali je dodao da njegov poziv na djelovanje protiv ruske vojske nije vojni puč, nego "marš za pravdu".

Vasilij Golubev, guverner ruske regije Rostov koja graniči s Ukrajinom na istoku, pozvao je stanovnike da ostanu u svojim domovima, objavio je u subotu BBC nakon što je Prigožin sa svojim borcima rekao da je prešao iz Ukrajine u Rusiju.

  • +39
Rat u Ukrajini - Ukrajinska vojska oslobodila je nekoliko sela Izvor: Profimedia / Autor: Aleksandr Gusev / Zuma Press

"Trenutačna situacija zahtijeva maksimalnu koncentraciju svih snaga za održavanje reda. Molim sve za smirenost i ne napuštajte domove bez potrebe", napisao je Golubev na Telegramu. U gradu Rostovu na Donu već su raspoređena vojna vozila. Zamjenik zapovjednika ruske kampanje u Ukrajini, general Sergej Surovikin, pozvao je u petak navečer borce skupine Wagner da "slušaju" ruskog predsjednika Vladimira Putina i da se vrate u svoje baze "dok nije prekasno".

“Pozivam vas da prestanete”, rekao je Surovikin u videoporuci na Telegramu. "Neprijatelj samo čeka da se pogorša unutarnja politička situacija u našoj zemlji", rekao je.

"Prigožinove izjave i postupci zapravo su pozivi na početak oružanog građanskog sukoba na teritoriju Rusije i predstavljaju 'ubod u leđa' ruskim vojnicima", poručuju dužnosnici Kremlja, a prenosi Politico.

Ovo se čini kao najveća unutarnja kriza s kojom se Putin suočio od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine. Putin neprestano dobiva novosti od svih relevantnih državnih sigurnosnih agencija o mjerama koje se poduzimaju kako bi se spriječio pokušaj oružane pobune, izvijestila je u subotu novinska agencija TASS.

Wagner je predvodio rusko zauzimanje ukrajinskog grada Bahmuta u svibnju, najveću pobjedu Rusije u deset mjeseci. Prigožin je iskoristio svoj uspjeh na bojnom polju da kritizira vodstvo ministarstva obrane i do sad za to nije bilo posljedica. Šef Wagnera je mjesecima otvoreno optuživao ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i ruskog generala Valerija Gerasimova za nesposobnost. Bijela kuća prati situaciju u Rusiji i savjetovat će se sa saveznicima i partnerima o razvoju događaja, rekao je u petak glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Adam Hodge.