NOVAC ZA SPAS

Ramljak otkrio koliko su banke upumpale u zadnjih 48 sati u Agrokor

12.04.2017 u 16:53

Bionic
Reading

Ante Ramljak, Vladin povjerenik za Agrokor izvijestio je da je u 48 sati koliko je u kompaniji uspio dogovoriti da pet banaka u posrnulu tvrtku upumpa 80 milijuna eura koji će se od sutra prebacivati na račune dobavljača kao bi se podmirio dio duga prema njima

'Riječ je o rekordnom roku u kojem su neke banke odobrile tolika sredstva. Reakcija svih je bila izvanredna, ta sredstva su dostatna za neko vrijeme. Sutra počinju isplate dobavljačima, sad smo ušli u mirniju fazu da možemo u narednih mjesec dana postići dogovor za većim sredstvima', kazao je Ramljak.

Naveo je da je rok kredita 15 mjeseci, ali i da u ovom aranžmanu nema Sberbanke zbog čega nije ostvaren prvotni plan od 150 milijuna eura kredita.

Ramljak je rekao da u ovom trenutku nije mogao prihvatiti uvjet Sberbanka da kredit od 100 milijuna eura, koji je ova banka odobrila Agrokoru prije mjeseca dana, dobije status prioriteta u naplati. 'Nismo imali dovoljno vremena da sa Sberom  dogovorimo novi aranžman. To smo ostavili za drugu fazu razgovora', pojasnio je Ramljak.

U aranžman je uključeno pet domaćih banka, a potpis ugovora očekuje se tijekom sutrašnjeg dana. 

'S 80 milijuna eura imat ćemo 30 dana mira, a već sutra nastavljamo pregovore za daljnje financiranje', rekao je Ramljak. Dodao je da će se pregovori voditi ne samo sa Sberbankom već i s drugim financijskim institucijama.  

Naveo je da plaće zaposlenicima idu iz tekuće likvidnosti koja je bolja nego što su očekivali.

'Današnji novac namijenjen je isključivo dobavljačima. Pet domaćih banka ima povjerenje u Agrokor, ima i stranih financijskih institucija koje bi htjele ući ako bi dobile super senior status. Na sastanku s dobavljačima ćemo razgovarati o problemima mjenica. To je dug ove kompanije i mi to priznajemo', kazao je Ramljak.

Naglasio je da je novi kredit dogovoren uz znatno nižu kamatnu stopu nego što je to bio slučaj s ranijim kreditnim aranžmanima.

Tijekom današnjeg dana osnovano je i vjerovničko vijeće od pet članova. U vijeću su su Mato Brlošić, predstavnik malih dobavljača, Marica Vidaković, predstavnica velikih dobavljača, Martin Gudgeon, predstavnik imatelja obveznica, Sergej Volk iz Sberbanka, predstavnik neosiguranih vjerovnika te Miljenko Živaljić iz Zagrebačke banke, predstavnik osiguranih vjerovnika.