rat u ukrajini

Ruski tenk - kornjača glavna je šala na internetu. Stručnjak kaže: Ubojit je!

30.04.2024 u 11:36

Bionic
Reading

Zaštita oklopa u ratu u Ukrajini namučila je obje strane - dronovi samoubojice velik su izazov za posade tenkova, a Rusi su otišli korak dalje tenkom - kornjačom, u potpunosti ograđenim dodatnim oklopom, zbog čega su ga neki nazvali i 'putujućom stajom'

Rusi su prošlih tjedana na teren poslali dosad najčudniji tenk, oklopljen dodatnim čelikom, drvom i mrežama, sve da bi spriječili ukrajinske dronove da ga unište.

Naravno, društvene mreže reagirale su kao i inače, salvom šala i omalovažavanja, no američki stručnjaci kažu da nema razloga za smijeh.

Rob Lee, stariji suradnik u Foreign Policy Research Institutu, identificirao je tenk - kornjaču u napadu na grad Krasnogorivku, zapadno od Donecka. Tenk je tijekom ofenzive napadnut kazetnim streljivom, no prošao je neokrznut.

Lee je sugerirao da taj neobični tenk, koji vjerojatno služi i kao čistač mina, možda uopće nije tako šašava ideja kakvom je ocjenjuje kolektivni um društvenih mreža.

'Znam da se ljudi smiju tenku - kornjači, ali ne mislim da je to luda adaptacija. Rusi se prilagođavaju posebnim uvjetima bojišta na kojem Ukrajina ima puno dronova, ali joj nedostaje protutenkovskih raketa i mina te topništva', rekao je Lee za Business Insider.

Tenk - kornjača također je viđen u borbama za Časiv Jar, dok je ukrajinski kanal na Telegramu, koji je objavio njegove snimke u akciji tijekom vikenda, primijetio je da je Ukrajina morala potrošiti 'puno' dronova da bi uništila samo jedno vozilo.

'Svi se smiju ruskoj konstrukciji štale, ali ti tenkovi zapravo stvaraju pakao na terenu', napisao je jedan od ukrajinskih boraca na Telegramu.